Μέση Ανατολή

Ηχητικό ντοκουμέντο: Το σήμα κινδύνου του καπετάνιου του πλοίου που διέσωσε το πλήρωμα του φλεγόμενου τάνκερ στο Ομάν

Οι επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν που άφησαν το ένα από τα δύο πλοία να φλέγεται και τα δύο ακυβέρνητα, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που μια πηγή τόνισε ότι προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου -που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ- περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης περισυνελέχθη.

Οι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Το ηχητικό αρχείο από τη διάσωση του πληρώματος του Front Altair
Ένα ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε σε ναυτιλιακούς κύκλους, φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Front Altair χτυπήθηκε στον Κόλπο του Ομάν.

Ένας άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο καπετάνιος του Hyundai Dubai, ακούγεται στην ηχογράφηση να λέγεται ότι το πλοίο που ανήκει στη Frontline «έπιασε φωτιά πιθανότατα μετά από επίθεση με τορπίλη». Μάλιστα, ο άνδρας δίνει ακριβώς το στίγμα του τάνκερ.

Το φορτηγό πλοίο, το οποίο ανήκει στην Hyundai Merchant Marine, διέσωσε 23 μέλη πληρώματος από το Front Altair νωρίτερα σήμερα, επιβεβαίωσε η ναυτιλιακή εταιρεία της Νότιας Κορέας. Το πλήρωμα αποτελείται από 11 Ρώσους, έναν Γεωργιανό και 11 Φιλιππινέζους.

«Όλο το πλήρωμα αποβιβάστηκε με ασφάλεια... δεν απαιτείται ιατρική βοήθεια», ακούγεται να λέει αγχωμένα η ανδρική φωνή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Islamic Republic News Agency ανέφερε ότι το πλήρωμα παραδόθηκε σε ιρανική ομάδα διάσωσης και μεταφέρθηκε στο Ιράν.

Το TradeWinds επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του αρχείου ήχου, το οποίο προφανώς καταγράφηκε όταν η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρωνόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ