Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Άσχημη εξέλιξη: Προς ''αναθέρμανση'' οι εμπορικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας - Η πτήση που αλλάζει τα δεδομένα

Περίεργες κινήσεις λαμβάνουν χώρα στην γεωπολιτική σκακιέρα. Πριν λίγα 24ωρα, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη εμπορικό σκάφος του Ισραήλ μετά από δέκα χρόνια! 

Πριν καν προσγειωθεί όμως το αεροπλάνο της ΕΙ Αl, ο Ερντογάν άρχισα να υβρίζει το Ισραήλ. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

''Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθούν τα παλαιστινιακά εδάφη. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να λαμβάνει χώρα ένα νέο έργο κατοχής και προσάρτησης, το οποίο παραβιάζει την κυριαρχία της Παλαιστίνης και το διεθνές δίκαιο'', δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα Κυριακή

''Θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο ιερός τόπος τριών θρησκειών, είναι μια κόκκινη γραμμή για όλους τους μουσουλμάνους παγκοσμίως… Είναι σαφές ότι η παγκόσμια τάξη έχει από καιρό αποτύχει να παράγει δικαιοσύνη, ειρήνη, γαλήνη και τάξη'', πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλαδή ο Ερντογάν τα ''χώνει'' στο Τελ Αβίβ και οι Ισραηλινοί στέλνουν αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη. Όπως έγινε γνωστό από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Τουρκία, η συγκεκριμένη πτήση έχει και συμβολικό χαρακτήρα. 

''Θέλουμε να εγκαινιάσουμε μετά από δέκα χρόνια το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας, ελπίζουμε να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ η νέα μας συνεργασία!'' 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος των Ισραηλινών αερογραμμών θα παραλάμβανε ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο θα παραδινόταν στους Παλαιστίνιους. 

Φοβόμαστε ότι ίσως το Τελ Αβίβ θέλει να απλώσει χέρι φιλίας προς την Άγκυρα, καθώς τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Βέβαια η Ισραηλινή Κυβέρνηση θα έπρεπε να θορυβηθεί με τα λόγια του Ερντογάν, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση. 

Μην ξεχνάμε πως πριν λίγες ημέρες, τις πληροφορίες που θέλουν να έχει ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, με αιχμή τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε μέσω άρθρου του ο Ισραηλινός διπλωματικός επιτετραμμένος στην Άγκυρα, Roey Gilad.

Ο Gilad σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz με τίτλο «Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19», αναφέρει ότι «ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι Ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για το Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους». 

Μήπως τελικά υπάρχει όχι καπνός, αλλά φωτιά; 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ