Μέση Ανατολή

Ιστορική απόφαση! Κατάργηση του διαχωρισμού φύλων σε εστιατόρια της Σ. Αραβίας

Κοσμοϊστορική εξέλιξη στην Σαουδική Αραβία! Νέος νόμος προτρέπει τα εστιατόρια να καταργήσουν τον διαχωρισμό στην είσοδο και τους χωριστούς χώρους καθισμάτων

Πολλά εστιατόρια έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το νόμο, αλλά υπάρχουν και άλλοι που πεισματικά αρνούνται

Αναλυτικότερα, οι Σαουδάραβες νομοθέτες επιχειρούν να τερματίσουν τη μακρόχρονη νομική απαίτηση των εστιατορίων να έχουν ξεχωριστές εισόδους για άντρες και οικογένειες.

Ως αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων - που περιλαμβάνουν 103 κανόνες και κανονισμούς, εγχειρίδια, και πρότυπα που στοχεύουν στη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών - οι άνδρες και οι γυναίκες δεν χρειάζεται πλέον να εισέρχονται σε εστιατόρια μέσω ξεχωριστών θυρών.

Ο Naif Al-Otaibi, γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Δημοτικών και Αγροτικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων είναι τώρα θέμα επιλογής.

"Είναι προαιρετικό. Δεν διευκρινίσαμε τον αριθμό των σημείων εισόδου, οπότε καθένας είναι ελεύθερος να έχει πολλαπλά σημεία εισόδου και να διαχωρίζει (άνδρες από γυναίκες) στο εστιατόριο του ", δήλωσε στο Arab News.

Πολλά εστιατόρια και καφετέριες στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αλυσίδας καφέ Starbucks, έχουν συνήθως ξεχωριστά τμήματα για οικογένειες (γυναίκες μόνες τους ή συνοδευόμενες από άνδρες) και άνδρες.

Ο όμιλος AlShaya, διαχειριστής των Starbucks, έχει πει ότι θα τερματίσει τον διαχωρισμό των φύλων στα καταστήματα και τα εστιατόρια που άνοιξαν πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανόνας.

"Εμείς στο Alshaya σχεδιάζουμε να μεταμορφώσουμε τα σχέδια των παλαιών καταστημάτων σύμφωνα με το νέο νόμο κατάργησης του διαχωρισμού, αλλά αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών", ανέφερε η εταιρεία στο Arab News.

Ένας υπάλληλος σε ένα από τα καταστήματα Starbucks δήλωσε ότι εργολάβοι συντήρησης είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα μια επιθεώρηση του χώρου με σκοπό την έναρξη εργασιών ανακατασκευής. "Θα βγάλουν το τείχος που χωρίζει την αρσενική περιοχή από το τμήμα των οικογενειών", δήλωσε ο υπάλληλος στο Arab News.

"Θα αφαιρέσουν επίσης τα σημάδια στα σημεία εισόδου που λένε" οικογένειες "και" άνδρες "και θα συγχωνεύσουν τα δύο ξεχωριστά τμήματα."

Πριν από λίγα χρόνια όλα αυτά ήταν αδιανόητα σε μια πολύ διαφορετική Σαουδική Αραβία. Το Βασίλειο είχε μια αυστηρή πολιτική μη επιτρέποντας στις γυναίκες να δειπνήσουν σε ένα εστιατόριο χωρίς mahram (αρσενικό κηδεμόνα).

Υπενθυμίζοντας ένα περιστατικό που συνέβη πριν από 20 χρόνια, μια γυναίκα 37 ετών από την Σαουδική Αραβία που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε ότι βρέθηκε μέσα σε ένα από τα λευκά οχήματα της θρησκευτικής αστυνομίας, με επίσημη κατηγορία "της κακομεταχείρισης και της προώθησης της αρετής. "

Είχε δειπνήσει με τους φίλους της σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας McDonalds χωρίς μαχράμ.

Πάντως ορισμένα συντηρητικά τμήματα της Σαουδαραβικής κοινωνίας εξακολουθούσαν να επιθυμούν τη συνέχιση του διαχωρισμού των φύλων στα εστιατόρια.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων ήταν πρόθυμοι να κινηθούν με τους μεταβαλλόμενους χρόνους.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ