Μέση Ανατολή

Τούρκος Βουλευτής της αντιπολίτευσης παραιτείται από το “Καλό Κόμμα” της Ακσενέρ επικαλούμενος την επιρροή του Σόρος

"Όσοι εργάζονται σε ιμπεριαλιστικά ιδρύματα του Σόρος έχουν διοριστεί σε ευαίσθητες θέσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο", δήλωσε ο Ισμαήλ Οκ, ένας βουλευτής από τη δυτική επαρχία του Balıkesir, στην δήλωση παραίτησης του.

Ο Σόρος κατηγορείται από τον κυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας ότι χρηματοδότησε κρυφά τις εξεγέρσεις του Gezi Park το 2013, που ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003.

“Κατηγορώ την αρχηγό του Καλού Κόμματος, Meral Akşener, ότι κλείνει τα μάτια της στην εκδήλωση της κρίσης στο κόμμα.

Ακόμη χειρότερα, η πρόεδρος δεν έβλεπε καμία ζημιά στα ραντεβού των οπαδών του Σόρος στις κεντρικές θέσεις του κόμματος, αν και γνώριζε την κατάσταση", δήλωσε ο ίδιος.

Η παραίτηση του Ok αφήνει το Καλό κόμμα με 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα ιδρύθηκε από τους αντάρτες του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο αντιτάχθηκε στη συμμαχία του παλαιού κόμματος με το ΑΚΡ και την υποστήριξή του για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα το 2018.

Το τουρκικό υποκατάστημα του Ιδρύματος «Ανοιχτής Κοινωνίας» του Σόρος ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην Τουρκία τον Νοέμβριο, αφού ο Ερντογάν καταδίκασε τον «διάσημο ουγγροεβραίο Σόρος», κατηγορώντας τον ότι έχει υποστηρίξει τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις του Γκεζι για να χωρίσει την Τουρκία.

Ο γνωστός χρηματοδότης είναι επίσης το επίκεντρο της δίκης για το πάρκο Gezi, όπου οι εισαγγελείς ζήτησαν συνολικά 47.520 χρόνια φυλάκισης για 16 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου φιλάνθρωπου Osman Kavala.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι ύποπτοι επιχείρησαν να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση διοργανώνοντας τις διαμαρτυρίες του Gezi Park, τις μεγαλύτερες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που το ισλαμικό κυβερνών κόμμα ήρθε στην εξουσία το 2002.

Ωστόσο, οι επικριτές χαρακτήρισαν τις κατηγορίες αβάσιμες, ενώ ορισμένοι σημείωσαν πως συχνά ονόματα όπως του Σόρος τα επικαλούνται ενάντια στις απόψεις όσων διαφωνούν με το κυβερνών κόμμα.

Η φιλοκυβερνητική πλευρά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει στοχεύσει οργανώσεις που εργάζονται για την ισότητα των δύο φύλων, κατηγορώντας τους ότι «προωθούν την ομοφυλοφιλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ