Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Γέφυρες Ιράν-Σαουδικής Αραβίας; - Δηλητήριο οι ΗΠΑ;

Κι ενώ ο πλανήτης ολόκληρος κρατάει την ανάσα του λόγω της αντιπαράθεσης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με την εμπλοκή και των ΗΠΑ βέβαια, ο επικεφαλής προσωπικού του Ιρανού προέδρου διέκρινε την πραγματική πηγή του προβλήματος που δεν είναι άλλη κατά την άποψή του από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο μουσουλμανικών κρατών για δικό τους όφελος. 

Ο Ιρανός αξιωματούχος απευθύνθηκε στους Σαουδάραβες, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να επηρεάζονται από εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τον Mahmoud Vaezi, οι δύο χώρες "πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια από την πλειονότητα των Σιιτών του Ιράν να σπάσει η πολιτική, οικονομική και διπλωματική του περικύκλωση, προσφέροντας ένα κλάδο ελιάς στον κύριο περιφερειακό αντίπαλό του, τη Σουνιτική πλειοψηφία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο  ανώτερος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης, συνεργάτης του Ιρανού προέδρου, ο Mahmoud Vaezi, δήλωσε ότι η χώρα του και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα.

"Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να γίνουν όπως η σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Ηνωμένων Πολιτειών", ανέφερε. 

Για τον ίδιο, «η Τεχεράνη και το Ριάντ θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να λύσουν τα προβλήματά τους». Αντίθετα, εδώ και δεκαετίες, οι δύο χώρες ήταν..χονδροκέφαλες, όπως είπε, σε όλη την Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, έστειλε επιστολή στους μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, προτρέποντάς τους να συμφωνήσουν σε συνομιλίες για την επίλυση περιφερειακών διαφορών.

Για τους ειδικούς, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα από την κυρίαρχη δύναμη των Σιιτών προς τους ηγέτες της Σουνιτών, οι σχέσεις των οποίων έχουν μολυνθεί από εντάσεις.

Η σχέση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani, επικεφαλής της Force Quds, που οδήγησε σε επιθέσεις πυραύλων εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ