Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Κοέν πάει ΗΠΑ & ο Όστιν Ισραήλ - Σχέδια πολέμου κατά Ιράν

Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πρόκειται να φτάσει στο Ισραήλ την Κυριακή και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Oι συνομιλίες τους αναμένεται να επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στη δραστηριότητα της Τεχεράνης στην περιοχή, στην επικρατούσα κατάσταση στη Συρία και στο Λίβανο και στην προσπάθεια διατήρησης του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, εκτός από αυτά τα ζητήματα, αυτή η επίσκεψη έρχεται με δύο μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στο παρασκήνιο:

Η πρώτη είναι οι συναντήσεις του JCPOA που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη όπου πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλήξουν σε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους Ιρανούς.

Το άλλο γεγονός είναι ο συνεχιζόμενος θαλάσσιος σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο οποίος έφτασε σε εκρηκτική κορύφωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με την επίθεση εναντίον του ιρανικού φορτηγού Saviz, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Αυτός ο πόλεμος θεωρείται τώρα, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες  αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, ως το πιο κυρίαρχο μέτωπο στον «πόλεμο μεταξύ των πολέμων» του IDF, στον οποίο καταπολεμά τις προσπάθειες του Ιράν να εδραιωθεί περαιτέρω στην περιοχή.

Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έγινε πρωταρχικός τόπος σύγκρουσης μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης τα τελευταία τρία χρόνια και ο κύριος στόχος της, από την πλευρά του Ισραήλ, είναι να βλάψει την αποστολή πετρελαίου που προορίζεται για τη χρηματοδότηση όπλων που μεταφέρθηκαν στη Χεζμπολάχ και σε  άλλους αντιπρόσωπους του Ιράν στην περιοχή.

Ένα σημάδι αυτού του σκιώδους πολέμου αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα όταν αναφέρθηκε ιρανική επίθεση σε ισραηλινό φορτηγό πλοίο κοντά στον Κόλπο του Ομάν. Στη συνέχεια, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας που είχε εμπειρία στην καταπολέμηση του Ιράν καθώς και στις ικανότητές του στη θάλασσα, ανέφερε ότι αυτό ήρθε ως αντίδραση σε μια ισραηλινή επιχείρηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και με ποια μορφή, η επίσκεψη του Ώστιν θα επηρεάσει τη φύση αυτής της εκστρατείας. Υποστηρίζεται ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις ενέργειες που αποδίδονται στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες , ειδικά με τις συνομιλίες JCPOA που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, κρίνοντας από τις παρατηρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από ανώτερους αξιωματούχους, όπως ο Νετανιάχου και ο Γκάντς, φαίνεται ότι το Ισραήλ παραχωρεί στη ναυτική αρένα μεγάλη σημασία στη συνολική μάχη ενάντια στον Ιρανικό επεκτατισμό.

«Έχουμε επιθετικά συστήματα που λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο και είναι έτοιμα να αντιδράσουν  σε κάθε μέτρο και σε οποιαδήποτε απειλή κατά του IDF», δήλωσε ο Gantz σε τελετή Τετάρτη.

Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να  διατηρήσουν αποτελεσματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και σε περιόδους διπλωματικών διαφωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο  ο Yossi Cohen, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ Mossad, επικεφαλής μιας επίσημης αντιπροσωπείας  θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις επόμενες ημέρες, όπου θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία στους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την απόκρυψη πληροφοριών του Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Al-Arabiya έμαθε ότι ο Κοέν θα έχει μαζί του ένα αρχείο πληροφοριών που σχετίζεται με τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, καθώς και τις εξελίξεις που σχετίζονται με το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η ημερήσια διάταξη του επικεφαλής του «Μοσάντ» στην Αμερική περιλαμβάνει την επιβολή  διακοπής του Ιράν από τον πλήρη εμπλουτισμό ουρανίου, τη διακοπή της παραγωγής προηγμένων και σύγχρονων φυγοκεντρωτών και το άνοιγμα όλων των εγκαταστάσεων χωρίς εξαίρεση στον ΔΟΑΕ.

Αναμένεται επίσης να συζητήσει τη διακοπή  της δραστηριότητας του Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, να σταματήσει το Ιράν να στοχεύει τα ισραηλινά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, καθώς και να σταματήσει το σχέδιο βαλλιστικών πυραύλων και να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια, τα σχέδια χρηματοδότησης και εξοπλισμού του Ιράν για τις πολιτοφυλακές του έχουν πληγεί πολλές φορές.

Το Ινστιτούτο Μελετών της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 1.000 αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των Φρουρών της Επανάστασης να στείλει χρήματα και όπλα στην πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων από την Τεχεράνη προς τη Δαμασκό

Η συμπερίληψη του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν στον κατάλογο κυρώσεων το 2018, εμπόδισε την ιρανική χρηματοδότηση στη Χεζμπολάχ μέσω τραπεζών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, το όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ισλαμικής Τράπεζας Bilad στο Ιράκ,Kassir συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Kassir χρησίμευσε ως πρωταρχικό κανάλι για τη διοχέτευση κεφαλαίων από τη Δύναμη Quds της Επαναστατικής Φρουράς στη Χεζμπολάχ.

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ΗΠΑ και Ισραήλ αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να το ελέγξουν σταδιακά, πρώτα με την επάνοδό τους στη συμφωνία JCPOA  και με σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, προσβλέποντας σιγά-σιγά στην εξομάλυνση των σχέσεων μαζί του. Αυτό οι ΗΠΑ επιθυμούν να κάνουν αφού αντιλαμβάνονται ότι μια πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν θα έφερνε τα πάνω κάτω στη Μ. Ανατολή, βγάζοντας τες εκτός προγραμματισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και παρενέργειες παγκοσμίως, σε θέματα Παγκόσμιας οικονομίας με εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα ύψη, σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας των ΗΠΑ, όσο και σε πρόκληση υπολογίσιμων στρατιωτικών απωλειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπάϊντεν όταν ανέλαβε την εξουσία, στην ομιλία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αναφέρθηκε καθόλου στη Μ. Ανατολή, αφού οι Αμερικανικές προτεραιότητες είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Η επίσκεψη του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ στο Ισραήλ γίνεται προκειμένου να συγκρατηθεί το Ισραήλ να μην προβεί σε μονομερή στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του Ιράν, χωρίς οι ΗΠΑ να το γνωρίζουν και να το έχουν εγκρίνει. Εννοείτε ότι οι ΗΠΑ όπως προείπα δεν επιθυμούν και δεν θα εγκρίνουν στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν

Από την άλλη το Ισραήλ επιθυμεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράν και για αυτό το λόγο ο επικεφαλής της Mossad θα πάει στις ΗΠΑ προκειμένου να πείσει ότι το Ιράν έχει προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα κρυφά και πολύ περισσότερο από ότι δηλώνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ