Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Σε συναγερμό ο Ειρηνικός! Στο στόχαστρο της Κίνας Ταϊβάν- Ιαπωνία- ΗΠΑ- Με το νέο Υπερηχητικό της drone '' WZ-8'' τους κατασκοπεύει

Είναι γεγονός ότι με επίκεντρο την Ταϊβάν, Κίνα και ΗΠΑ τεστάρουν η μια την άλλη,  σε έναν αγώνα για το ποιός θα είναι τελικά ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στην ευρύτερη περιοχή  στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, ως ένα πρώτο βήμα που θα ανοίξει την πόρτα για την επικράτηση σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το νέο υπερηχητικό drone αναγνώρισης WZ-8 της Κίνας  

Στην αντιπαλότητα τους αυτή δοκιμάζουν νέα οπλικά συστήματα και μέσα, με την Κίνα να τεστάρει το νέο υπερηχητικό αναγνωριστικό drone της  WZ-8, το οποίο  μπορεί να είναι προάγγελος προληπτικών χτυπημάτων εναντίον των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν, σύμφωνα με Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Επιπλέον, μπορεί να δοκιμάσει τις αντιδράσεις και την άμυνα των περιφερειακών κρατών έναντι εισβολών στον εναέριο χώρο τους.

Αυτό το μήνα, η Washington Post ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε σύντομα να αναπτύξει έναν νέο τύπο drone, που θα βοηθήσει στη στόχευση στρατιωτικών μέσων της Ταϊβάν και των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Η πηγή αναφέρει έγγραφα που διέρρευσαν από τον περασμένο Αύγουστο, της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, που δείχνουν δορυφορικές εικόνες δύο υπερηχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών WZ-8, στο αεροδρόμιο Liuan, που βρίσκεται 560 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από τη Σαγκάη.

Ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω  drones είναι ένα σύστημα αναγνώρισης αιχμής που θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα χαρτογράφησης σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώσει-καθορίσει στόχους για χτυπήματα πυραύλων σε μια μελλοντική σύγκρουση.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν που έλαβε η Washington Post δείχνουν προβλεπόμενες διαδρομές πτήσης για αποστολές αναγνώρισης του WZ-8. Επιπλέον, οι ηλεκτροοπτικές κάμερες και άλλοι αισθητήρες του, θα μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες ενώ πετούσαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας.

Αν και το WZ-8 είναι άοπλο, η Post λέει ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί για χτυπήματα στο μέλλον, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί.

Λέει ότι ένα βομβαρδιστικό H6-M εκτοξεύει το WZ-8 από την ανατολική ακτή της Κίνας, το οποίο θα μπορούσε να πετάξει σε ύψος 30.000 μέτρων και τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

Η Post αναφέρει ότι η Κίνα παρουσίασε το drone WZ-8 το 2019 κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ωστόσο, μόνο λίγοι αναλυτές πίστευαν ότι τα drones ήταν επιχειρησιακά τότε.

Το WZ-8 μπορεί να παρέχει δυνατότητες που πρέπει να βελτιώσουν τα υπάρχοντα drones στρατηγικής αναγνώρισης.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Για παράδειγμα, οι βελτιώσεις στις αντιδορυφορικές δυνατότητες και στην αεράμυνα τόνισαν την ανάγκη για μια υπερηχητική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών υψηλής ταχύτητας για είσοδο και έξοδο από βαριά προστατευμένο εναέριο χώρο, που μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμη και για τα πιο κρυφά drones.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι Asia Times σημείωσαν αντιδιαστημικές δυνατότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως επίγεια κινητά λέιζερ, παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων, όπλα μικροκυμάτων και  κυνηγούς δορυφόρωνπου μπορούν να απειλήσουν την επιτήρηση και τους δορυφόρους στόχευσης της Κίνας.

Επιπλέον, οι Asia Times ανέφεραν σχετικά με το ραντάρ διακρίσεων μεγάλης εμβέλειας των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να κάνει διακρίσεις μεταξύ στρατιωτικών και εμπορικών δορυφόρων της Κίνας.

Το Κινεζικό δόγμα αναγνώρισης με drones

Η Κίνα έχει ένα ολοκληρωμένο δόγμα σχετικά με τη χρήση drones για σκοπούς αναγνώρισης. Όπως σημειώθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2021 του Red Diamond, μια δημοσίευση της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος των ΗΠΑ (TRADOC), η βαθιά αναγνώριση περιλαμβάνει την εξερεύνηση περιοχών πέρα από τα οργανικά οπλικά συστήματα μιας δεδομένης μονάδας.

Σημειώνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις βαθιάς αναγνώρισης της Κίνας περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό drones μεγάλης εμβέλειας, υψηλής αντοχής, όπως το WZ-8 και άλλα μοντέλα.

Η πηγή λέει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός  έχει υιοθετήσει drones για να εντοπίσει πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, με κατεύθυνση πυρός, στόχευση και παρατήρηση.

Σημειώνει επίσης ότι η ενσωμάτωση αισθητήρων και σκοπευτικών της Κίνας είναι ευέλικτη και αξιόπιστη, δεδομένης της σημαντικής έμφασης που δίνει στην επιτήρηση στο πεδίο της μάχης και στις δυνατότητες στόχευσης.

Για τους άλλους κλάδους του PLA,  η Kartik Bommakanti, σε μια έκθεση αυτόν τον μήνα για το Ίδρυμα Ερευνών Observer, η εισαγωγή των drones και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας PLA (PLA-AF) και της PLA Rocket Force. (PLA-RF), δίνοντας έμφαση στην ποιότητα παράδοσης των κεφαλών, παρά στις ίδιες τις κεφαλές.

Η τριάδα υπερηχητικών όπλων της Κίνας

Οι Asia Times ανέφεραν για την αναδυόμενη τριάδα υπερηχητικών όπλων της Κίνας τον Φεβρουάριο, με τους πυραύλους YJ-21 «carrier killer» που εκτοξεύονται από πλοίο και αέρα μαζί με τον κινητό υπερηχητικό πύραυλο DF-17, να γίνονται τρομερά όπλα για συμβατική αποτροπή.

Το YJ-21 βασίζεται σε δορυφορική καθοδήγηση που παρέχεται από την PLA Strategic Support Force (PLA-SSF) για να χτυπήσει αμερικανικά αεροπλανοφόρα, καθιστώντας το στρατηγικό όπλο, ενώ ο DF-17 ήταν μεταξύ των πυραύλων που εκτόξευσε η Κίνα ως επίδειξη δύναμης εναντίον της Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, επιδεικνύοντας την ικανότητά της να την πλήτει με πυρά ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το WZ-8 μπορούν να παρέχουν εφεδρική ικανότητα στόχευσης εάν οι δορυφόροι της Κίνας τεθούν εκτός δράσης από τις αντιδιαστημικές ικανότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Ο Ian Easton σημειώνει σε μια αναφορά του 2014 για το Project 2049 Institute ότι οι σύνθετες ικανότητες αναγνώρισης της Κίνας, έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τις ικανότητες των ΗΠΑ να προβάλλουν ισχύ στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια κρίσης ή σύγκρουσης ή να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την ασφάλεια προς τους συμμάχους και τους εταίρους του συνασπισμού.

Ο Easton λέει ότι η συμβατική ισχύς της Κίνας, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι και το κατευθυνόμενο πυροβολικό, κρατά στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε κίνδυνο, επιτρέπει χτυπήματα ακριβείας κατά κρίσιμων στόχων ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες ζημιές και τις δαπάνες πυρομαχικών και απειλεί τους γείτονές της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το παραδοσιακό πλατφόρμα όπως πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη.

Επίσης, οι αποστολές αναγνώρισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από χωρικά ύδατα υποδηλώνουν ότι η Κίνα εντείνει σκόπιμα την πιθανότητα ακούσιων περιστατικών για να αποσπάσει παραχωρήσεις, όπως λέει ο Easton."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...
Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...