Μέση Ανατολή

Ισραηλινό ΜΜΕ: Η Μοσάντ σχεδίαζε τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς

Το Ισραήλ φέρεται να είχε σχεδιάσει μια καλά μελετημένη επίθεση πιθανότατα απο αέρος, για την εξουδετέρωση του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Γιάγια Σίνγουαρ, αλλά ανέβαλε το σχέδιο λόγω των ασφυκτικών πιέσεων από την Αίγυπτο, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με άρθρο του αραβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Al-Araby Al-Jadeed με έδρα τον Λονδίνο, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, προέτρεψε τους ισραηλινούς αξιωματούχους να μην προβούν στην προγραμματισμένη επίθεση κατά του Sinwar, επικεφαλής της οργάνωσης της Χαμάς στη Γάζα.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του Ισραήλ, μαζί με τον Mohammed Deif, διοικητή των ταξιαρχιών των Izzad ad-Din al-Qassam της Χαμάς. Κατά την επίσκεψή τους στο Ισραήλ, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία πίεσε το Ισραήλ να μην εκτελέσει τα σχέδια αυτά και κατά άλλων αξιωματούχων της Παλαιστινιακής οργάνωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Naftali Bennett απείλησαν ότι θα χτυπούσαν σκληρά την οργάνωση της Χαμάς, αν συνεχίζονταν οι εκτοξεύσεις ρουκετών και αυτοσχέδιων βομβών με μπαλόνια από τη Γάζα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς ετοιμάζει επιχειρήσεις πιθανότατα κατά των ισραηλινών πλατφορμών αερίου από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Μια τέτοιου τύπου επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες στο Ισραήλ, καθώς η χώρα αυτή αποκομίζει 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι πληροφορίες των Ισραηλινών εμπλέκουν όπως είναι φυσικό εμμέσως πλην σαφώς και την Τουρκία, η οποία σπονσονάρει και βοηθά παντοιοτρόπως την Παλαιστινιακή οργάνωση.

Έτσι οι αντάρτες της Χαμάς, αντί να επιτεθούν στις ισραηλινές πόλεις με ρουκέτες, μπορούν να κτυπήσουν με διάφορες μεθόδους τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Ο Ισραηλινός επικεφαλής της Μοσάντ, Yossi Cohen, αποκάλυψε ότι η Χαμάς έχει σχέδιο κατά των ισραηλινών πλατφορμών αερίου, από τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα. Το Ισραήλ διαθέτει εξελιγμένα πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές απειλές πιθανής στοχοποίησης των πλατφορμών φυσικού αερίου και το πολεμικό ναυτικό της χώρας διεξάγει συνεχώς ασκήσεις.

Ως εκ τούτου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν την προστασία αυτών των πλατφορμών ως ένα πρωτεύων ζήτημα, καθώς πρόκειται για τις πιο ζωτικές στρατηγικές εγκαταστάσεις της χώρας, οι οποίες θα είναι ευάλωτες όμως σε κάθε στρατιωτική αναμέτρηση στην Α.Μεσόγειο.

Το Ισραήλ λειτουργεί με βάση την υπόθεση ότι η Χαμάς μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή τις πλατφόρμες αερίου, οι οποίες παρέχουν το 60% των ηλεκτρικών αναγκών του κράτους, ενώ τα οικονομικά έσοδα υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ