Κίνα

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε 14 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος (Βίντεο)

14 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ για την κατηγορία της ανατροπής πολιτεύματος, ενώ μόνον δύο αθωώθηκαν.

Hταν η μεγαλύτερη δίκη υπέρμαχων της δημοκρατίας αφότου η Κίνα επέβαλε έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας για να συντρίψει τους διαφωνούντες.

Οι 14, μαζί με άλλους 31 που παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ισόβια κάθειρξη, ενώ η ανακοίνωση της ποινής τους αναμένεται αργότερα φέτος.

Ο δικαστής Άντριου Τσαν κατονόμασε την Πέμπτη τους 14 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους κρατούνταν φυλακισμένοι από την πρώτη προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο του 2021. Η δίκη πραγματοποιήθηκε χωρίς ενόρκους και οι δικαστές επιλέχθηκαν από μια ομάδα νομικών που επέλεξε ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ. Οι 31 που παραδέχθηκαν την ενοχή τους, το έκαναν ελπίζοντας σε ήπιες ποινές.

H καταστολή του δημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα


Το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020 μετά από τεράστιες και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που οδήγησαν σε αδιέξοδο τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ κατηγόρησαν 47 υπέρμαχους της δημοκρατίας από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας για ανατροπή του πολιτεύματος, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές τους δραστηριότητες είχαν ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης. Δεκαέξι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, πρώην βουλευτών και δημοτικών συμβούλων, είχαν δηλώσει αθώοι.

Τη δίκη στο Χονγκ Κονγκ παρακολουθούσε όλο αυτό το διάστημα με έκδηλο ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να την επικρίνουν ως πολιτικά υποκινούμενη ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων. Στην ακρόαση συμμετείχαν διπλωμάτες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ