Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Χαμάς καλεί Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο: ''Έλα να μας προστατεύσεις''

Ο Basem Naim, επικεφαλής του συμβουλίου διεθνών σχέσεων της Χαμάς και πρώην υπουργός Υγείας στη Γάζα, έριξε μια “βόμβα” πριν λίγο, μιλώντας για θαλάσσια δικαιώματα των Παλαιστινίων, τα οποία θα προστατεύσει ουσιαστικά ο τουρκικός στόλος.   

“Τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο σφετερίστηκαν από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματά μας μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά και στον αέρα. Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη συμφωνία για τα δικαιώματα με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο ίδιος μετά από συνεννόηση προφανώς με την τουρκική πλευρά.

Πριν μερικούς μήνες είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ, της Παλαιστινιακής αρχής με την Τουρκία,  σε συνέντευξή του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά.

Αυτό το σχέδιο όπως όλα δείχνουν το ενεργοποιεί η τουρκική πλευρά τώρα, με στόχο να υφαρπάξει και την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις δηλώσεις και τους χάρτες που μας παρουσιάζουν οι Τούρκοι εδώ και πολλούς μήνες.  

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Τουρκία είχε υποστηρίξει προ μηνών ότι το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε. Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα», είχε αναφέρει ο ίδιος και αυτό όπως όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, είχε δηλώσει τότε ότι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία αυτή στα ΗΕ, γεγονός που θα συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Μόνο που ο Basem Naim, επικεφαλής του συμβουλίου διεθνών σχέσεων στη Γάζα, μίλησε και για στεριά και αέρα, κάτι που ενεργοποιεί σενάρια πιθανής τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο πολύ μακρινό μέλλον στην  περιοχή, στο πλαίσιο του σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.   
 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...