Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ απειλεί να επιτεθεί στο Ιράν εάν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015!

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Μπάϊντεν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Μερικοί έχουν απειλήσει ακόμη και με  στρατιωτική επίθεση στο Ιράν εάν ο Πρόεδρος Μπάϊντεν αναβιώσει τη συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

Ισραηλινή πηγή, τηρώντας την ανωνυμία της , επιβεβαίωσε στο Breaking Defense σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ότι "Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει - και γρήγορα - εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να σταματήσει το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών ή να αναλάβει το ίδιο κάποια ενέργεια για να το κάνει αυτό".

Η πηγή είπε ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αναφέρθηκαν επίσης ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. «Αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, ως προετοιμασία για άμεση επίθεση σε στόχους στο Ιράν», ανέφερε η πηγή  αναφορικά για τις  αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πάντοτε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του στη Συρία πλήτουν ιρανικούς στόχους, αλλά συνήθως χτυπούν σιίτες πολιτοφυλακές. Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τη Συρία που φέρεται να σκότωσε τέσσερις πολίτες και κατέστρεψε τρία σπίτια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τζάτσι Χανέγκμπι, ένας Ισραηλινός υπουργός από το κόμμα Λίκουντ, έκανε την πιο άμεση δημόσια απειλή κατά του Ιράν. Ο Χανέγκμπι είπε ότι αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στο JCPOA ότι «το Ισραήλ θα είναι και πάλι μόνο εναντίον του Ιράν» και θα επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Breaking Defense, και ο Haneegbi προωθούν την "αφήγηση" ότι το Ιράν κινείται προς την απόκτηση βόμβας.

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιούν είναι το γεγονός ότι το Ιράν αύξησε πρόσφατα τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%, το οποίο όμως  εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 90%  που απαιτείται για το ουράνιο ποιότητας που απαιτείται για την κατασκευή βόμβας.

 Ο εμπλουτισμός του ουρανίου κατά 20% έχει το  σκοπό του. Επιτρέπει στο Ιράν να κατασκευάζει ράβδους καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, μια εγκατάσταση που χτίστηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 και μπορεί να παράγει ιατρικά ισότοπα.

Ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι πλαισίου που παραμένει εκτός του άρθρου Breaking Defense είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο με 20%. Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για αύξηση του εμπλουτισμού μετά τη δολοφονία του Νοεμβρίου του Mohsen Fakhrizadeh, του διακεκριμένου Ιράν επιστήμονα που σκοτώθηκε σε μια φαινομενική ισραηλινή συνωμοσία. Έτσι, η ισραηλινή επιθετικότητα οδήγησε στον αυξημένο εμπλουτισμό.

Το Ιράν υποστήριξε ότι είναι πρόθυμο να επιστρέψει στη συμμόρφωση με το JCPOA εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις. Οποιαδήποτε άλλη επίθεση από το Ισραήλ θα μπορούσε να εμποδίσει το Ιράν να μειώσει τα επίπεδα εμπλουτισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...