Μέση Ανατολή

Η Τουρκική κυβέρνηση καταδικάζει την ισραηλινή αστυνομική επέμβαση στο τζαμί al-Aqsa

Οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν την επιδρομή της Ισραηλινής αστυνομίας την Παρασκευή στο Τζαμί al-Aqsa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Hürriyet Daily news .

Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε την Παρασκευή  με λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψεως, κατά παλαιστίνιων νέων στο τζαμί Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ ,εν μέσω αυξανόμενης έντασης για την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από περιοχή όπου θα εγκατασταθούν Εβραίοι έποικοι.

Τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι και 17 αξιωματικοί τραυματίστηκαν στις νυχτερινές συγκρούσεις στον τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Καταδικάζω έντονα την επίθεση σήμερα το απόγευμα στο Τζαμί al-Aqsa. Είναι απάνθρωπο για το Ισραήλ να στοχεύει αθώους που προσεύχονται κατά τη διάρκεια του Ιερού Ραμαζανιού", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στο Twitter.

 

 

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın καταδίκασε επίσης την επιδρομή.

"Ντροπή για το Ισραήλ και εκείνους που παραμένουν σιωπηλοί απέναντι σε επαίσχυντες επιθέσεις στο Masjid al-Aqsa σε αυτόν τον ιερό μήνα νηστείας", δήλωσε ο Kalın στο Twitter, προτρέποντας το Τελ Αβίβ να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις.Η Παλαιστίνη και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι. Καλούμε όλους να σταθούν ενάντια στις πολιτικές κατοχής και επιθετικότητας αυτού του κράτους του απαρτχάιντ.

Ο διευθυντής επικοινωνιών Fahrettin Altun κατήγγειλε την επίθεση.

"Είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ να επιτίθεται στις θρησκευτικές μας αξίες. Σήμερα καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο Τζαμί Al-Aqsa, το πρώτο μας Qibla, με χειροβομβίδες", είπε στο Twitter.

 

Τέλος ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Βόλκαν Μπόζκιρ, προέτρεψε το Ισραήλ να «δείξει σεβασμό» σε χώρους λατρείας ,εν μέσω  της Ισραηλινής αστυνομικής επιδρομής την Παρασκευή στο Τζαμί Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Είμαι λυπημένος από την είδηση ​​ότι η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε  στο Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού", δήλωσε ο Μπόζκιρ.

"Προτρέπω να δείχνουμε σεβασμό σε όλους τους χώρους λατρείας, συμπεριλαμβανομένου του τεμένους Αλ-Άκσα, το οποίο είναι ιερό  για 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους".

Η ισραηλινή αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους προσκυνητές εντός της περιοχής Χαράμ αλ-Σαρίφ του Τζαμιού Αλ-Άκσα την Παρασκευή το βράδυ

Το τζαμί Al-Aqsa είναι ο τρίτος πιο ιερός ιστότοπος στον κόσμο για μουσουλμάνους. Οι Εβραίοι αποκαλούν την περιοχή "Temple Mount", υποστηρίζοντας ότι ήταν η τοποθεσία δύο εβραϊκών ναών στην αρχαιότητα.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται η Αλ-Άκσα, κατά τη διάρκεια του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου του 1967. Προσάρτησε ολόκληρη την πόλη το 1980 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ