Σι Τζινπίνγκ
Κίνα

Ανάλυση BBC: Η σημασία των μυστηριωδών εξαφανίσεων Κινέζων αξιωματούχων δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σι Τζινπίνγκ

Ήταν τα έμπιστα άτομα και τα αγαπημένα του  Σι Τζινπίνγκ. Τώρα όμως άρχισαν να εξαφανίζονται. Τους τελευταίους μήνες, οι εξαφανίσεις αρκετών υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα:

Έχει ξεκινήσει ο Σι μια εκκαθάριση, ιδιαίτερα εκείνων του στρατού; Ο τελευταίος αξιωματούχος που φαίνεται να έχει χάσει τη χάρη είναι ο υπουργός Άμυνας Li Shangfu, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση του BBC . Αν και η απουσία του δεν θεωρήθηκε ασυνήθιστη στην αρχή, οι εικασίες εντάθηκαν όταν το επισήμανε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Το Reuters ανέφερε αργότερα ότι ο στρατηγός Λι, ο οποίος επέβλεπε τις προμήθειες όπλων για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA), ερευνήθηκε για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού . Η «εξαφάνισή» του έρχεται εβδομάδες μετά την απομάκρυνση δύο ανώτερων αξιωματούχων των Πυραυλικών Δυνάμεων -του στρατιωτικού σκέλους που ελέγχει τους πυρηνικούς πυραύλους- και ενός στρατιωτικού δικαστή.

Νέες φήμες κυκλοφορούν τώρα ότι υπό διερεύνηση βρίσκονται και ορισμένα στελέχη της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η οποία ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις. Καμία άλλη εξήγηση εκτός από «λόγους υγείας» δεν δόθηκε για αυτές τις μετακινήσεις.

Σε αυτό το κενό, άνθισε η κερδοσκοπία. Η κύρια θεωρία είναι ότι οι κινεζικές αρχές καταπολεμούν τη διαφθορά στον στρατό. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού - τον Ιούλιο εξέδωσε μια ασυνήθιστη έκκληση ζητώντας από το κοινό πληροφορίες σχετικά με τη διαφθορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Σι έχει επίσης ξεκινήσει έναν νέο γύρο επιθεωρήσεων, διασχίζοντας τη χώρα για να πραγματοποιήσει πέντε επισκέψεις σε στρατιωτικές βάσεις από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το BBC Monitoring. Η διαφθορά αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στον στρατό, ειδικά από τότε που η Κίνα άρχισε να απελευθερώνει την οικονομία της τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο James Char, ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης που μελετά τη σχέση μεταξύ του ΚΚΚ και του στρατού.

Κάθε χρόνο, η Κίνα ξοδεύει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο γιουάν για τον στρατό της. Κάποια από τα χρήματα πηγαίνουν σε αγορές όπλων, οι οποίες για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να αποκαλυφθούν πλήρως. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας επιδεινώνεται περαιτέρω από το κεντρικό μονοκομματικό σύστημα της Κίνας.

Σε αντίθεση με το είδος του δημόσιου ελέγχου στον οποίο υπόκεινται οι στρατοί άλλων χωρών, οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εποπτεύονται αποκλειστικά από το ΚΚΚ, επεσήμανε ο Τσαρ. Αν και ο Σι είχε κάποιες νίκες στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις ένοπλες δυνάμεις και στην αποκατάσταση της φήμης του σε κάποιο βαθμό, «η εξάλειψη της διαφθοράς είναι ένα τρομερό, αν όχι αδύνατο έργο», γιατί θα απαιτούσε «συστημικούς επανασχεδιασμούς που φοβάμαι ότι το αυταρχικό κράτος παραμένει . το αντίθετο», πρόσθεσε ο Τσαρ.

«Μέχρι η κομμουνιστική κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα σωστό νομικό σύστημα, τέτοιες εκκαθαρίσεις θα συνεχίσουν να γίνονται», πρόσθεσε. Αλλά οι εξαφανίσεις θα μπορούσαν επίσης να αποδοθούν σε μια κατάσταση παράνοιας στην κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο, ένας διευρυμένος νόμος για την αντικατασκοπεία τέθηκε σε ισχύ στην Κίνα, δίνοντας στις αρχές περισσότερες εξουσίες για τη διεξαγωγή ερευνών.

Αμέσως μετά, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας ενθάρρυνε δημόσια τους πολίτες να τους βοηθήσουν να καταπολεμήσουν τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Η εξαφάνιση του στρατηγού Λι είναι παρόμοια με αυτή του υπουργού Εξωτερικών Qin Gang , η αποπομπή του οποίου τον Ιούλιο οδήγησε τις εικασίες σε υψηλό όλων των εποχών. Αυτή την εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Qin ήταν υπό έρευνα για μια υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση που είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδί να γεννηθεί στις ΗΠΑ.

«Το να έχεις σχέση δεν σημαίνει αποκλεισμό στους ελίτ κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά να έχεις σχέση με κάποιον που μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος ότι έχει δεσμούς με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ότι έχει ένα παιδί που έχει το διαβατήριο του κύριου γεωπολιτικού αντιπάλου, αν όχι του εχθρού, μπορεί να είναι πρόβλημα», δήλωσε ο αναλυτής Bill Bishop.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι ο Σι ενεργεί υπό εσωκομματική πίεση για να καθαρίσει την κυβέρνηση καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυξανόμενη ανεργία στους νέους. Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Κίνας, ο Xi δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Κίνας, αλλά και ο ανώτατος διοικητής του στρατού.

Ποιο είναι όμως το σήμα που στέλνουν οι τελευταίες εξαφανίσεις και ο τελικός αντίκτυπός τους;

Οι παρατηρητές λένε ότι θα δημιουργούσε κλίμα φόβου στον στρατό και την κυβέρνηση. Αν και αυτό μπορεί να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης από τους υπαλλήλους, θα είχε επίσης αποθαρρυντικό αποτέλεσμα. Αφού απομάκρυνε συστηματικά αυτούς που έπεσαν σε δυσμένεια και τους αντικατέστησε με έμπιστα άτομα, ο Σι έχει περικυκλωθεί από ανθρώπους δικούς του.

Ο κίνδυνος της ομαδικής σκέψης είναι η «πραγματική αστάθεια» της ηγεσίας του Xi, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Κίνας, είπε ο Char. Πολύ περισσότερο που οι εξαφανίσεις στρατιωτικών αξιωματούχων γίνονται σε μια τεταμένη στιγμή στα στενά της Ταϊβάν, όπου η Κίνα έχει στείλει πολλά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες.

Οποιαδήποτε διακοπή της επικοινωνίας για την εξωτερική πολιτική και την αμυντική διπλωματία θα ήταν «πολύ ανησυχητική» γιατί «θα μπορούσαν να συμβούν ατυχήματα και η διαχείριση της κλιμάκωσης θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολη», δήλωσε ο Ίαν Τσονγκ, αναλυτής στο think tank Carnegie China.

Αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική ηγεσία της Κίνας είναι αρκετά εύρωστη ώστε να αντέξει την αντικατάσταση ανώτερων αξιωματούχων και επισημαίνουν ότι ήταν προσεκτική να επιχειρήσει κάτω από το κατώφλι του πολέμου.

Άλλοι πιστεύουν ότι οι εξαφανίσεις είναι απίθανο να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη σταθερότητα της ηγεσίας του Σι. Κανένα από τα στελέχη που έχουν στοχοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν είναι μέρος του στενού του κύκλου, επεσήμανε ο Νιλ Τόμας, ειδικός στην πολιτική της κινεζικής ελίτ στο Ινστιτούτο Ασιατικής Πολιτικής της Κοινωνίας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ