Μέση Ανατολή

''Ώρα μηδέν'' στη Μ. Ανατολή: Κινητικότητα στον Ισραηλινό Στρατό - Προετοιμάζονται για ταυτόχρονο πόλεμο σε πολλά μέτωπα

Ο πρόσφατος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ανέδειξε τα πολλά πλεονεκτήματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις λιγοστές αδυναμίες τους.

Επειδή όπως κάθε σοβαρή χώρα, έτσι και το Ισραήλ μετά από τον εν λόγω πόλεμο, προέβη σε κριτική και εξαγωγή συμπερασμάτων προκειμένου να επισημάνει και στη συνέχεια με ανάλογες ενέργειες να διορθώσει, τυχόν λάθη και αδυναμίες του. 

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευοίωνη φαντάζει για τη σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, αφού η χώρα περιστοιχίζεται από εχθρικές δυνάμεις όπως η Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, η Σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ του Λιβάνου, οι Φρουροί της Επανάστασης IRGC του Ιράν, στη Συρία και τέλος το ίδιο το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικά η προσέγγιση που επιχειρείται μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Συνθήκη του 2015, αν τελικά καρποφορήσει, τότε το Ιράν αναμένεται να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή της Μ.Ανατολής, ωθώντας τους "εκπροσώπους του" σε Συρία και Λίβανο πρωτίστως και στη Λωρίδα της Γάζας δευτερευόντως, να υιοθετήσουν ακόμη σκληρότερη στάση κατά του Ισραήλ, με πιθανή κατάληξη έναν νέο μεγαλύτερο πόλεμο στην Μ. Ανατολή. 

Το Ισραήλ γνωρίζει τα παραπάνω και για τον λόγο αυτό προετοιμάζεται πυρετωδώς, αφενός εξοπλίζοντας με νέα οπλικά συστήματα και μέσα τις Ένοπλες Δυνάμεις του, αφετέρου πραγματοποιώντας συνεχώς μεγάλης κλίμακας ρεαλιστικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίλεκτη ταξιαρχία Kfir των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), πραγματοποιεί ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που εστιάζουν σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ αυτή τη φορά. 

Η Ταξιαρχία Kfir έχει υποστεί αλλαγές για να καταστεί μια θανατηφόρα δύναμη ελιγμού στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με νέες δυνατότητες και ανθρώπινο δυναμικό.

Στις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις της εν λόγω Ταξιαρχίας εξετάστηκαν νέες δυνατότητες και όπλα, συμπεριλαμβανομένων των drone, που δοκιμάστηκαν από τα στρατεύματα, προκειμένου να πολεμήσουν με «ότι μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον επόμενο πόλεμο, ειδικά εναντίον της Χεζμπολάχ αλλά και στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Ταγματάρχης  Guy Cohen, Αξιωματικός επιχειρήσεων  του 92ου τάγματος στην "Jerusalem Post''. 

«Πριν από τις αλλαγές, η ταξιαρχία είχε λιγότερες δυνατότητες από άλλες ταξιαρχίες όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τον οπλισμό», είπε.

Η μεγαλύτερη ταξιαρχία πεζικού του IDF, το Kfir έχει πέντε τάγματα: Nachshon (90), Shimshon (92), Haruv (93), Duchifat (94) και Netzah Yehuda (97).

Η Ταξιαρχία Kfir ιδρύθηκε το 2005 λόγω της ανάγκης για την καταπολέμηση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη και ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Γάζα.

Με τις νέες αλλαγές, η ταξιαρχία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις εχθρικές δυνάμεις τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο μέτωπο.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, η ταξιαρχία Kfir θα υποστεί σημαντικές αλλαγές στη δομή της και θα λειτουργεί όπως οι άλλες ταξιαρχίες ελιγμών του IDF, όπως οι αλεξιπτωτιστές και οι ιστορικές Ταξιαρχίες του IDF, Givati, Golani και Nahal.

Η ταξιαρχία θα λάβει νέα όπλα, προσωπικά τροχοφόρα οχήματα και ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) και θα αυξήσει την εκπαίδευσή της με έμφαση τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων με τον εχθρό, σε αστικό πεδίο μάχης ή αλλιώς όπως συνηθίζεται στη στρατιωτική ορολογία-αργκό, ασκήσεις κατοικημένων τόπων.

Σύμφωνα με τον Cohen, οι αλλαγές και η εκπαίδευση όπλων θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022. «Οι αλλαγές θα μετατρέψουν την Kfir σε μια πιο θανατηφόρα δύναμη ελιγμού», είπε, «και πάνω σε αυτό  εργαστήκαμε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων».

Η άσκηση  έγινε λόγω της μεγάλης απειλής της Χεζμπολάχ προερχόμενη από τον Λίβανο, η οποία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις IDF.

Ο Cohen δήλωσε στην "Jerusalem Post ότι στις ασκήσεις προσομοιώθηκαν οι  κύριες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ταξιαρχία σε έναν πόλεμο στο βόρειο μέτωπο και ότι τα στρατεύματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές δυνάμεις που θα ενεργούσαν όπως η Χεζμπολάχ (η άσκηση ήταν διπλής ενέργειας). «Για να μεταβείτε από τη μια αποστολή στην άλλη σε μικρό χρονικό διάστημα, διανοητικά πρέπει να εργάζεστε όλο το 24ωρο», πρόσθεσε ο Cohen.

Ο Αρχηγός  της IDF, Υποστράτηγος Aviv Kohavi πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, να οικοδομήσει τον στρατό για τις απειλές που θα αντιμετωπίσει , 30 χρόνια μετά και έτσι δημιούργησε το νέο πολυετές σχέδιο αναλόγως, με νέες έννοιες και μεθόδους πολέμου, που έχουν προσαρμοστεί στις προκλήσεις του αστικού πεδίου μάχης το οποίο θα είναι κορεσμένο από εχθρικά πυρά.

Το πολυετές σχέδιο "Momentum", το οποίο βασίζεται στη νέα ιδέα ενεργείας για εξασφάλιση της νίκης του IDF, χρησιμοποιεί το σύνθημα «ετοιμότητα και αλλαγή» και εστιάζει στη βελτίωση των αμυντικών και επιθετικών δυνατοτήτων του στρατού.

Η κατευθυντήρια αρχή της είναι να κερδίσει οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και με τον μικρότερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με τον Cohen, «ο εχθρός κατανοεί ότι έχουμε υπεροχή στον τομέα πληροφοριών και θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να εμφανιστεί». Όμως, είπε, «η άσκηση απέδειξε ότι μπορούμε να είμαστε θανατηφόροι και να εντοπίσουμε και να εξουδετερώσουμε τον εχθρό που βρίσκεται τόσο σε υπόγεια έργα όσο και σε αστικές περιοχές.

" Είμαστε έτοιμοι. Θα πολεμήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα τους σκοτώσουμε", είπε ο Αρχηγός των IDF. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ