Μέση Ανατολή

Ισραηλινός αξιωματούχος: ”Δεν πρέπει να βλάψουμε τις σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο”

Ένα νέο ακόμα πιο αποκαλυπτικό κεφάλαιο των τουρκικών προσπαθειών για εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ μας δίνει Ισραηλινός ειδικός με ισχυρό “άρωμα” Ελλάδος και Κύπρου, οι οποίες θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας αυτήν την δεδομένη περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Pinhas Inbari, επικεφαλής  του Κέντρου Δημόσιων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ, ενημερώθηκε πρόσφατα από τις πηγές του στον Περσικό Κόλπο ότι πίσω από κλειστές πόρτες, συμβαίνει κάτι επαναστατικό με τους Τούρκους.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία ήρθαν σε επαφή, με την Άγκυρα να δηλώνει ότι θα... εκδιώξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε αντάλλαγμα την ευρεία συμφιλίωση των Σουνιτών μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον Ινμπάρι, η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κουβέιτ «με το φόβο ότι θα συλληφθούν τα στελέχη της, αποφάσισε να αποχωρήσουν τα μέλη της προς στην Τουρκία, αλλά έπειτα από λίγο αυτά έκαναν πίσω και προτίμησαν να καθίσουν στη φυλακή στο Κουβέιτ παρά να ζήσουν υπό τον Ερντογάν.

Ανώτερα μέλη της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συζήτησαν την κρίση μεταξύ της αδελφότητας και του Ερντογάν:

Ερώτηση: Τι προκάλεσε την κρίση;

Ινμπάρι: "Προς το παρόν, είναι ασαφές. Σύμφωνα με αυτούς [την Μουσουλμανική Αδελφότητα], ο Ερντογάν πρόσφατα συνομίλησε με τον Σαουδάραβα Βασιλιά Σαλμάν και του υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει δράση κατά της αδελφότητας, λαμβάνοντας σαφώς ανταλλάγματα.

Στην ομιλία του στο Μπακού πρόσφατα, ο Ερντογάν παρουσίασε μέσω ποιήματος επίτηδες περιοχές του Ιράν ως έδαφος των Αζέρων. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Ιρανούς.

Ξαφνικά, ο Ερντογάν ακούγεται σαν κάποιος που μετέβαλε  την Τουρκία, τον μεγαλύτερο προστάτη όλων των Τουρκμένων (που σημαίνει οι Τούρκοι που ζουν έξω από τα τουρκικά σύνορα).

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από όλο αυτό, είναι ότι ο Ερντογάν αναζητά  ένα νέο σχέδιο απεγκλωβισμού και παίζει αντί το ισλαμικό, το τουρκικό φύλλο.

Τώρα ο Ερντογάν λέει στο Ισραήλ, “ήμουν Τούρκος πριν γίνω ισλαμιστής, ας ανανεώσουμε τις καλές σχέσεις που είχαμε όταν η Τουρκία ήταν πρώτα απ 'όλα Τουρκική”.  

Εγώ αυτό φυσικά, θα το έβλεπα πολύ προσεκτικά και θα έπρεπε να προσέξω πολύ ώστε να μην βλάψω τους δεσμούς και τις σχέσεις μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και φυσικά θα  επέμενα να σταματήσει η Τουρκία να βοηθά τη Χαμάς.

Επίσης είναι πράγματι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ισραήλ να εγκαταλείψει την συμμετοχή του σε αυτό που βλέπει η Άγκυρα ως  αντι-τουρκικό φόρουμ, και αφορά τον αγωγό EastMed, το οποίο μόλις πριν από δύο μήνες σχηματίστηκε ως περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, απλώς για να δεχθεί την Τουρκία και την προσφορά της.

Είναι ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ισραήλ να πιστεύει για άλλη μια φορά μια ακόμη κούφια τουρκική υπόσχεση, περί διακοπής της δραστηριότητας της Χαμάς στα σύνορά της”, κατέληξε ο ίδιος.

Ερευνητές από το Κέντρο Πληροφοριών Meir Amit Intelligence and Terrorism έχουν σκιαγραφήσει τη θέση της Τουρκίας ως βάση από την οποία η Χαμάς χειρίζεται την οικονομική και στρατιωτική της δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε ότι ακτιβιστές και μέλη  της Χαμάς συγκεντρώνουν κεφάλαια, για τα μεταφέρουν στην στρατιωτική πτέρυγα της [Χαμάς] στη Λωρίδα της Γάζας.

Χρηματοδοτούν επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρια, ενώ σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η κύρια πηγή των χρημάτων που αποστέλλονται στη Χαμάς είναι μέσω της Τουρκίας (και μερικές φορές μέσω Λιβάνου) και του Ιράν.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Ιρανική δύναμη Quds διαχειρίζεται τις μεταφορές χρημάτων στη Χαμάς και ότι η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορους χρηματιστές που εδρεύουν στην Τουρκία.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι ο Ερντογάν και το καθεστώς του τρέχουν να σωθούν χωρίς όμως να μπορούν να πετύχουν κάτι, διότι ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ θέλουν μια Τουρκία με τους Κεμαλιστές στην εξουσία για να συνεχίσουν τις σχέσεις και τα σχέδια τους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ