Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Απειλεί ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν: "Οι Αμερικανοί θα ηττηθούν"

Ο υπουργός άμυνας του Ιράν, Αμίρ Χαταμί, δήλωσε πρόσφατα, πως ελέγχει κάθε κίνηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή, σε πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμίρ Χαταμί, ανέφερε σε έντονο ύφος ότι «οι Αμερικανικές αντι-Ιρανικές ενέργειες στην περιοχή έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια του κράτους, άλλα όπως κάθε φορά, οι Αμερικανοί θα ηττηθούν

Ο ηγέτης της Ισλαμικής επανάστασης –σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό άμυνας– ως άγρυπνος φρουρός του Ιρανικού έθνους, εργάζεται αδιάκοπα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα συντρίψουν τους εχθρούς του Ιράν, σε όλα τα επίπεδα.

Όλα αυτά την ώρα όπου οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.  Ποια είναι τα τελευταία αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών; Πάμε να τα θυμηθούμε εν συντομία.

Η εχθρότητα μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον έχει αυξηθεί από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν που παρέλυσαν την οικονομία του. Το Ιράν απάντησε μειώνοντας σταδιακά τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015.

Και το αποκορύφωμα της έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου όταν ο ιρανικός στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε μετά από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ.

Το Ιράν απάντησε στις 9 Ιανουαρίου εκτοξεύοντας πυραύλους σε δύο βάσεις στο Ιράκ που φιλοξενούσαν αμερικανικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ