Μέση Ανατολή

Τα αλλάζει η GNA: Ο Ερντογάν μας πίεσε να επιτεθούμε στη Σύρτη και να υπογράψουμε το μνημόνιο

Τη Δευτέρα, ο δεύτερος αναπληρωτής ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Εχμίντ Χούμα, δήλωσε ότι η Τουρκία ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την ανάκτηση της Σύρτη. Στόχος του είναι να ελέγξει την πλούσια σε λάδι περιοχή της πόλης Al-Hilal.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», ο Εχμίντ Χούμα ισχυρίστηκε ότι "η Τουρκία πίεσε το GNA να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους". Σημείωσε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη, επαινώντας την πρωτοβουλία της Αιγύπτου που ονομάστηκε «Διακήρυξη του Καΐρου». Ακόμη, εκτίμησε τις ρωσικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Σύρτη και το Al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι, ο οποίος κάλεσε τον στρατό να «είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή μέσα στα σύνορά μας, ή εάν είναι απαραίτητο έξω από τα σύνορά μας».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ