Ελλάδα - Ισραήλ
Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Με ή χωρίς τον Νετανιάχου Πρωθυπουργό η ατζέντα του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα συνεχιστεί

Μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε ένα μοιραίο σταυροδρόμι. Οι ηγέτες του έθνους πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μέλλον με τον Benjamin «Bibi» Netanyahu ή, εναλλακτικά, χωρίς αυτόν. Ωστόσο, η ατζέντα που έχει διαμορφώσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για το Ισραήλ στην περιοχή και στον κόσμο θα συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον - με ή χωρίς τον ίδιο τον Νετανιάχου.

Ανεξάρτητα από το ποιος από τους κορυφαίους διεκδικητές γίνεται πρωθυπουργός όταν τελειώσει ο τρέχων γύρος διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ θα καθοδηγείται από μια κυβέρνηση που δεσμεύεται ολοένα και περισσότερο να ενισχύσει τους δεσμούς με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, αλλά με μειωμένο ενδιαφέρον για την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Ανεξάρτητα από το αν ο Νετανιάχου διατηρεί την τρέχουσα θέση του ή αντικαθίσταται από οποιονδήποτε από τους πιο εύλογους διαδόχους του, το Ισραήλ θα συνεχίσει να προειδοποιεί τη Δύση για τους κινδύνους από το  Ιράν, αλλά θα προσπαθήσει επίσης να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για να συμπεριλάβει συμφωνίες για βαλλιστικούς πυραύλους και δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την τρομοκρατία .

Και ανεξάρτητα από το αν ένας πέμπτος γύρος εκλογών καθίσταται απαραίτητος, η ευρύτερη φιλοσοφία που έχει καθιερώσει ο Νετανιάχου στις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική θα συνεχίσει να επιταχύνεται. Καθώς οι pro-Bibi και anti-Bibi συνασπισμοί ενισχύουν τις γραμμές μάχης τους, ο πιο σημαντικός διαχωριστής μεταξύ των δύο ομάδων είναι ο ίδιος ο Bibi.

Υπάρχουν πιο έντονες διαφορές σε εσωτερικά θέματα, και φυσικά η νομική τύχη του Netanyahu σχετίζεται άμεσα με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά καθώς σχετίζεται με τα περιφερειακά και διακρατικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον του Ισραήλ, κανένας από τους κορυφαίους διεκδικητές της πρωθυπουργίας δεν είναι πιθανό να αποκλίνει σημαντικά από την τρέχουσα πορεία.

Ο επικεφαλής ανταγωνιστής του Netanyahu, ο Yair Lapid του Yesh Atid, χρησιμοποιεί κάπως διαφορετική γλώσσα από τον Netanyahu όταν μιλά για το Ιράν και τους Παλαιστινίους, αλλά ακόμη και μια κυβέρνηση Lapid δεν θα ήταν πολύ διαφορετική σε αυτά τα μέτωπα από την τρέχουσα ηγεσία. Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ Lapid και Bibi είναι σε εσωτερικά και θρησκευτικά θέματα. Η διεθνής ατζέντα του Ισραήλ θα συνεχιζόταν κυρίως όπως έχει ήδη διαμορφωθεί επί του παρόντος. .

Οι άλλοι εξέχοντες ηγέτες του Ισραήλ - Naftali Bennett της Yamina, Gideon Sa'ar του Κόμματος Νέας Ελπίδας και Benny Gantz του Blue and White - όλοι καταλαμβάνουν διάφορα κομμάτια του  συντηρητικού χώρου στο ιδεολογικό τοπίο και όλα "διαφέρουν" από τον Νετανιάχου για προσωπικά, θρησκευτικά ή εσωτερικής πολιτικής θέματα  παρά σε θέματα διεθνούς ή ασφάλειας. Εάν εμφανιστεί μια κατάσταση στην οποία ένας από αυτούς θα σχημάτιζε κυβέρνηση, η ουσιαστική αλλαγή από την τρέχουσα πορεία του Νετανιάχου φαντάζει λιγότερο πιθανή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ