Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν και το σχέδιο ελέγχου του Βοσπόρου από την μουσουλμανική αδελφότητα-Οι ΗΠΑ ερευνούν σύνδεση Κατάρ και Ιρανών Φρουρών

Τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν παραδίδει ουσιαστικά τα κλειδιά των Στενών του Βοσπόρου στο ακραίο Ισλάμ και την μουσουλμανική αδελφότητα, με τους Καταριανούς και άλλους Εμίρηδες, οι οποίοι έχουν φυσικά άλλα υπόγεια σχέδια.     

Τουρκάλα δημοσιογράφος αναφέρει ως σαθρή δικαιολογία τους αριθμούς που παρουσίασε το AKP, παρουσιάζοντας δήθεν τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων στον Βόσπορο, στην οποία βασίζονται ο Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ στην επιμονή τους για την κατασκευή του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης.

Η κίνηση των πλοίων μειώνεται σταθερά από το 2007. Ενώ ο αριθμός των πλοίων που διέρχονταν από τον Βόσπορο ήταν 56 χιλιάδες το 2007, το 2020 μειώθηκε σε 38 χιλιάδες.

Την περίοδο που συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, αποκαλύφθηκε ότι συγκεκριμένοι πλούσιοι Εμίρηδες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και ορισμένα άλλα ονόματα, αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις στις όχθες των Στενών.

Το κόστος του Καναλιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. τουρκικές λίρες.Σύμφωνα με την Nurcan Gökdemir από την εφημερίδα BirGün, τους τελευταίους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ακόμα λιγότερα πλοία πέρασαν από τον Βόσπορο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην έκθεση για την κατασκευή του έργου, η οποία υποστηρίχθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, αναφέρεται ότι ο αριθμός των πλοίων που θα περάσουν από τον Βόσπορο θα αυξηθεί.

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πλοίων που θα περάσουν από τον Βόσπορο θα αυξηθεί σε 53.860 έως το 2025 και σε 64.909 το 2035.

Ωστόσο, λιγότερα πλοία περνούν από τον Βόσπορο κάθε χρόνο.

Το 2020, μόνο 38.404 πλοία χρησιμοποίησαν τον Βόσπορο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Τα δύο πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, 19.224 πλοία πέρασαν από τον Βόσπορο και την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των πλοίων μειώθηκε κατά 147 σε 19.077.

Μαζί με τον αριθμό των πλοίων, μειώθηκε και η χωρητικότητα των πλοίων. Ενώ η χωρητικότητα των πλοίων ήταν 308 εκατομμύρια 480 εκατ. τόνοι, τα δύο πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, μειώθηκε σε 303 εκατ, τόνους το 2021.

Έρευνα των ΗΠΑ για διασύνδεση Κατάρ-Ιρανών Φρουρών

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε έρευνα, βασισμένη σε έκθεση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία αποκαλύπτει  ότι η μοναρχία του Κατάρ χρηματοδότησε το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

«Εξετάζουμε τους ισχυρισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι «το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ισχυρή στρατηγική, ασφάλεια και αντιτρομοκρατική εταιρική σχέση".

Οι φερόμενες δραστηριότητες χρηματοδότησης του ιρανικού ισλαμικού καθεστώτος από το Κατάρ εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Οβάλ Γραφείου, μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του απερχόμενου Ισραηλινού προέδρου Ρέουβεν Ρίβλιν.

Ο Ρίβλιν παρείχε στον Λευκό Οίκο πληροφορίες που ανέφεραν «πρόσφατη χρηματοδότηση που παρείχε το Κατάρ στο Σώμα της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης», ανέφεραν οι Times of Israel, επικαλούμενοι Ισραηλινό διπλωματικό αξιωματούχο που ζήτησε ανωνυμία.

Το άτομο πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες ανησύχησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους στη συνάντηση.  Οι ισραηλινές αρχές, κατά γενικό κανόνα, απορρίπτουν συνοπτικά αναφορές ειδήσεων. Η άρνηση αυτή όμως υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες είναι σοβαρές και διαβιβάστηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρουν αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές.

Η ιρανική δύναμη Quds, κλάδος των Φρουρών της επανάστασης που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιχειρήσεις εκτός Ιράν, έχει σκοτώσει πάνω από 600 Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν φέρνει το Κατά, το Ιράν και άλλες οργανώσεις στην καρδιά της Ευρώπης, προετοιμαζόμενος για άλλου τύπου πολιτική τα επόμενα χρόνια από τον ίδιο και τους επόμενους Τούρκους προέδρους. 

Κάποιοι στην Τουρκία είχαν την επιθυμία να ξεφύγουν από τους περιορισμούς του Μοντρέ, τους οποίους θεωρούν ότι είχαν επιβληθεί ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση του ελέγχου της Τουρκίας στα Στενά, ενώ την ίδια στιγμή επιζητούν την παρουσία των χρηματοδοτών του ακραίου Ισλάμ (ISIS), σε αυτό το κομβικό σημείο του πλανήτη.

Αυτή η εσωτερική συζήτηση θα εντατικοποιηθεί όσο περισσότερο κινείται η Τουρκία προς την οικοδόμηση του νέου καναλιού, το οποίο θα αποτελέσει αιτία νέων σοβαρότατων πολεμικών εντάσεων μεταξύ Μόσχας-Άγκυρας και Ανατολής-Δύσης στο εγγύς δυσοίωνο μέλλον στην περιοχή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος 0

Εκεί που ήσουν ήμουνα! Σκηνικό Έβρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ-Τώρα νιώθουν στο πετσί τους οι Ευρωπαίοι την αξία της Ελλάδας (Βίντεο)

Βίαια επεισόδια με μετανάστες στα σύνορά της Πολωνίας -Aυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε...