Κίνα

"Ώρα μηδέν" για την Ταϊβάν-Λόγοι που συνηγορούν για επικείμενη στρατιωτική εισβολή της Κίνας

Μπορεί το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας να είναι εστιασμένο στον πόλεμο στην Ουκρανίας και στις εξελίξεις του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υποβόσκει μια άλλη πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ μπορεί πολύ σύντομα να ξεσπάσει με εισβολή της Κίνας στο νησιωτικό κράτος.

Στο σχετικό του άρθρο επισημαίνει ότι ως έχει, "η Ταϊβάν δεν θα αντέξει ενάντια σε μια συνεχιζόμενη κινεζική επίθεση στο νησί τους εάν οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση ή δεν θελήσουν να επέμβουν στρατιωτικά για λογαριασμό της Ταϊβάν. Μόνο οι Ταϊβανέζοι, ξεκινώντας τώρα, μπορούν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα.

Κατηγορίες Ρεπουμπλικανών κατά Μπάϊντεν λόγω Κίνας

Οι Κινέζοι είναι πολύ πιο άνετοι και περισσότερο  επιθετικοί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν από ότι με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

Αν και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί με σαφήνεια, πληθαίνουν οι φήμες ότι η οικογένεια Μπάιντεν, μέσω του Πρώτου Γιου, Χάντερ Μπάιντεν, έχει εμπλοκή  με κινεζικά χρήματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι τόσο πεπεισμένοι ότι ο Μπάιντεν έχει συμβιβαστεί με την Κίνα, λόγω των διεθνών επιχειρηματικών συναλλαγών του γιου του, που ξεκίνησαν μια έρευνα παραπομπής κατά του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το πού πηγαίνει αυτό, και παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει μεταφέρει τουλάχιστον ορισμένες από τις πολύκροτες πολιτικές του προκατόχου του στην Κίνα, το γεγονός παραμένει ότι ο Μπάιντεν προέρχεται από τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας  μακρά ιστορία υπεράσπισης ευρύτερων εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα

Πολλοί έχουν υποθέσει ότι ο Μπάιντεν κρυφά τρέφει την επιθυμία να μειώσει τις εντάσεις με το Πεκίνο πάση θυσία, τερματίζοντας τελικά τις πολιτικές της εποχής Τραμπ κατά της Κίνας, κάνοντας έναν νέο γύρο μαζικών εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο για να βοηθήσει στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της Αμερικής.

Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε, ωστόσο, μέχρι ο Μπάιντεν να πάρει μια δεύτερη θητεία.

Μέχρι να κερδίσει μια πιθανή δεύτερη θητεία  ο Μπάιντεν θεωρείται αδύναμος και απαξιώνεται, όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του στο εσωτερικό , αλλά και  από τους πραγματικούς του εχθρούς στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Δεδομένης της ιστορίας φιλίας του Μπάιντεν με την Κίνα, μαζί με την αντίληψη ότι η Αμερική είναι εσωτερικά διχασμένη και η οικονομία της είναι αδύναμη, καθώς και το γεγονός ότι η εσωτερική σκηνή της Κίνας δεν πάει καλά αυτή τη στιγμή, ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να αποφασίσει ότι τώρα είναι η ώρα να εισβάλει στην Ταϊβάν, προτού αναλάβει την εξουσία ένας νέος, πιθανώς πιο σκληρός Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Εάν ο Σι χτυπήσει την Ταϊβάν από τώρα έως το 2025, είναι πιθανό ότι  δεσμεύεται να πλήξει την αμερικανική πολεμική μηχανή τόσο άσχημα που αυτή να μην μπορεί να βοηθήσει αξιόπιστα την άμυνα της Ταϊβάν, δίνοντας αρκετό χρόνο στους εισβολείς της Κίνας να κατακτήσουν το νησί.

Με το νησί να έχει κατακτηθεί από τον κινεζικό στρατό, ο Σι πιθανότατα πιστεύει ότι μπορεί στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με έναν κατεστραμμένο Μπάιντεν από μια θέση απόλυτης ισχύος ,που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί την Κινεζική κυριαρχία στην Ταϊβάν.

Τι γίνεται με την Ταϊβάν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή είναι ότι η Ταϊβάν υποχρηματοδοτεί χρόνια τον στρατό τους. Επιπλέον, η Ταϊβάν, όπως πολλοί Αμερικανοί σύμμαχοι, έχει σχεδιάσει τον στρατό της ώστε να ταιριάζει με το προφίλ του αμερικανικού στρατού.

Εκπαιδεύουν, εξοπλίζουν και αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους όπως κάνει μια συμβατική, τεχνολογική, δυτική δημοκρατία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν θα διεξάγει έναν συμβατικό πόλεμο κατά της Κίνας, αλλά  η Ταϊπέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια συντριπτική επίθεση ..

Εάν η εισβολή της Κίνας αποδειχτεί αποτελεσματική, με την Αμερική πιθανότατα να μην αναπτύξει πλήρως τις δυνάμεις της για να βοηθήσει στην άμυνα της Ταϊβάν, ο στρατός της Ταϊβάν θα ήταν κακώς προετοιμασμένος να διεξάγει τη μακροπρόθεσμη σύγκρουση που θα απαιτούνταν για να εκτοπίσει τελικά τους Κινέζους εισβολείς .

Για να αποφευχθεί μια βέβαιη ήττα μακροπρόθεσμα από την Κίνα σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που περιέγραψα παραπάνω, τότε, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να πιέσουν την Ταϊπέι να εγκαταλείψει αμέσως το δυτικού τύπου στρατιωτικό της μοντέλο και να αναπροσανατολιστεί προς την ανάπτυξη ενός στρατιωτικού μοντέλο που αντικατοπτρίζει περισσότερο είτε τους Ταλιμπάν είτε τον ουκρανικό στρατό.

Η Ταϊβάν πρέπει να οικοδομήσει μια αμυντική δύναμη που θα λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο δίκτυο σε όλο το νησί, ικανό να διατηρεί χαμηλής έντασης, αλλά επίμονες επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε Κινέζου κατακτητή σε σημείο που να στέλνει τους Κινέζους πίσω στην ηπειρωτική χώρα, για να μην επιστρέψουν ποτέ.

Επί του παρόντος, η Ταϊβάν ξοδεύει πολλά χρήματα αγοράζοντας συστήματα και όπλα παλαιού τύπου που εμπλουτίζουν τους στρατιωτικούς εργολάβους της Βόρειας Βιρτζίνια, αλλά κάνει λίγα για να βελτιώσει την μαχητική της ικανότητα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν συμμετέχει αρκετός πληθυσμός της Ταϊβάν στον στρατό της Ταϊβάν.Το ισραηλινό μοντέλο στρατολόγησης για όλους τους πολίτες πρέπει να απαιτείται και να επιβάλλεται αυστηρά από τις αρχές της Ταϊβάν.

Οι Ταϊβανοί υπερασπιστές πρέπει να εξοικειωθούν με την αντίληψη ότι, ακόμη κι αν το ήθελαν, ο αμερικανικός στρατός δεν θα ήταν άμεσα διαθέσιμος όταν και αν ξεκινήσει μια κινεζική εισβολή.

Πριν καν σκεφτούν οι Κινέζοι να επιτεθούν στην Ταϊβάν, θα χτυπούσαν πρώτα σκληρά αμερικανικούς στόχους, καθυστερώντας τουλάχιστον την τόσο αναγκαία στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο πληγωμένο νησί.

Οι ΗΠΑ  μάλλον δεν θα είναι εκεί

Οι ισχυροί αντιπλοϊκοί πύραυλοι της Κίνας θα εμπόδιζαν ουσιαστικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του, αφήνοντας μόνο μια ασήμαντη δύναμη υποβρυχίων, σύμφωνα με την τρέχουσα δομή δύναμης, για να εμποδίσουν την κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, η Ταϊβάν θα ήταν πιθανότατα μόνη της ως επί το πλείστον. Οι Ιάπωνες θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν, το ίδιο και οι Ινδοί. Οι Αυστραλοί θα υποστήριζαν την Ταϊβάν  έως ένα σημείο.

Αλλά οι Αμερικανοί θα ήταν πολύ απασχολημένοι με τον καθαρισμό από  Κινεζικές προσβολές  στην ενδοχώρα τους και στις Ένοπλες  δυνάμεις  τους από επιθέσεις  Cyber και/ή Space Pearl Harbor, ώστε δεν θα ήταν πρακτικό να περιμένουμε μια συντονισμένη αμερικανική αντεπίθεση.

Και όσο περισσότερο καθυστερούσε μια αντεπίθεση από την Ουάσιγκτον, τόσο λιγότερο πιθανό η Αμερική να παρέμβει για λογαριασμό της Ταϊβάν, αφήνοντας εξ ορισμού το θέμα στους Ταϊβανέζους.

Δηλαδή, αν η Ταϊβάν είναι σοβαρή για να μην γίνει άλλο ένα Χονγκ Κονγκ, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να παίρνουν σοβαρά την αυτοάμυνα τους και να αναδιαρθρώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εξέγερση χαμηλής έντασης, μακράς διάρκειας κατά των κατακτητών του ΚΚΚ.

Υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, μια αποσπασμένη και αποδυναμωμένη Αμερική θα ήταν πολύ πιο πιθανό να επιδιώξει κατανόηση με το Πεκίνο, κάτιπου ο Μπάιντεν επιδιώκει επί του παρόντος με το Ιράν που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αντί να πολεμήσει σε έναν πιθανό παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της Κίνας."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πολικοστρατιωτικά  η κατάσταση σε ΗΠΑ και Κίνα είναι ευνοϊκή για επίθεση του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν.

Η πολιτική συγκυρία σε ΗΠΑ-Κίνα ευνοεί επίθεση κατά της Τααϊβάν

Οι Προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024 έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, γεγονός που σημαίνει ότι είτε θα έχουμε επανεκλογή του Μπάϊντεν στις ΗΠΑ, είτε του Τράμπ -σκληρός έναντι της Κίνας-εφόσον του επιτρέψουν οι συνεχείς διαστικές εμπλοκές του να συμμετάσχει σε αυτές ,είτε άλλου υποψηφίου. 

Η εσωτερική κατάσταση στην Κίνα δεν είναι καλή για τον Πρόεδρο της χώρας Σί, ενώ ο Μπάϊντεν από την πλευρά του θέλει καλές σχέσεις με την Κίνα, όντας κατευναστικός γεγονός που τροφοδοτεί την επιθετικότητα του Πεκίνου στην Ταϊβάν.

Παράλληλα οι ΗΠΑ  έχουν φθαρεί οικονομικά και από πλευράς στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική κατάσταση είναι υπέρ άμεσης  Κινεζικής επιθετικής ενέργειας

Στρατιωτικά η εγγύτητα της Ταϊβάν από τις ακτές της Κίνας την καθιστούν ευάλωτη στις πάρα πολλές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα το νησί να δεχθεί μια τρομακτική δύναμη πυρός πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Κινεζικών Ενόπλων δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Επίσης το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό παράκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς, καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και συμμάχων χωρών στην Ταϊβάν, επιβάλλοντας έτσι η Κίνα μια περιοχή άρνησης πρόσβασης Α2D για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Τέλος τα πολλά αεροδρόμια της Κίνας που φιλοξενούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε συγκερασμό με το πυκνό  και πολυεπίπεδο από άποψης ύψους εχθρικών στόχων, ενοποιημένο σύστημα αεράμυνάς της , καθιστούν δύσκολο το έργο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν αυτών η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμάται ότι είναι πάρα πολύ πιθανή Κινεζική επίθεση κατάληψης της Ταϊβάν το προσεχές στρατιωτικό διάστημα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ