κυβερνοπόλεμος Ιράν
Μέση Ανατολή

Κυβερνοεπιθέσεις "μεγάλης κλίμακας" στο Ιράν: Στοχοποιούνται τα λιμάνια της χώρας

Ένας από τους στόχους των μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων σε δύο Ιρανικά κυβερνητικά ιδρύματα αυτή την εβδομάδα ήταν η ηλεκτρονική υποδομή των λιμένων της χώρας, ανέφερε ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων την Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός οργανισμός πληροφορικής την Πέμπτη ανέφερε την παραβίαση του κυβερνοχώρου δύο ιδρυμάτων χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους στόχους ή τους δράστες. Ο δεύτερος στόχος των επιθέσεων τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

"Οι ορκισμένοι εχθροί προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις", ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim σε ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ελήφθησαν αποτρεπτικά μέτρα για την αποφυγή διακοπής στις «αποστολές του οργανισμού». Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις, αρκετοί κυβερνητικοί φορείς έκλεισαν προσωρινά τις υπηρεσίες διαδικτύου ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο Abolghasem Sadeghi, από τον κυβερνητικό οργανισμό τεχνολογίας πληροφοριών, την Πέμπτη.

Είπε ότι οι επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές και σε μεγάλη κλίμακα», βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το Ιράν λέει ότι είναι σε εγρήγορση για διαδικτυακές επιθέσεις, για τις οποίες κατηγόρησε στο παρελθόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον Οκτώβριο του 2019 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πραγματοποιήσει επίθεση στον κυβερνοχώρο στο Ιράν μετά από αεροπορικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες η Ουάσιγκτον και το Ριάντ κατηγόρησαν για την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνήθηκε τη συμμετοχή στις επιθέσεις, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το κίνημα Houthi που ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης το Ιράν ότι προσπαθεί να διαταράξει και να εισχωρήσει στα δίκτυά τους.

Τον Μάιο, μια κυβερνοεπίθεση στο λιμάνι Shahid Rajaee του Ιράν προκάλεσε τεράστιες διαρροές ασφαλείας της εγκατάστασης. Η Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού ισραηλινές εγκαταστάσεις επλήγησαν από αντίστοιχη κυβερνοεπίθεση κοντά στα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ