Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Συνταγή "διαίρει και βασίλευε" από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ - Ωθεί τους Κούρδους σε εμφύλιο πόλεμο

Η Τουρκία προσπαθεί να πυροδοτήσει μια νέα ενδοκουρδική σύγκρουση στο βόρειο Ιράκ, πιέζοντας την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να μεγενθύνει  τη συμμετοχή της στην εκστρατεία της Άγκυρας εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), δήλωσε η ακτιβίστρια Sarah Glynn.

Η Γκλίν, η οποία έγραψε πρόσφατα ότι η Τουρκία προσπαθεί να ωθήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν προς έναν εμφύλιο πόλεμο σε ένα άρθρο για την "Ανοικτή Δημοκρατία", πιστεύει ότι αυτός ο στόχος των Τούρκων δεν είναι αδικαιολόγητος, διότι η Άγκυρα θα είναι η μόνη που θα ωφεληθεί από τέτοια εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές κουρδικές μονάδες Peshmerga συγκρούστηκαν έντονα τον περασμένο χρόνο με μαχητές του PKK, που από καιρό επιχειρούσαν στον ορεινό βορρά του Ιράκ.

Για την Τουρκία και τον Πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γκλίν δηλώνει ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ του KRG και του PKK, μαζί με την αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή θα τον βοηθούσε να επιβάλει στην πράξη, τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του για επέκταση σε εδάφη που κατείχε σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

«Ο Ερντογάν δεν έχει αποκρύψει τις φιλοδοξίες του να εξαλείψει τα σύνορα του 1923 και να επεκταθεί σε ολόκληρο το Ιράκ», δήλωσε η Γκλίν, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επικαλείται συχνά την προοπτική ενός ευρύτερου συνόλου διασυνοριακών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Τα τουρκικά αεροσκάφη και drone έχουν χτυπήσει συστηματικά τις θέσεις του ΡΚΚ σε αυτήν την περιοχή, και Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι έχουν εξουδετερώσει με επιτυχία βασικά μέλη της ηγεσίας του ΡΚΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Glynn επισημαίνει  ότι ο Ερντογάν ήταν πολύ προσεκτικός για το πώς θα αντιμετώπιζε το PKK, εν μέρει λόγω της αποτυχημένης αποστολής διάσωσης ομήρων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτή η επιχείρηση άφησε δεκατρείς Τούρκους νεκρούς, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να αντιμετωπίσει μια εγχώρια  πολιτική κρίση.

Τώρα, η Glynn λέει ότι η Τουρκία έχει στραφεί στις μονάδες Peshmerga του KRG για να περικυκλώσει και να πιέσει τους μαχητές του PKK, για να τους διευκολύνει στην αποτελεσματικότερη στοχοποίηση κατά την διάρκεια τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Αξιωματούχοι του KRG, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσερβάν Μπαρζανί, κατηγόρησαν το ΡΚΚ ότι προκαλεί με τη στάση του τουρκικές επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ. Οι δυνάμεις του κατηγόρησαν επίσης το ΡΚΚ ότι διεξήγαγε θανατηφόρες ενέδρες εναντίον Κούρδων Pesmerga.

Πέρα από τη γνωστή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και PKK, η Glynn κατηγορεί επίσης τις διεθνείς δυνάμεις οι οποίες με τη σιωπή τους επιτρέπουν στην περαιτέρω όξυνση των εχθροπραξιών από πλευράς Τουρκίας.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζουν απολύτως την απαλλαγή από τον «μπελά» του PKK", δήλωσε η Glynn.

Οι ΗΠΑ όπως και η Τουρκία, θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση και συχνά υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης, ακόμη και στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ μεσολάβησαν επίσης σε μια συμφωνία που έγινε αποδεκτή από την Τουρκία, στην οποία τα ιρακινά ομοσπονδιακά στρατεύματα θα αναλάβουν την ασφάλεια στην επαρχία Σιντζάρ και θα απομακρύνουν ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το PKK.

Για την Glynn, το KRG έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για τις συγκρούσεις με το ΡΚΚ, λόγω της αυξανόμενης προσέγγισής του με την Τουρκία. Οι δύο διατηρούν βαθιές οικονομικές σχέσεις. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του KRG, έχει θέσει το ΡΚΚ στην άκρη, για ιδεολογικούς λόγους για δεκαετίες.

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι Ιρακινοί Κούρδοι πολέμησαν σε εμφύλιο πόλεμο, μεταξύ του  KDP που υποστηρίζεται από την Τουρκία εναντίον κουρδικών φατριών που περιλάμβαναν το PKK.

Η Γκλίν επικρίνει την τρέχουσα θέση του Ερμπίλ για τη σύγκρουση Τουρκίας-ΡΚΚ ,λέγοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για το ίδιο και για τίποτε άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, ανησυχεί το γεγονός ότι οι περαιτέρω μάχες μεταξύ διαφορετικών κουρδικών φατριών που ''πατρονάρονται'' από την Τουρκία και αγνοούνται από τη διεθνή κοινότητα είναι μια συνταγή για ανανεωμένη αστάθεια στην περιοχή.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν θεωρείται από καιρό μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Ωστόσο, η Γκλίν υποδηλώνει ότι μια ανεξέλεγκτη επέκταση της σύγκρουσης Τουρκίας-ΡΚΚ, η οποία έχει υποστήριξη από άλλες κουρδικές πλευρές, θα προκαλέσει μόνο την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (IS) ή θα δημιουργήσει συνθήκες για μελλοντικά προβλήματα.

Για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Pesmerga-PKK, λέει ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τα παραπάνω, λέγοντας ότι είναι παλιά και δοκιμασμένη η συνταγή του "διαίρει και βασίλευε" την οποία εφαρμόζουν στο Β. Ιράκ οι Τούρκοι, οι οποίοι βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ΗΠΑ-ΕΕ θεωρούν το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, προσπαθούν να το εξαλείψουν αρχικά από την περιοχή των συνόρων τους με το Ιράκ και στη συνέχεια στη βάση τους στα όρη Καντίλ.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος του σχεδίου τους, ήδη οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει με το πρόσχημα του ΡΚΚ, ένα Buffer zone σε βάθος χιλιομέτρων εντός του Β. Ιράκ, βομβαρδίζοντας χωριά, προκαλώντας την εκκένωσή τους από τους κατοίκους τους, και κατηγορώντας το ΡΚΚ για αυτό.

Στόχος των Τούρκων είναι η διασύνδεση με ασφαλείς δρόμους που κατασκευάζουν στο Β. Ιράκ, των πολλών στρατιωτικών βάσεων που έχουν δημιουργήσει εκεί.

Παράλληλα για να μην έχουν σοβαρές απώλειες που θα αποτελέσουν πολιτικό ''αγκάθι'' για τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, στρέφουν επιτήδεια τους Pesmerga κατά του ΡΚΚ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ