Μέση Ανατολή

Λίβανος: Βοήθεια από το ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση έπειτα από τη φονική έκρηξη

Ο Λίβανος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τους τις συνέπειες της πολύνεκρης έκρηξης στη Βηρυτό και χρειάζεται τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της χώρας, Raoul Nehme. 

«Ο Λίβανος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έκρηξης και ζητάμε διεθνή στήριξη. Η μόνη απόφαση είναι συνεργασία με το ΔΝΤ», είπε ο Nehme στο Sky News Arabia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οικονομικές συνέπειες των εκρήξεων εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Η λιβανέζικη πρωτεύουσα επλήγη σημαντικότατα από τις εκρήξεις της 4ης Αυγούστου, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων και τον  τραυματισμό περίπου 5.000 άλλων. Υπάρχουν ακόμη δεκάδες αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Τα μισά από τα κτήρια της πόλης έχουν καταστραφεί και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες. Σύμφωνα με τις Αρχές, αιτία της έκρηξης είναι ένα φορτίο 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που ήταν αποθηκευμένο για μεγάλο διάστημα σε μία αποθήκη στο λιμάνι.  

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τριήμερο πένθος εις μνήμην των θυμάτων, ενώ και η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ