Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις αβεβαιότητες του παγκόσμιου εμπορίου χρησιμοποιώντας με ακρίβεια τον συνδυασμό της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Προηγουμένως, πολλοί διεθνείς οργανισμοί είχαν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη.
Εν μέσω μιας περίπλοκης και συνεχώς μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, η σταθερότητα και το συνεχόμενο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας προσφέρουν μια πολύτιμη βεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.
Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, παρέχοντας ισχυρή υποστήριξη στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια, η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει γύρω στο 30%.
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2025, η συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5%, ενώ οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η κατανάλωση από ξένους επισκέπτες στην Κίνα βρίσκεται επίσης σε άνοδο, με τον αριθμό αιτήσεων επιστροφής φόρου κατά την αναχώρηση να αυξηθεί κατά 116% από τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας πολιτικής.
Επιδεικνύοντας ισχυρή ανθεκτικότητα και αναπτυξιακό δυναμικό, η κινεζική οικονομία αποτελεί μια «σταθεροποιητική δύναμη» για την παγκόσμια οικονομία και ένα «μαγνητικό πεδίο» για κοινές αναπτυξιακές ευκαιρίες.
Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του ανοίγματός της, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τον κόσμο να ωφεληθεί από τα αναπτυξιακά οφέλη.
Ως βασικός εμπορικός εταίρος άνω των 150 χωρών και περιοχών, η Κίνα εξακολουθεί να εμβαθύνει το θεσμικό της άνοιγμα, προσφέροντας ένα διαφανές, σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για το παγκόσμιο κεφάλαιο.
Από τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των ξένων επιχειρήσεων έως και τη σταδιακή διεύρυνση της πολιτικής απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε ολοένα περισσότερες χώρες, μια συνεκτική δέσμη μέτρων αντικατοπτρίζει την ειλικρινή βούληση και την αταλάντευτη προσήλωση της Κίνας στο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς προς τη διεθνή κοινότητα.
Εν μέσω ανεπαρκούς παγκόσμιας ζήτησης, η τεράστια και διαρκώς διευρυνόμενη αγορά της χώρας αναδεικνύεται σε καθοριστικό μοχλό προώθησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Η απόδοση περίπου 9% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα την τελευταία πενταετία τεκμηριώνει εμπράκτως την πεποίθηση ότι «η επένδυση στην Κίνα ισοδυναμεί με επένδυση στο μέλλον».
Με την έμπρακτη εφαρμογή του πολυμερισμού, η Κίνα συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Η οικονομική παγκοσμιοποίηση αποτελεί την αντικειμενική αναγκαιότητα που απορρέει από την εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων, το αναπόδραστο αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου και την αναντικατάστατη πορεία προς την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας.
Η Κίνα προάγει μια οικονομική παγκοσμιοποίηση συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύει την ποιοτική υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και προωθεί την Παγκόσμια Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία, με σκοπό να ωφεληθούν από τα αναπτυξιακά οφέλη οι λαοί από όλο τον κόσμο.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιταχθεί αποφασιστικά σε κάθε έκφανση μονομερισμού και προστατευτισμού, να υποστηρίξει σθεναρά την ελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, και να προωθήσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ανοιχτότητας, συμμετοχικότητας, ισότητας και ισορροπίας.