Μέση Ανατολή

Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ισραηλινές ΕΔ: Μεταφέρονται ενισχύσεις στα σύνορα με το Λίβανο - Ακυρώθηκαν οι άδειες των στρατιωτών!


Σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ισραηλινές μονάδες στο Γκολάν με επικεφαλής τις επίλεκτες Givati και Golani, ενώ τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με αρματοφορείς αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 στα σύνορα με το Λίβανο, λόγω πιθανής επίθεσης της Χεζμπολάχ κατά του ισραηλινού εδάφους.

https://twitter.com/ELINTNews/status/1167749945182625792

Το ισραηλινό γενικό επιτελείο πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στρατιώτες ή σε στρατιωτική εγκατάσταση στα σύνορα.

Υπενθυμίζουμε ότι μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Συρία, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησαν τηλεφωνικώς «καυτές» συνομιλίες.

Μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έφθασαν στο αποκορύφωμά τους και η Χεζμπολάχ δεσμεύθηκε να εκδικηθεί τους νεκρούς, κτυπώντας στο ισραηλινό έδαφος.

Λόγω όλων αυτών δεδομένων, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Αβίβ Κοχάβι επιθεώρησε την τεταμένη κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ χθες  Παρασκευή, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι άδειες των στρατιωτών στην περιοχή.

Ο Κοχάβι προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα δώσει  μια «σκληρή» απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση της Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος συναντήθηκε με τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης Ταξίαρχο Amir Baram και άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην περιοχή για να εκτιμηθεί η όλη κατάσταση, δήλωσαν Ισραηλινές  πηγές .

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία αυτή την εβδομάδα λόγω φόβων για αντίποινα από τη Χεζμπολάχ, μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία και Ιράκ, αλλά και την επιχείρηση  στην νότια πλευρά της Βηρυτού κατά αξιωματούχων της Χεζμπολάχ.

Η Βόρεια διοίκηση ακύρωσε όλες τις άδειες των στρατιωτών στις ταξιαρχίες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, λίγες μόνο ώρες αφότου ο στρατιωτικός διοικητής στο βορρά προειδοποίησε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για «σκληρή» δράση  σε όποιον  επιβουλευθεί την κυριαρχία  της χώρας.

Το «πάγωμα» των αδειών των Ισραηλινών στρατιωτών στο βορρά θα ισχύει επ'αόριστον, ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο .

Την ίδια στιγμή Ισραηλινοί αξιωματικοί συναντήθηκαν με δημάρχους των βόρειων κοινοτήτων σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τους πολίτες για τις κλιμακούμενες εντάσεις.

Αρκετοί δήμαρχοι ρώτησαν αν θα έπρεπε να ανοίξουν τα καταφύγια εν αναμονή ενδεχόμενων συγκρούσεων με το Λίβανο. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος  απάντησε ότι ένα τέτοιο βήμα δεν ήταν ακόμα απαραίτητο.

Φαίνεται όμως ότι απειλεί η Χεζμπολάχ με πόλεμο το Ισραήλ και αυτό δεν κρύβεται.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε  για να μην αντιδράσει η Χεζμπολάχ εναντίον του IDF, αλλά σε επίθεση τους θα απαντήσουμε συντριπτικά σε μια τέτοια επίθεση», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος .

Στα σύνορα του Λιβάνου επικρατεί ένταση μετά από ένα περιστατικό όπου τα στρατεύματα του Λιβάνου έριξαν βολές κατά  ισραηλινού μη επανδρωμένου οχήματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Επίσης την Παρασκευή, οι κάτοικοι του λιβανέζικου χωριού Ghajar στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, παραπονέθηκαν ότι οι Ισραηλινοί είχαν κλείσει τον κεντρικό δρόμο προς το χωριό.

Πρόκειται πιθανόν για τα προεόρτια ενός προαναγγελθέντος πολέμου στον Λίβανο από το Ισραήλ και  την Χεζμπολάχ, η οποία έχει εξοπλιστεί με νέα ιρανικά όπλα και πυραύλους, ενώ Ιρανοί αξιωματικοί βρίσκονται στον Λίβανο για να προετοιμάσουν και ελέγξουν πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις κατά ισραηλινού εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ