Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινές εκλογές 23 Μαρτίου 2021 - Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η προεκλογική περίοδος στο Ισραήλ έχει εισέλθει στην τελική της φάση, αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου 2021. Η Ισραηλινή βουλή έχει 120 έδρες και την διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει όποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων διαθέτει τουλάχιστον 61 έδρες.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Direct Polls, το "μπλοκ" με επικεφαλής τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπινιαμίν Νετανιάχου θα κέρδιζε 53 έδρες στην Κνεσέτ και θα κέρδιζε μια οριακή πλειοψηφία 61 εδρών εάν συμμετείχε στο παραπάνω μπλόκ, το κόμμα της Yamina του MK Naftali Bennett.

Η δημοσκόπηση έδωσε στο κόμμα Likud 32 θέσεις Knesset και στο Yesh Atid, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Knesset με 17 έδρες.

Παραδόξως, οι Sephardic-haredi Shas και Yisrael Beytenu εμφανίζονται δημοσκοπικά να ακολουθούν με εννέα έδρες το καθένα.

Πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Yamina θα κέρδιζε οκτώ έδρες, και τέσσερα άλλα  κόμματα θα καταλάμβαναν από επτά έδρες το καθένα: New Hope, Blue and White, the Joint Arab List και Ashkenazic-haredi United Torah Judaism.

Το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού θα λάμβανε πέντε θέσεις Knesset, ακολουθούμενο από τους Labor, Meretz και Ra'am (η United Arab List), με τέσσερις έδρες έκαστο.

Χωρισμένο σε μπλοκ, το μπλοκ "καθένας εκτός από τον Νετανιάχου" θα κέρδιζε 55 θέσεις, ενώ οι υποστηρικτές του Νετανιάχου  θα κέρδιζαν 53 έδρες. Οι οκτώ (8) έδρες της Yamina, και οι τέσσερις (4) της  Ra'am, θα έγερναν την πλάστιγγα  ανάλογα με το ποια μέρη αποφάσισαν να υποστηρίξουν.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Direct Polls Ltd. στις 17-18 Μαρτίου 2021 και εξέτασε τις απόψεις 6.436 ενηλίκων Ισραηλινών εκπροσώπων του γενικού πληθυσμού. Έχει περιθώριο σφάλματος 1,2% και εκτιμάται  ότι η  ακρίβεια της ανέρχεται στο 95%.

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πάλι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης  θα είναι αμφίρροπο μέχρι τέλους.

Ωστόσο το "μπλόκ" του Νετανιάχου μολονότι υπολείπεται κατά 2 έδρες δημοσκοπικά από το αντίπαλό μπλόκ "καθένας εκτός από τον Νετανιάχου", έχει το προβάδισμα, αφού  το κόμμα του το Likud υπερέχει από το δεύτερο κόμμα 15 έδρες, γεγονός που το καθιστά περισσότερο εφελκύσιμο για συνεργασία με το κόμμα της Yamina του MK Naftali Bennett, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη δύναμη σε ένα κυβερνητικό σχήμα με το "μπλόκ" Νετανιάχου σε σχέση με το αντίπαλο "μπλόκ".

Στην περίπτωση που τελικά με τις παραπάνω συμμαχίες επικρατήσει το "μπλόκ Νετανιάχου', το οποίο προσωπικά το θεωρώ το πιθανότερο, και σχηματίσει Κυβέρνηση, τότε τα επακόλουθα θα είναι τα εξής:

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, εκτιμούμαι ότι θα συνεχιστεί η  στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε όλα τα θέματα και στον East Med. Παράλληλα οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με τον Ερντογάν στην εξουσία, δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη βελτίωση και σε όποια των περιπτώσεων εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να τηρεί την επιθετική της συμπεριφορά στην Α. Μεσόγειο, το Ισραήλ θα την έχει στο περιθώριο.

Όσον αφορά την στάση του Ισραήλ αναφορικά με το Ιράν, εκτίμηση είναι ότι θα συνεχιστεί η αντίθεσή του αναφορικά με την επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Παράλληλα θα συνεχίσει το Ισραήλ το "άνοιγμά του" προς τις Αραβικές χώρες του κόλπου με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ-Σ.Αραβίας-Μπαχρέϊν-Ομάν εναντίον του Ιράν.

Αυτή η συμμαχία στο τέλος του δρόμου ενδέχεται να προβλέπει κοινή αντιαεροπορική άμυνα των παραπάνω χωρών ενταγμένη σε ένα ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας με έδρα το Ισραήλ και  "φιλοξενία" μαχητικών του Ισραήλ σε αεροπορικές βάσεις των εν λόγω χωρών, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο επέμβασης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ κατά στόχων στο έδαφος του Ιράν. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...