Μέση Ανατολή

Τι κερδίζουν μέχρι ώρας Ισραήλ και Χαμάς και γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν περισσότερα

Η κλεψύδρα αδειάζει για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Λωρίδα της Γάζας και επομένως Ισραήλ και Χαμάς επιδιώκουν τώρα να...κερδίσουν την μάχη, χωρίς αυτή να έχει τελειώσει!

Το Ισραήλ και η Χαμάς γνωρίζουν ότι ένας τέταρτος πόλεμος στη Γάζα, όπως και οι τρεις προηγουμένως, θα ήταν τόσο ασαφής όσο είναι καταστροφικός για τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της φτωχής περιοχής. Αλλά τις ημέρες ή τις εβδομάδες πριν από μια αναπόφευκτη ανακωχή, ο καθένας θα στοχεύει σε κάτι που μπορεί να ονομάσει νίκη.

Για το Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της Χαμάς, ή την καταστροφή αρκετών σηράγγων, εκτοξευτών πυραύλων και άλλων υποδομών. 


Για τη Χαμάς, το μεγαλύτερο επίτευγμα θα ήταν η αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών που θα μπορούσε αργότερα να ανταλλάξει για φυλακισμένους Παλαιστίνιους.

Φυσικά, η δολοφονία ενός εξέχοντος διοικητού της Χαμάς ή η σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη θα προκαλούσε σημαντική κλιμάκωση, κάτι που πιθανόν θα οδηγούσε στο θάνατο μεγάλου αριθμού πολιτών της Γάζας. Αλλά καμία πλευρά δεν υποθέτει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αμιγώς στρατιωτικά μέσα για να εξασφαλίσει τους μεγαλύτερους από τους στόχους της. Και οι δύο αναμένουν το ίδιο τελικό ψήφισμα, μια ανεπίσημη εκεχειρία με διεθνή μεσολάβηση όπως εκείνη που έληξε τους πολέμους Χαμάς-Ισραήλ το 2009, το 2012 και το 2014.

Για να ανατρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ θα χρειαστεί να επανακτήσει τη Γάζα σε μια παρατεταμένη και αιματηρή επιχείρηση που θα προκαλούσε διεθνή καταδίκη. Ούτε καν οι πιο ακραίοι Ισραηλινοί δεν προτείνουν κάτι τέτοιο. Με τον ίδιο τρόπο, η Χαμάς δεν έχει καμία προσδοκία να άρει τον ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Γάζα όταν κατέλαβε την εξουσία από αντίπαλες παλαιστινιακές δυνάμεις το 2007.

Οι πύραυλοι που έριξε η Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Οι νεκροί και οι τραυματίες δεν είναι απλά αριθμοί!

Αναλυτές μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθεια προς την οργάνωση από το Κατάρ, η οποία βοήθεια μάλιστα παραδόθηκε μέσω διέλευσης δια του Ισραήλ

«Ο θάνατος και η καταστροφή από τις αεροπορικές επιδρομές είναι τρομακτικές», δήλωσε ο Tareq Baconi, αναλυτής της Crisis Group, μιας διεθνούς ομάδας προβληματισμού. Αλλά για τη Χαμάς, «αυτό το είδος ταλαιπωρίας είναι αναπόφευκτο όταν οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται στην ισραηλινή κατοχή».

Οι πύραυλοι επιτρέπουν επίσης στη Χαμάς να συγκεντρώσει υποστήριξη εμφανίζοντας τον εαυτό της ως απελευθερωτικό κίνημα που αγωνίζεται για τα παλαιστινιακά δικαιώματα και υπερασπίζεται τις αξιώσεις για την Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς μπορεί επίσης να.... απολαμβάνει το ξέσπασμα της αραβο-εβραϊκής βίας εντός του Ισραήλ, η οποία με κάποιους τρόπους μοιάζει με το είδος της παλαιστινιακής εξέγερσης που έχει ζητήσει εδώ και καιρό η μαχητική ομάδα.

«Έχω την αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να το τερματίσουν και να πάνε σπίτι», δήλωσε ο Amos Harel, μακροχρόνιος στρατιωτικός ανταποκριτής για την εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ. «Η Χαμάς πέτυχε περισσότερα από ό, τι ονειρευόταν», εκτοξεύοντας ρουκέτες μεγάλης εμβέλειας στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ και βοηθώντας στην ανάφλεξη της βίας στις ισραηλινές πόλεις, δήλωσε ο Χάρελ. "Εάν συνεχίσουν, τότε θα διακινδυνεύσουν περισσότερα θύματα, περισσότερες ζημιές και δυσκολίες στη Γάζα."

Ο Ρον Μπεν-Γισάι, βετεράνος Ισραηλινός ανταποκριτής πολέμου, πιστεύει επίσης ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να στείλει δυνάμεις εδάφους, εκτός εάν η Χαμάς πραγματοποιήσει «καταστροφική» επίθεση. «Εάν, για παράδειγμα, εκτοξέυσουν έναν μεγάλο πύραυλο και αυτός ο πύραυλος χτυπήσει ένα νηπιαγωγείο στο Ισραήλ, θα υπήρχε επίγεια επίθεση», είπε ο Γισάι.

Η Χαμάς σημείωσε επίσης μεγάλη νίκη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς “τερμάτισε” τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές εδώ και 15 χρόνια εν μέσω ενδείξεων ότι το διασπασμένο κόμμα της Φατάχ θα υποστεί μια σοβαρή ήττα από τη Χαμάς. Το ανάστημα της μαχητικής ομάδας έχει αυξηθεί μόνο από τότε, με τον Αμπάς να παραμερίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, αποκομίζει ορισμένα πλεονεκτήματα από τη διατήρηση του status quo που επικράτησε στη Γάζα πριν από τις τελευταίες μάχες.

Συνήθως κατηγορεί για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ και τα δυτικά έθνη.

Αλλά ο Χάρελ λέει ότι για πολλούς Ισραηλινούς, η Χαμάς είναι ο «προτιμώμενος εχθρός» επειδή απορρίπτει μια λύση δύο κρατών. Αυτό επιτρέπει στο Ισραήλ να απομονώσει τη Γάζα από τη μεγαλύτερη σύγκρουση ενώ παράλληλα εδραιώνει τον έλεγχό του στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη - με ελάχιστη ή και καθόλου αντίσταση από την υπάκουη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν το είπε ποτέ δημοσίως, «αλλά θα υποπτευόταν κανείς ότι είναι πραγματικά αρκετά άνετος με τη Χαμάς», δήλωσε ο Χάρελ.

Για το Ισραήλ προέχει η διατήρηση του status quo και όπως συμφωνούν πολλοί αναλυτές η λογική είναι: «κάθε φορά που η Γάζα γίνεται λίγο πολύ ισχυρή, χτυπήστε την».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...