Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ιορδανία: Τη στήριξη του αραβικού κόσμου έχει ο βασιλιάς Αμπντουλάχ μετά την φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος

Ο αραβικός κόσμος στηρίζει τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας μετά τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρώην πρίγκιπα Χάμζα , ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συναντήθηκε με ηγέτες φυλών που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.

Η κατ 'οίκον σύλληψη του πρώην πρίγκιπα της Ιορδανίας Χάμζα Μπιν Χουσεΐν από το στρατό το Σάββατο, με ισχυρισμούς ότι οι ενέργειές του απειλούν την «ασφάλεια και σταθερότητα» της χώρας, οδήγησε σε έκρηξη υποστήριξης για τον βασιλιά Αμπντουλάχ από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, ακόμη και του Υπουργού άμυνας του Ισραήλ.

Ο στρατός της Ιορδανίας επιβεβαίωσε ότι διέταξε τον Πρίγκιπα Χάμζα να σταματήσει ενέργειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν την «ασφάλεια και σταθερότητα» της Ιορδανίας, αφού ο ίδιος ο πρίγκιπας ανέβασε ένα βίντεο λέγοντας ότι είχε τεθεί υπό κατ 'οίκον περιορισμό. Στο βίντεο, ο πρίγκιπας Χάμζα κατηγορεί τους ηγέτες της Ιορδανίας για διαφθορά.

«Δεν είμαι ο υπεύθυνος για την κατάρρευση της διακυβέρνησης, τη διαφθορά και για την ανικανότητα που επικρατεί στη διοικητική μας δομή τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια και χειροτερεύει ... Και δεν είμαι υπεύθυνος για την έλλειψη της πίστης που έχουν οι άνθρωποι στα ιδρύματά τους», είπε σε μήνυμα του στο βίντεο.

"Έφτασαν σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ή να εκφράσει γνώμη για οτιδήποτε χωρίς να εκφοβιστεί, να συλληφθεί, να παρενοχληθεί και να απειληθεί", ανέφερε.

Ο Χάμζα, 41 ετών, απομακρύνθηκε από τον τίτλο του ως πρίγκιπας το 2004 από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ, τον αδελφό του που κυβερνά το βασίλειο από το 1999.

Ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ ονόμασε τον γιο του Χουσεΐν ως κληρονόμο. Η κυρίαρχη δυναστεία των Χασεμιτών διεκδικεί γενεαλογία από τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ιορδανία έλαβε αμέσως την υποστήριξη της διοίκησης Joe Biden. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και επικοινωνούμε με αξιωματούχους της Ιορδανίας. Ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ είναι βασικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price σε email, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επίσημες δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το Λίβανο, το Κουβέιτ, το Ιράκ, το Κατάρ, την Υεμένη και τον Αραβικό Σύνδεσμο υποστήριξαν όλες τον Βασιλιά Αμπντουλάχ. 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς είπε ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να βοηθήσει την Ιορδανία, αν και χαρακτήρισε το συμβάν ως εσωτερικό ζήτημα για την Ιορδανία. «Μια ισχυρή και ακμάζουσα Ιορδανία παρέχει σε εμάς ασφάλεια και οικονομικό όφελος και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Gantz, στους Times of Israel.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ