Μέση Ανατολή

Δάκτυλος της Τουρκίας στην Παλαιστινιακή Aρχή: Zητά από Αθήνα να λάβει θέση στο σχέδιο επέκτασης του Ισραήλ

Περίεργη έκκληση προς την Ελλάδα είχαμε από τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής (με τουρκική προτροπή πιθανότατα) για το ζήτημα της επέκτασης του Ισραήλ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) ζήτησε χθες Πέμπτη από την Ελλάδα να λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο σχέδιο του Ισραήλ, που αφορά την επέκταση και την κυριαρχία επί των περιοχών της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το ύφος των δηλώσεων αυτών.

Ο αρχηγός του υπουργικού συμβουλίου της ΠΑ, Mohammed Shtayyeh τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προτρέποντάς τον να μην υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.

Η τηλεφωνική συνομιλία ήρθε μια μέρα μετά από την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέιβεν Ρίβλιν καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου.

"Οι σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν πρέπει να είναι εις βάρος του ελληνικού λαού και της πίστης της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση", δήλωσε ο Shtayyeh στη Μητσοτάκη στην τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του.

"Η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει δυνατά ενάντια στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης", πρόσθεσε ο Shtayyeh, προτρέποντας τον ομόλογό του να αναγνωρίσει την «Παλαιστίνη» ως κράτος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται ως εξοργισμένη για τη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του Πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκάντζ, η οποία ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την ισραηλινή κυριαρχία επί της Ιουδαίας και της Σαμάρειας από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ως μέρος των σχεδίων της ΠΑ για να αποτρέψει την ισραηλινή κίνηση, ο Shtayyeh κάλεσε πρόσφατα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσουν το  παλαιστινιακό κράτος.

“Ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει την «Παλαιστίνη» τα τελευταία χρόνια, αυτές οι κινήσεις ήταν συμβολικές που έχουν ελάχιστο, αν όχι, ανύπαρκτο διπλωματικό αποτέλεσμα”, αναφέρει ισραηλινή πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις αποκρύβεται και η Τουρκία, η οποία έχει τα δικά της σχέδια. Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Παλαιστίνη και τον ταλαιπωρημένο λαό της εδώ και χρόνια, μόνο που η Άγκυρα με μπόλικο καταριανό χρήμα έχει εξαγοράσει και εκεί τα πάντα.

Η Τουρκία μάλιστα έχει μεγάλη επιρροή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία ως γνωστό υπάρχουν όλα τα ιερά ορθόδοξα προσκυνήματα. Τα σχέδια των Τούρκων αφορούν τον έλεγχο αυτής της περιοχής και την υφαρπαγή ΑΟΖ από Κύπρο και Ελλάδα.       

Μάλιστα ο απόστρατος Τούρκος στρατηγός Τζιχάτ Γιαγιτζί είχε κάνει την δήλωση ότι: ''Η Παλαιστίνη είναι θαλάσσιος γείτονας της Τουρκίας, Γιατί δεν υπογράφουμε μια συμφωνία με την Παλαιστίνη; Τότε θα υποχρεωθεί και το Ισραήλ να επιδιώξει μια συμφωνία''.

Η Άγκυρα ανησυχεί σφόδρα μετά την προσέγγιση Ελλάδος-Αιγύπτου, καθώς οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν πλέον ραγδαία προσπαθώντας να κάνει τα πάντα κατά της χώρας μας και στην Παλαιστίνη βέβαια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ