Μέση Ανατολή

Απίστευτη προπαγάνδα των Ταλιμπάν: "Ελέγχουμε το 90% των συνόρων"

Ο ισχυρισμός των Ταλιμπάν ότι ελέγχουν το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν είναι «απόλυτο ψέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

«Πρόκειται για προπαγάνδα που στερείται οποιασδήποτε βάσης», σημείωσε ο Φάουαντ Άμαν. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τον έλεγχο (...) κατά μήκος των συνόρων, οι κύριες πόλεις είναι υπό τον έλεγχό μας, οι μεγάλοι οδικοί άξονες είναι υπό τον έλεγχό μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επωφελούμενοι από την έναρξη της οριστικής αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν στις αρχές του Μαΐου μια ολομέτωπη επίθεση κατά των αφγανικών δυνάμεων, η οποία τους επέτρεψε να καταλάβουν μεγάλες αγροτικές ζώνες και σημαντικά μεθοριακά περάσματα με το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν. 

Χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι «περίπου το 90% των συνόρων είναι υπό τον έλεγχό» τους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, με το ποσοστό αυτό να μην μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά προηγούμενο ισχυρισμό των Ταλιμπάν, οι οποίοι δήλωσαν στις αρχές του Ιουλίου ότι ελέγχουν το 85% του εδάφους.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, έκρινε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν «περίπου τις μισές» αφγανικές περιφέρειες, αλλά καμία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στις 14 Ιουλίου οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, ένα σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με την επαρχία Μπαλουχιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, η οποία είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μέρος της ηγεσίας των Ταλιμπάν στην πόλη Κουέτα, ή ότι δέχεται τραυματίες Ταλιμπάν για να νοσηλευτούν εκεί.

Αυτό το μεθοριακό πέρασμα συνδέει επίσης το Αφγανιστάν με την αρτηρία που οδηγεί στο λιμάνι του Καράτσι στο Πακιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα τους Ταλιμπάν ότι έχουν σκοτώσει περίπου εκατό αμάχους στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ από τότε που την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

«Οι βάναυσοι Ταλιμπάν (...) επιτέθηκαν σε σπίτια αθώων Αφγανών, τα λεηλάτησαν και σκότωσαν περίπου 100 αθώους ανθρώπους», δηλώνει ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Μιρουάις Στανεκζάι σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας επανέλαβε αυτόν τον αριθμό στις δηλώσεις που έκανε σήμερα στο AFP. «Δυστυχώς, παντού όπου παίρνουν τον έλεγχο, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καταστρέφουν τις δημόσιες εγκαταστάσεις και να παρενοχλούν τους ανθρώπους, να τους εκτοπίζουν δια της βίας, να λεηλατούν τις περιουσίες τους και δυστυχώς αυτό συνέβη στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ», δήλωσε, βεβαιώνοντας ότι είναι ακριβής ο αριθμός των 100 αμάχων που σκοτώθηκαν εκεί.

Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Τατζικιστάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του προετοιμάζεται να δεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το γειτονικό της Αφγανιστάν.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία κατασκευάζει ήδη δύο μεγάλες αποθήκες για να στεγάσουν προμήθειες για πρόσφυγες στις επαρχίες Χάτλον και Γκόρνο-Μπανταχσάν, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν, διευκρίνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ιμπροχιμζόντα.

Μερικές εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες διέφυγαν στο Τατζικιστάν αυτόν τον μήνα, αλλά η κυβέρνηση του Ντουσαμπέ δήλωσε ότι αυτοί έχουν ήδη επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ