Μέση Ανατολή

Συντονισμός Άγκυρας-Ερμπίλ στην επιχείρηση στο Β.Ιράκ;

Συντονισμός της Άγκυρας-Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ, βλέπουν αραβικές πηγές στην τουρκική επιχείρηση Eagle Claw 2. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η τελευταία σε μια σειρά εισβολών στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, με σκοπό την επέκταση του τουρκικού εδάφους με την προσάρτηση του ιρακινού και συριακού. 

Τις τελευταίες ημέρες, ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των τουρκικών δυνάμεων στο όρος Γκάρε στην επαρχία Duhok στο Β. Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιχείρηση έρχεται έναν χρόνο αργότερα, μετά την πραγματοποίηση από τον τουρκικό στρατό δύο στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ με τη δικαιολογία της δράσης του ΡΚΚ στην αυτόνομη κουρδική περιοχή. 

Στις 15 Ιουνίου 2020, η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Eagle Claw στέλνοντας κομάντο στην περιοχή Χάφτανιν στο βόρειο Ιράκ. 

Στη συνέχεια, στις 17 Ιουνίου 2020, πραγματοποίησε νέα επιχείρηση με την επωνυμία Claw-Tiger. 

Η νέα επιχείρηση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία πίσω από τις νέες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ.

Ποια θα ήταν η στάση των Ιρακινών και ξένων παραγόντων στην εκστρατεία; 

Εκτιμήσεις Αράβων και ξένων ειδικών αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα φτώχειας και πείνας στο εσωτερικό του, το οποίο αφού δεν πείστηκε φυσικά από την κατάκτηση της Σελήνης, έπρεπε να δει να επεκτείνονται τα τουρκικά εθνικά σύνορα σε Ιράκ και Συρία.

Αυτό στοχεύει η Άγκυρα αναλαμβάνοντας μια ενεργή στρατιωτική επέμβαση, και χρησιμοποιώντας τον στρατό της στην περιοχή -συμπεριλαμβανομένης της πόλης Jarabulus στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου- τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2016, όταν ξεκίνησε την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. 

Οι περισσότερες από τις περιοχές που ελέγχονται από το PKK και τις πολιτοφυλακές του στην περιοχή του Β. Ιράκ έχουν γίνει στόχος της Άγκυρα. 

Αυτό πείθει πολλούς παρατηρητές να αξιολογήσουν την προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης ως έναν νεο-οθωμανικό επεκτατισμό και ως μέρος των προσπαθειών του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επέκταση του τουρκικού εδάφους σε Ιράκ και Συρία με τις ευλογίες ειδικά των Ιρακινών Κούρδων.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιμένει ότι η επιχείρηση στο Όρος Γκάρε πρέπει να συνεχιστεί και ισχυρίστηκε ότι η εκστρατεία θα έχει συνέχεια έως ότου τερματιστεί η παρουσία του ΡΚΚ στην περιοχή. 

Η εξάλειψη του PKK όμως δεν είναι ο κύριος στόχος της Άγκυρας. 

Υπάρχει ένα σημαντικό τρίγωνο στην περιοχή από τις επαρχίες Qandil-Sinjar-Dirak. 

Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί τους τελευταίους μήνες αναζητούν συγκεκριμένα τον έλεγχο των στρατηγικών περιοχών στο Σιντζάρ του Ιράκ και του Ντιράκ της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο φόβος των διεθνών αντιδράσεων φαίνεται να είναι ο λόγος για την καθυστέρηση στην έναρξη της εκστρατείας. 

Επιπλέον, η Τουρκία δεν μπόρεσε ποτέ να ελέγξει αυτήν τη στρατηγική περιοχή λόγω της αντίδρασης των Κούρδων στα Όρη Qandil και οι προσπάθειές της αποτύγχαναν πάντα. 

Τώρα όμως με δεδομένη την “άγρια” εσωτερική κατάσταση, η Τουρκία επιδιώκει να κατευνάσει τους Τούρκους πολίτες με τον πλήρη έλεγχο των κουρδικών περιοχών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. 

Αν και στο βόρειο Ιράκ οι τουρκικές επιθέσεις πιθανότατα καλύπτουν αστικές περιοχές, στη Συρία η Άγκυρα έχει κατά νου την προσάρτηση των εδαφών της βόρειας Συρίας. 

Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι στην τουρκική επιχείρηση Eagle Claw 2, η επίθεση εναντίον του Γκάρε δεν σημαίνει εγκατάλειψη του τουρκικού σχεδίου επίθεσης στη συριακή πόλη Ντιράκ ή Σιντζάρ στο Ιράκ και τη δυνατότητα του τουρκικού στρατού να επιτεθεί σε αυτές τις περιοχές, διότι αυτή εξακολουθεί να είναι υψηλή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά η εκκωφαντική σιωπή των Ιρακινών Κούρδων στις νέες τουρκικές επιθέσεις αποτελεί μεγάλη προδοσία για τους υπόλοιπους Κούρδους σε Τουρκία και Συρία.

Τον περασμένο μήνα ως γνωστό ο Ακάρ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και στη συνέχεια την Erbil για συνομιλίες με τους αξιωματούχους των δύο πρωτευουσών. Εκείνη την περίοδο αναφέρθηκε ότι ο ίδιος ταξίδεψε για να συζητήσει μια αντιτρομοκρατική συνεργασία με το Ιράκ.

Δεδομένης της έναρξης ενός νέου γύρου των τουρκικών επιθέσεων, η σιωπή των ηγετών των Ιρακινών Κούρδων μας δείχνει ένα είδος συντονισμού τους με την Άγκυρα. 

Αν και ο Αλί Χουσεΐν, μέλος του ηγετικού συμβουλίου του KDP και υπεύθυνος για τις κομματικές επικοινωνίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία, τόνισε ότι η παρουσία του ΡΚΚ στην περιοχή είναι η κύρια αιτία αυτών των επιθέσεων. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαχητές του ΡΚΚ εισήλθαν στην περιοχή και πραγματοποιούσαν συχνά στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας, προσελκύοντας τον τουρκικό στρατό στην περιοχή, και προκαλώντας παράλληλα αυτές τις επιθέσεις. 

Οι διαφορές και οι εντάσεις του Μπαρζάνι με το ΡΚΚ δεν κρύβονται πλέον από κανέναν, όπως και το ιστορικό συνεργασίας των Ιρακινών Κούρδων του KDP με την Τουρκία για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ έχει διάρκεια αρκετών δεκαετιών. 

Το KDP φαίνεται επίσης να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία να βλάψει το PKK και είναι πιθανό να ακολουθήσει μια στρατηγική υλικοτεχνικής συνεργασίας με τον τουρκικό στρατό. 

Οι Ιρακινοί Κούρδοι και ο Barzani θεωρούν ότι το PKK είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επιδεινώνουν τον νέο γύρο λαϊκών διαμαρτυριών στην περιοχή για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την έντονη πολιτική διαφθορά.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για την επίθεση του ΡΚΚ που σκότωσε Τούρκους πολίτες στο βόρειο Ιράκ. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο Τούρκων πολιτών στην περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ. Στεκόμαστε με τη συμμαχική μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες εκείνων που χάθηκαν στις πρόσφατες μάχες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν επιβεβαιωθούν αναφορές για το θάνατο Τούρκων πολιτών από δυνάμεις του PKK, μιας καθορισμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, θα καταδικάσουμε αυτήν την ενέργεια με τον πιο ισχυρό τρόπο”, ανέφερε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση τύπου. 

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν άγει και φέρει δύση και Ανατολή με τις εισβολές του σε κυρίαρχες χώρες, εισπράττοντας ουσιαστικά σιωπηλή συμπαράσταση στα έργα του.

Για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά, ούτε σε Συρία-Λιβύη, ούτε σε Α.Μεσόγειο-Αιγαίο υλοποιώντας τα σχέδια του και διασπείροντας παράλληλα το χάος παντού γύρω του χωρίς καμία αντίδραση , αναμένοντας όμως σφοδρή αντίσταση μόνο από την Ελλάδα και αυτό πλέον το γνωρίζει καλά ο ίδιος.       

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...