Μέση Ανατολή

Επίσκεψη εργασίας Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Μάλτας στην Λιβύη

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες γύρω από την Λιβύη, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Σήμερα την επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από κοινού με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Την είδηση γνωστοποιεί μέσω ανάρτησης στο Twitter το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που παραπέμπει, αναφέρεται ότι «ο υπουργός Τσαβούσογλου, μαζί με τον ομόλογό του της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας στη Λιβύη στις 6 Αυγούστου 2020. Με αφορμή την επίσκεψη, προβλέπεται ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση γίνεται την επομένη της επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Άμυνας στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Σάρατζ. Και οι δύο εξέφρασαν «την αμοιβαία βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας» ώστε να υπάρξει «ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις» των δύο χωρών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.

Πάντως οι συναντήσεις αυτές γίνονται στη σκιά της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου που μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, τις οποίες -χωρίς να κατονομάζει- κατηγορεί ότι υπονομεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα -όπως έγραψε χθες το OnAlert– κάνοντας λόγο για δυνάμεις που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν «μόνιμη στρατιωτική παρουσία», για «μισθοφόρους» και «ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους», που θέλουν να ελέγξουν τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι «υπονομεύουν στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ