Βηρυτός
Μέση Ανατολή

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ένα συγκινητικό βίντεο και μια φωτογραφία που συγκλονίζει

Τα τελευταία λεπτά κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο με μία ηλικιωμένη να παίζει πιάνο μέσα στο κατεστραμμένο από την έκρηξη σπίτι της. Παράθυρα, πόρτες, φωτιστικά, μαρκίζες, έπιπλα μοιάζουν βομβαρδισμένο τοπίο αλλά η ιδιοκτήτρια αρνείται πλέον να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Κουράστηκε να επισκευάζει το σπίτι στην πολύπαθη Βηρυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει ζήσει πολέμους και εμφυλίους, άντεξε την οικονομική κρίση, δίνει μάχη με τον κορονοϊό αλλά αυτό το χτύπημα δεν το αντέχει παρά μόνο παίζοντας πιάνο. Είναι ότι απέμεινε άθικτο στο σπίτι της μαζί με τις παλιές εγκυκλοπαίδειες...
 

Η φωτό της χρονιάς: Η μαία με τα 3 μωρά στην αγκαλιά

Οι φωτογραφίες από τη Βηρυτό, από την έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μια από αυτές ξεχωρίζει. Μια μαία με τρία νεογνά στην αγκαλιά, τρέχει να τα σώσει.

Η νοσηλεύτρια της περίφημης φωτογραφίας κρατά σφιχτά, ασφαλή στην αγκαλιά της τρία νεογνά που μέχρι πριν από λίγο νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών νοσοκομείου της Βηρυτού. Ώσπου η έκρηξη στο λιμάνι συντάραξε τη Βηρυτό και τμήμα της οροφής του νοσοκομείου κατέρρευσε. Τα τζάμια έγιναν κομμάτια και το νοσοκομείο από τόπος ασφάλειας μετατράπηκε σε ένα επικίνδυνο και αφιλόξενο μέρος.

Η νοσοκόμα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, πήρε στην αγκαλιά της τα τρία μωρά για να τα σώσει. Ένας φωτορεπόρτερ, ο Μπιλάλ Τζαουίς, που βρέθηκε εκεί, πρόλαβε να τη φωτογραφίσει.

Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο φωτογράφος περιγράφει πώς η νοσοκόμα έσπευσε στο τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια κρατώντας στην αγκαλιά της σφιχτά τα τρία μικροσκοπικά μωρά. «16 χρόνια φωτορεπορτάζ και πολλοί πόλεμοι. Μπορώ να πω ότι δεν έχω δει ποτέ αυτό που είδα σήμερα», έγραψε.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ούτε και τα νοσοκομεία γλίτωσαν από τη δυνατή έκρηξη που έπληξε χθες τη Βηρυτό. Την ώρα που υπήρχε τεράστια ανάγκη για περίθαλψη, κάποια από τα νοσοκομεία της πόλης ήταν αδύνατο να την προσφέρουν.

Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στη Βηρυτό υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και δεν μπόρεσαν να δεχτούν ασθενείς, ανέφεραν οι γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Βηρυτό, ένα μεγάλο και διάσημο ιδιωτικό νοσοκομείο, δήλωσε ότι στέλνουν ασθενείς που δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία έξω από την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον τέσσερις νοσοκόμες πέθαναν και πέντε γιατροί τραυματίστηκαν στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, που επλήγη σφοδρά από την έκρηξη που προκλήθηκε από το νιτρικό αμμώνιο, σύμφωνα με τον Δρ. Joseph Haddad, διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ο Δρ Haddad μόλις είχε τελειώσει τη βάρδιά του και περπατούσε ως το σπίτι του στο κέντρο της Βηρυτού, όταν συνέβη η έκρηξη. Εσπευσε να δει τι είχε απογίνει η οικογένειά του και ανακάλυψε ότι το διαμέρισμά του είχε καταστραφεί εντελώς.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο νοσοκομείο για να βοηθήσει, αναμένοντας ότι θα ήταν απασχολημένος με τη νοσηλεία ασθενών που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Αλλά ανακάλυψε ότι και το νοσοκομείο ήταν ερείπια.

«Οι ασθενείς κατέβαιναν από τις σκάλες, οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούσαν», είπε ο Δρ Haddad. «Ηταν η βαθύτερη κόλαση της Αποκάλυψης. Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου μια ώρα αργότερα, οι άνθρωποι έκλαιγαν στους δρόμους».

Ο Δρ Peter Noun, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας του Νοσοκομείου St. George της Βηρυτού, δήλωσε: «Ολοι οι όροφοι του νοσοκομείου έχουν υποστεί ζημιές. Δεν είδα κάτι τέτοιο ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι μια καταστροφή. Οι γονείς και τα παιδιά ήταν στα δωμάτιά τους. Ολοι έπεσαν κάτω, τα τζάμια έσπασαν, η οροφή έγινε κομμάτια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ