Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Στους δρόμους ισραηλινά άρματα μάχης - 5.000 στρατιώτες κατευθύνονται προς Γάζα

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ διέταξε την μετακίνηση χιλιάδων στρατευμάτων προς τη Γάζα, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης μετακινούνται συνεχώς. Ταυτόχρονα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία απέσυρε την πρόσκλησή της στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz σε  διάσκεψη που θα λάμβανε χωρα στην Τουρκία.

Επίσης έχουμε μεταφορά πυροβολικού Howitzer 155 mm από νωρίς το πρωί της Τρίτης στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 130 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ οι συνοριοφύλακες εξουσιοδοτήθηκαν να κινητοποιήσουν 8 εφεδρικές μονάδες για να υποστηρίξουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των εστιών της βίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο υπουργός άμυνας Μπένι Γκάντς είχε ζητήσει 5.000 άτομα για «εμβάθυνση της άμυνας στο εσωτερικό της χώρας».

Ισραηλινά κανάλια δείχνουν άρματα μάχης να συγκεντρώνονταν κοντά στο φράχτη με τη Γάζα, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που το Ισραήλ ονόμασε «Guardian of the Walls».

Από στρατιωτικής απόψεως, οι κινήσεις και οι οδηγίες του Ισραηλινού ΥΠΑΜ δείχνουν σενάρια μιας γενικευμένης σύγκρουσης η έκταση της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, ενώ Ιρανοί και Τούρκοι κινούνται στο παρασκήνιο θέλοντας να εκμεταλλευθούν τους Παλαιστίνιους. 

 

 

Ξεκίνησε συζήτηση για την βάση του Kürecik   

 

Οι επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, έχουν εξοργίσει την Άγκυρα. Μάλιστα, στρατηγοί, θέλουν εδώ και τώρα να ''ξηλωθεί'' το ραντάρ που προστατεύει το Ιαραήλ από την βάση του Kürecik.


Το ραντάρ AN-TPY-2 στο Kürecik εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 2012. Επιτρέπει την ανίχνευση όλων των τύπων ιπτάμενων αντικειμένων σε μεγάλα υψόμετρα και αποστάσεις έως και 1.000 χιλιόμετρα. Κάποια στιγμή, η Ρωσία και το Ιράν αντιτάχθηκαν στην εγκατάσταση του ραντάρ. Ένα από τα κύρια καθήκοντα του ραντάρ είναι η προστασία του Ισραήλ από ιρανικούς πυραύλους. 

Το AN-TPY-2 «βλέπει» ένα σημαντικό μέρος του εδάφους του Ιράν. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να απενεργοποιήσει το ραντάρ, το Ισραήλ θα χάσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από το ανατολικό ή το βόρειο Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατηγόςε.α. Beyazıt Karataş,  εξήγησε τη λειτουργία της βάσης του ραντάρ Kürecik και την υπηρεσία που παρέχει στο Ισραήλ στην τηλεόραση Veryansın:

"Αυτό το σύστημα ραντάρ ετέθη και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2012. Το ραντάρ Kürecik που εγκαταστάθηκε στη Μαλάτια είναι μέρος του συστήματος αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ που αποτελείται από διάφορα στάδια.       

Το ραντάρ, ανιχνεύει τους πυραύλους που μπορούν να πυροδοτηθούν από τις χώρες εντός του εύρους του και τους μεταδίδει σε συστήματα του ΝΑΤΟ, έτσι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ λαμβάνουν έγκαιρη ειδοποίηση. Χάρη σε αυτήν την έγκαιρη προειδοποίηση, τα συστήματα του ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν δράση και πυροδοτούν βλήματα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί επίσης να παρακολουθείται από δορυφόρους. Όταν οι δορυφόροι δεν εντοπίζουν αυτόν τον εκτοξευόμενο πύραυλο, το σύστημα ραντάρ τίθεται σε λειτουργία.Δεν το χρειαζόμαστε, δεν πρέπει να προστατεύουμε το Ισραηλ.'' 

 

Οι ''ορδές'' του Ερντογάν απαιτούν Τούρκους στρατιώτες στην Γάζα 

 

Σε πλήρη κινητοποίηση έθεσε το τουρκικό καθεστώς τις ορδές των χιλιάδων φανατικών ισλαμιστών κατά του Ισραήλ, επιδιώκοντας απίθανα σενάρια, όπως για παράδειγμα την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, απαιτώντας "Τούρκους στρατιώτες στη Γάζα", σε μια σαφώς ενορχηστρωμένη και οργανωμένη προσπάθεια της Άγκυρας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαμαρτυρίες εναντίον του Ισραήλ στην Τουρκία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και παρά τον πλήρη αποκλεισμό κίνησης λόγω κορονοϊού, χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές και σήμερα το πρωί διαδήλωσα , συμπεριλαμβανομένων Σύρων και Παλαιστινίων, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας, «Τούρκοι στρατιώτες στη Γάζα» και «Κάτω το Ισραήλ, κάτω η Αμερική".

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για την κλιμάκωση της βίας.

Η νεολαία του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη με την ονομασία “ομάδα Νεολαίας της Ανατολίας” οργάνωσε τη διαμαρτυρία έξω από το γενικό προξενείο του Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και κυματίζοντας παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ο επικεφαλής της οργάνωσης Yunus Genc τόνισε ότι το Τζαμί Al-Aqsa και η περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι η "κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων".

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να υπερασπιστούν τον ιερό χώρο, απαιτώντας υποστήριξη προς τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ σε αυτό το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τι είδους εξέγερση θα υποστεί, και η οποία θα ανατρέψει την κυβέρνηση πολύ σύντομα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι καταπιεστές. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση [κοινοβούλιο] της Τουρκίας και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας πρέπει να συνέλθει", είπε ο ίδιος.

Σημειώνοντας ότι η Ιερουσαλήμ ήταν ένα κοινό ζήτημα για όλους τους μουσουλμάνους, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν απέφυγε από «ύπουλες και τρομοκρατικές» επιθέσεις στο Τζαμί Αλ-Άκσα.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του στο Ιράν, την Αλγερία, το Πακιστάν και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Ερντογάν είπε στον Βασιλιά Αμπντουλάχ ότι οι «απάνθρωπες» επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στοχεύουν σε όλους τους Μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και η Ιορδανία πρέπει να συνεργαστούν για να τις σταματήσουν.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν υποκινεί σενάριο γενικευμένης σύγκρουσης στην Παλαιστίνη, ξεσηκώνοντας όλους τους μουσουλμάνους και προσπαθώντας να θέσει τον εαυτό του στην συνέχεια ως διαμεσολαβητή υπέρ των Παλαιστινίων με όλα τα μέσα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κολοσσιαίας σημασίας και αλλάζει το status quo σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Τα "δώρα" των νέων [email protected]

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί σε πρωτότυπη ανάλυση την σημασία της νέας Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Αμυντικής...