Μέση Ανατολή

Ο Μπάιντεν προετοιμάζει βοήθεια 90δισ $ για το Ιράν με αντάλλαγμα την επανένταξη στη συμφωνία του 2015

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ Lindsey Graham, ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν προετοιμάζει την οικονομική διάσωση του Ιράν, αίροντας κυρώσεις σε βάρος του, γεγονός που θα απέφερε 90 δισ$ στο Ιρανικό καθεστώς

"Η επανένταξη στη συμφωνίας του Ιράν θα μπορούσε να αναιρέσει χρόνια προόδου στη Μέση Ανατολή και να οδηγήσει σε χάος και αστάθεια", δήλωσε ο γερουσιαστής  Lindsey Graham στο "Foreign Policy" την Πέμπτη.

Μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ανικανότητας του Ιράν και της κακής διαχείρισης του COVID, η οικονομία τoυ έχει παραλύσει  και  είναι ευάλωτη.

Από τη σκοπιά των διαπραγματεύσεων, ο Μπάιντεν έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο, επισημαίνει ο γερουσιαστής Lindsay.

Ωστόσο, η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και άντληση 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιστρέφοντας έτσι τη θετική δυναμική στη Μέση Ανατολή αποσταθεροποιώντας την ειρηνική ισορροπία ισχύος.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, προέβλεψε ότι την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015 εντός εβδομάδων.

Είναι γνωστό ότι ο εν λόγω γερουσιαστής είναι προσωπικός φίλος του τέως Προέδρου Τράμπ και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν επιδιώκει την επανένταξη στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος, έχοντας διττή προσέγγιση σε σχέση με την εν λόγω χώρα.

Αυτή η διττή προσέγγιση είναι γνωστή και ως "καρότο και μαστίγιο" και εξηγώ.

Οι ΗΠΑ βλέπουν ως μείζονες απειλές για την παγκόσμια κυριαρχία τους, τις Κίνα και Ρωσία και εκεί θέλουν να επικεντρωθούν. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό των αμερικανικών προτεραιοτήτων το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπαϊντεν στην πρώτη του ομιλία για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν ανάφερε ούτε μια πρόταση για την Μ. Ανατολή, γεγονός που παραξένεψε πάρα πολλούς.

Οι ΗΠΑ θέλουν να απεμπλακούν από τη Μ. Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και προσπαθούν με διαπραγματεύσεις και παροχές να δελεάσουν και να ηρεμήσουν το Ιράν.

Αυτή είναι η πρώτη επιλογή των ΗΠΑ για την Μ.Ανατολή. Ειρήνη και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους μέσω κρατών-οντοτήτων  "εκπροσώπων τους", όπως είναι το Ισραήλ και τα σύμμαχα με αυτό αραβικά κράτη  βάσει των συμφωνιών του "Αβραάμ", η Σαουδική Αραβία καθώς επίσης  και οι Κούρδοι.

Ωσόσο αν το Ιράν δεν συνετιστεί τότε ενδεχομένως οι ΗΠΑ να επιτρέψουν και να βοηθήσουν το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν στρατιωτικά.

Επί του παρόντος πάντως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο για τους λόγους που προαναφέραμε.

Τέλος το Ιράν γεωστρατηγικά εξυπηρετεί τον "δρόμο του μεταξιού" και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα.

Συνεπώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια προσεκτική πολιτική έναντι του Ιράν, το οποίο αποτελεί φυσικό πέρασμα τόσο οδικό, όσο και σιδηροδρομικό για τα κινεζικά αγαθά πρός την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ