Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

''Ηλεκτροσόκ'' στην Άγκυρα με τα ελληνο-ισραηλινά deal

Ο απόηχος της αγοράς από ισραηλινή εταιρεία της ΕΛΒΟ και η ανακοίνωση δημιουργίας κοινού αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα από την ελληνική βουλή, έβαλαν τέλος στα σενάρια αμυντικής επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ, αφού καταδείχθηκε ότι ο άξονας του αγωγού East Med καθορίζει πλέον τις εξελίξεις.

Οι Τούρκοι όμως παραφρόνησαν και παρακαλούν χωρίς αιδώ τους Ισραηλινούς να διορθώσουν τις σχέσεις τους, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση, ειδικά ενόψει πιθανών εκλογών στην χώρα.

"Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα μπορούσαν να αντιστραφούν και ενδεχομένως να εξομαλυνθούν μέχρι τον Μάρτιο". Αυτό δήλωσε σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της τουρκικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει πωλήσεις ισραηλινών όπλων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι αμυντικές και ενεργειακές βιομηχανίες των δύο χωρών θα επωφεληθούν από μια συμφωνία", συνέχισε στο  Voice of America ο Mesut Casin .

«Η Τουρκία αγόρασε πολλά όπλα από το Ισραήλ. Μπορούμε να το κανονίσουμε ξανά. Η αμυντική βιομηχανία Τουρκίας και Ισραήλ μπορούν  να προχωρήσουν μαζί. Δεύτερον, οι ενεργειακοί πόροι. [Το Ισραήλ] ανακάλυψε  πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εντάξει, το Ισραήλ είναι 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Πού μπορούν να πουλήσουν αυτό το πετρέλαιο και το αέριο; Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Τουρκία και μέσω αγωγού από το τουρκικό έδαφος θα τροφοδοτούσαμε την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κατάληξε ο ίδιος.  

 

Το σχέδιο της Άγκυρας 

 

Απόγνωση και σοκ επικρατεί στην Άγκυρα, και αυτό επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων προς το Ισραήλ, το οποίο πριν λίγες ημέρες απειλούσαν με το Τέμενος Αλ Ακτσά, ενώ ανέφεραν την Ιερουσαλήμ ως "κατεχόμενη πόλη".

Το σχέδιο των Ισλαμιστών στην Τουρκία είναι η πάση θυσία ακύρωση των ελληνο-ισραηλινών αμυντικών σχεδίων, διότι η χώρα μας θα αποκτήσει οπλικά συστήματα μεγάλης αξίας τα οποία θα αποτελούν πραγματικά αποτρεπτικά όπλα.    

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές τώρα, οι οποίες επικαλούνται διπλωματικούς κύκλους, προειδοποιούν ότι η πρόσφατη “επίθεση φιλίας” των Τούρκων στους Ισραηλινούς, είχε στόχο και την ΑΟΖ του Λιβάνου, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να εισχωρήσει και στην περιοχή αυτή δια μέσω Κύπρου.

“Η ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ και οι συμφωνίες σχετικά με τα πεδία φυσικού αερίου, έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν την διαπραγματευτική θέση του Λιβάνου σχετικά με την ΑΟΖ με το Ισραήλ”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η εφημερίδα al-Diyar ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μυστικά τον Τούρκο αρχηγό επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Χακάν Φιντάν στο Ισραήλ, για να παρουσιάσει  δύο βασικά ζητήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ζήτημα ήταν η απόκτηση  του λιμένα της Χάιφα από τουρκικές εταιρείες (πράγμα απίθανο) και το δεύτερο ήταν το ζήτημα των πεδίων φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να ακυρώσουν τον αγωγό East Med, για  να μεταφερθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, κάτι που το Τελ Αβίβ δεν αποδέχεται επουδενί λόγω Ερντογάν και παν-ισλαμιστικών σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό πλέον ότι κάποιες “πηγές” εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν μια σταθερή πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά τίποτα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το Ισραήλ όντως προσπαθεί να ενισχύσει τα δικά του σχέδια στην  ΑΟΖ του Λιβάνου, αφού είναι γνωστή η αντιπαράθεση των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές διπλωματικές πηγές μιλούν για απομόνωση της λιβανικής διαπραγματευτικής θέσης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Υπάρχει ως γνωστόν όμως ένας άξονας που αποτελεί μέρος του ευρύτερου δικτύου περιφερειακών συμφερόντων που συνδέει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα κράτη του Κόλπου, την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω του αγωγού East Med.

Αυτός ο άξονας καθορίζει τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο μαζί με τις ΗΠΑ και όχι η Τουρκία, η οποία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί τους πάντες. 

Αυτό που τρέμουν στην κυριολεξία όμως οι Τούρκοι είναι η δημιουργία αμυντικού άξονα αυτών των χωρών μαζί με κοινή αεροναυτική δύναμη, αφού αυτόματα θα απομονώσει τις τουκρικές ένοπλες δυνάμεις στις ακτές της χώρας και μόνο. 

Οι Τούρκοι μέσω Κύπρου θέλουν να εισχωρήσουν στον Λίβανο για να εμφανιστούν στην συνέχεια ως καταλύτες των εξελίξεων της Μεσογείου, θέλοντας να “πουλήσουν” το “πακέτο” αυτό στο Τελ Αβίβ.

Η ουσία όμως από όλες αυτές τις κινήσεις της Άγκυρας είναι ότι ο Ερντογάν θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του στην κυριολεξία, για να μην χάσει τα κοιτάσματα, διότι διαφορετικά θα καταποντιστεί αυτός και η χώρα του από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ