Μέση Ανατολή

Ιερός πόλεμος Τούρκων-Σαουδαράβων για το Τέμενος Αλ Ακτσά

Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ Τούρκων και Σαουδαράβων κατά της τουρκικής επιρροής σε Τέμενος Αλ Ακτσά και Ιερουσαλήμ, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα νέο πεδίο σύγκρουσης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, (μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του Ισραήλ που στηρίζει τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου), η οποία επικαλείται Σαουδάραβα διπλωματικό αξιωματούχο, τεράστια ποσά δίνονται πλέον για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στην Ιερουσαλήμ, και ειδικά σε ότι αφορά το Τέμενος ΑΛ Ακτσά.

«Εάν οι Ιορδανοί επιτρέψουν στους Τούρκους να λειτουργούν ανεμπόδιστα στο τζαμί Al-Aqsa, μέσα σε λίγα χρόνια, το ειδικό καθεστώς έχουν οι ίδιοι για όλους τους ιερούς χώρους του Wakf και των Μουσουλμάνων θα χάνονταν οριστικά», τόνισε ο διπλωμάτης.

Ο Raed Daana, πρώην διευθυντής ισλαμικού κηρύγματος και καθοδήγησης στο Τέμενος Al-Aqsa, είχε δηλώσει μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Ν.Τραμπ, ότι η Σαουδική Αραβία είχε κρυφά σχέδια να προσκαλέσει Παλαιστίνιους αξιωματούχους και να τους πείσει να αναλάβει την ευθύνη για το Τέμενος ΑλΑκτσά.

Εδώ και δυο με τρία χρόνια το σχέδιο αυτό το υλοποιεί η Τουρκία.

Η Ιορδανία πέρυσι αύξησε τον αριθμό των μελών του μουσουλμανικού συμβουλίου Wakf ( ελέγχει όλα θρησκευτικά ιδρύματα στην Ιερουσαλήμ) από 11 σε 18 σε μια προσπάθεια να του δώσει μια πιο μουσουλμανική χροιά, ώστε  να αποτρέψει τις προσπάθειες περιφερειακών δυνάμεων να αναλάβουν τα ηνία σε μουσουλμανικούς ιερούς τόπους.

Τα νέα μέλη όμως, που περιελάμβαναν αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και πρόσωπα με δεσμούς με την Τουρκία και τα κράτη του Κόλπου, όπως ο Σεκίμα Εκρίμα Σαμπρί, πρώην μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ,αρνητής του Ολοκαυτώματος που υπερασπίστηκε την στάση του Ερντογάν σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

Ο διάδοχος του  Μωάμεθ Χουσεΐν, είχε στενούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν απαγόρευσε σε αξιωματούχους των Εμιράτων να επισκεφθούν το Αλ Άκσα σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ.

Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια θέτει τις βάσεις για να αναλάβει τον έλεγχο του ισλαμικού συμβουλίου του Αλ Ακτσά, μέσω δωρεών εκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικές ισλαμικές οργανώσεις, καθώς και σε Τούρκους θρησκευτικούς ακτιβιστές και προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί για υποκίνηση παλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), που ανήκει στο γραφείο του Ερντογάν, παρουσιάζει το Τέμενος του Αλ-Άκσα ως τοποθεσία που ελέγχει η ίδια για το (umrah), μουσουλμανικό προσκύνημα.

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι το πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ, καθώς και ένα τουρκικό ανακαινισμένο καφέ δύο λεπτά από το Δυτικό Τείχος της πόλης που είναι διακοσμημένο με τουρκικές σημαίες, καθώς και με πορτρέτα του Ερντογάν και του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντουλ Χαμίντ Β 'χρησιμεύουν ως σημείο συνάντησης για ακτιβιστές και προσκυνητές.

«Η Τουρκία εργάζεται επιμελώς για να εμβαθύνει την εμπλοκή και την επιρροή της στο Όρος του Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στις γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ενθαρρύνει επίσης τις δραστηριότητες θρησκευτικής ευημερίας … που στοχεύουν στο να προσελκύσουν το παλαιστινιακό λαό προς την τουρκο-ισλαμική κληρονομιά και να αποδυναμώσουν την επιρροή του Ισραήλ στην Παλιά Πόλη και την ανατολική Ιερουσαλήμ », δήλωσε ο  Ισραηλινός δημοσιογράφος και αναλυτής Nadav Shragai.

Ο Ερντογάν το δήλωσε και το πράττει καθημερινά, όπου υπάρχει έδαφος της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα δρα η Τουρκία. Έτσι από τα Βαλκάνια, την Α. Μεσόγειο μέχρι την Ιερουσαλήμ και την Κριμαία έχουμε να  δούμε πολλά ακόμη, ειδικά αν η διεθνή κοινότητα συνεχίισει απλά να παρατηρεί αποσβολωμένη όπως τώρα.     

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ