Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Παρακαλετά" Ερντογάν για συνεργασία με Τελ Αβίβ

Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει συνεχώς μηνύματα στο Ισραήλ παρακαλώντας για εξομάλυνση των οικονομικών εμπορικών τουλάχιστον σχέσεων, αλλά το Τελ Αβίβ δεν ανταποκρίνεται.

“Η Τουρκία στέλνει μηνύματα ότι θέλει να επιδιορθώσει τους  δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά το Τελ Αβίβ δεν βιάζεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα”, ανέφερε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός αναλυτής για την Μέση Ανατολή, Ζβι Μπάιελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα σήματα της Άγκυρας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, εάν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, οποιαδήποτε στιγμή είναι καλή στιγμή", δήλωσε ο Μπαρ.

Οι διμερείς δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, έχουν διακοπεί από μετά την  θανατηφόρα επιδρομή του 2010 από Ισραηλινούς στρατιώτες στο Τουρκικό πλοίο βοήθειας της Γάζας "Mavi Marmara", είναι στο επίκεντρο από την τουρκική διπλωματία.

Το 2018, η Τουρκία απέσυρε τους πρεσβευτές της από Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες και απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα ως απάντηση της δολοφονίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας Παλαιστινίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Bar'el είπε ότι ο διορισμός του νέου Τούρκου πρεσβευτή στο Ισραήλ από την Τουρκία, ήταν ένα μήνυμα ότι η Άγκυρα επιζητά εναγωνίως να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Τελ Αβίβ, παρόλο που αντιτίθεται στην συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η επίσκεψη στο Ισραήλ του Τούρκου επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Hakan Fidan, τον Νοέμβριο και τα σχέδια ενός τουρκικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων για υποβολή προσφορών για το λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ, αποτελούν ενδείξεις ότι η Τουρκία ευρίσκεται σε δεινή θέση.

«Το Ισραήλ από την πλευρά του, δεν βιάζεται ακόμα ενώ δεν είναι γνωστό το πότε θα στείλει πρεσβευτή στην Άγκυρα, ούτε για οποιαδήποτε σχέδια στρατιωτικής ή άλλης συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Οι δικαιολογίες είναι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, οι προετοιμασίες για εκλογές και ο πανίσχυρος κορονοϊός.», είπε ο Μπαρ.

Την απάντηση σε όλα αυτά όμως την έχει δώσει με άρθρο μας ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Seth J. Frantzman, ο οποίος είναι κοντά στην Κυβέρνηση του Ισραήλ:

 ''Η Άγκυρα φαίνεται ότι πλέον αισθάνεται την απομόνωση. Απειλεί την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ. Μάλιστα την Ελλάδα την απειλεί με όπλο τους μετανάστες.  
Βλέποντας πως με την ήττα Τραμπ θα χάσει όσα ερείσματα είχε στην Ουάσινγκτον, προσπαθεί να προσεγγίσει το Ισραήλ, για να έχει την εύνοια του Μπάιντεν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία το Ισραήλ ως εργαλείο; Ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, παρόλο που στην πραγματικότητα η Άγκυρα στηρίζει ξεκάθαρα την Τεχεράνη, ενώ φιλοξένησε μέλη του IRGC και συχνά βλέπει το Ιράν ως χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί.  

Η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της από το Ισραήλ, αφού οι ΗΠΑ μετακόμισαν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Η Άγκυρα προσπάθησε να συσπειρώσει τους Παλαιστίνιους. Τώρα η Al-Monitor αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει να επιστρέψει ο πρέσβης της".

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Τουρκία που χάνει τα πάντα στην Α. Μεσόγειο ότι και να λένε πολλοί ειδικοί και μη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ