Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Λιβύη: Οι αντίπαλες αρχές ανακοίνωσαν την κατάπαυση πυρός

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Συγκεκριμένα, νωρίτερα ο Σάρατζ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πολύς της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις αντίπαλες δυνάμεις του Χαφτάρ. Ο επικεφαλής της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA - ΚΕΣ) «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Σάρατζ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις αντίπαλες δυνάμεις του Χαφτάρ. Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαιοπηγών που επιβλήθηκε από τον Χαφτάρ τους προηγούμενους μήνες. Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα φέρεται να κάλεσε όλα τα κόμματα για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι η εκεχειρία θα κάνει τη Σύρτη μια προσωρινή έδρα για ένα νέο προεδρικό συμβούλιο που θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε τόσο τις πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός όσο και την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν επισκεφθεί τον Σάρατζ, ενώ ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Το μήνυμα παραδόθηκε από τον διοικητή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, στα κεντρικά γραφεία του LNA σε προάστιο της Βεγγάζης. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν αποκαλύφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ