Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Θα ταρακουνηθεί ο πλανήτης-Η Κίνα προειδοποιεί για «πόλεμο» με την Ταϊβάν καθώς περικύκλωσε το νησί μέσω “ ασκήσεων” (Βίντεο)

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι η ηγεσία της Ταϊβάν ωθεί το νησί σε πόλεμο και προειδοποίησε για περαιτέρω «αντίμετρα», καθώς το Πεκίνο διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, με στόχο την πρόκληση φόβου στο πληθυσμό του νησιού.

Κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη περικύκλωσαν την Ταϊβάν την δεύτερη ημέρα των ασκήσεων, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι αυτή η κίνηση ήταν δοκιμασία της ικανότητάς του να καταλάβει το νησί, μερικές μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου Ταιβανέζου προέδρου.

Ο στρατός του Πεκίνου ξεκίνησε της πολεμικές ασκήσεις το πρωί της Πέμπτης, περικυκλώνοντας την Ταϊβάν με πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λάι Τσινγκ-τε προέδρου της Ταϊβάν, ο οποίος εκφώνησε ομιλία με «ομολογία ανεξαρτησίας».

Δεν ήταν επίδειξη στην Ταϊβάν αλλά πρόβα τζενεράλε η κινεζική στρατιωτική άσκηση  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Πεκίνου, Γου Κιάν, δήλωσε ότι "ο πρόεδρος της Ταϊβάν "αμφισβητεί σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας... ωθώντας τους συμπατριώτες μας στην Ταϊβάν σε μια επικίνδυνη κατάσταση πολέμου και κινδύνου. Κάθε φορά που ακούγεται για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», αυτό μας προκαλεί, να υλοποιούμε τα αντίμετρά μας ένα βήμα παραπέρα, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας μας».

Τι ετοιμάζουν οι Κινέζοι στην Ταϊβάν

Οι ασκήσεις αποτελούν μέρος μιας κλιμακούμενης εκστρατείας εκφοβισμού από την Κίνα, στην οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Οι Κινέζοι δοκιμάζουν την «ικανότητα κατάληψης της εξουσίας, και την διενέργεια επιθέσεων βασικών εδαφών», δήλωσε την Παρασκευή ο Λι Σι, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Η Κίνα θεωρεί το νησί ως μια αποστάτρια επαρχία με την οποία πρέπει τελικά να επανενωθεί

Η διαμάχη έχει καταστήσει εδώ και καιρό τα Στενά της Ταϊβάν ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης στον κόσμο, και τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να φέρει το νησί υπό την κυριαρχία της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ισχυρότερος σύμμαχος και στρατιωτικός υποστηρικτής της Ταϊβάν, προέτρεψαν «έντονα» την Κίνα την Πέμπτη να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV ανέφερε ότι Κινέζοι ναυτικοί φώναξαν τους Ταϊβανέζους ομολόγους τους στη θάλασσα, προειδοποιώντας τους να μην «αντιστέκονται στην επανένωση με τη βία».

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες ότι τέσσερα κινεζικά πλοία εισήλθαν στα «χωρικά ύδατα» της Ταϊβάν καθώς άλλα δύο κοντά παρείχαν υποστήριξη.

«Αυτή είναι η όγδοη φορά αυτόν τον μήνα, που σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής καταπλέουν στα απαγορευμένα ύδατα», ανακοίνωσε η ακτοφυλακή της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι τα σκάφη αναχώρησαν γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

«Προτρέπουμε την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει αμέσως την παράλογη συμπεριφορά της», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Λάι ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» που θα έφερνε «πόλεμο και παρακμή» στο νησί.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στο στενό της Ταϊβάν και στα βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα νησιά Kinmen, Matsu, Wuqiu και Dongyin που διοικούνται από την Ταϊβάν, και μας δείχνουν ότι το Πεκίνο αισθάνεται πανίσχυρο για αυτό και κάποια στιγμή θα δράσει στο νησί για να ενσωματώσει στην ηπειρωτική χώρα .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ