ρωσικά όπλα
Μέση Ανατολή

Ανησυχία ΗΠΑ για τη λήξη του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Σύμφωνα ρωσικό δημοσίευμα, οι Ιρανοί θα επιδιώξουν να αποκτήσουν κάποια από τις τελευταίες στρατιωτικές τεχνολογίες του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων.

«Τους επόμενους μήνες, οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα αρθούν από το Ιράν, το οποίο θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει διάφορα είδη όπλων. Σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Ρωσία έχει αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό και ήδη προετοιμάζεται να πουλήσει όπλα στο Ιράν που θα νικήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», ανέφερε η δημοσίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον εξετάζει «όλες τις επιλογές» για να εξασφαλίσει μια ανανέωση του εμπάργκο στις πωλήσεις συμβατικών όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, και είναι έτοιμη ακόμη και να επικαλεσθεί την πυρηνική συμφωνία που έχει η ίδια εγκαταλείψει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας της E3 (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) να αναλάβουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορούν να λάβουν. Θα συνεργαστούμε με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επεκτείνουμε την απαγόρευση πώλησης όπλων», τόνισε ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη τύπου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τον υπόλοιπο κόσμο να δράσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές για να το πετύχουν», πρόσθεσε.

Αυτό το εμπάργκο αποτελεί μέρος του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του 2015 που εγκρίνει τη συμφωνία που σύνηψαν οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη για την αποτροπή απόκτησης ατομικής βόμβας από την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ