Κίνα

Έτοιμη να «ρίξει την πρώτη βολή» η Ταϊβάν! Ανησυχία για την «αιφνίδια είσοδο» του κινεζικού στρατού κοντά στο νησί

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το νησί πρέπει να είναι σε επιφυλακή φέτος για την «αιφνίδια είσοδο» του κινεζικού στρατού σε περιοχές κοντά στο έδαφός του, εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν.

Ο αξιωματούχος λέει ότι η Ταϊβάν έχει προετοιμαστεί για να "ρίξει την πρώτη βολή". Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν καθημερινών εισβολών της Πολεμικής Αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού.

Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν έχει ακόμη αναφέρει κανένα περιστατικό εισόδου κινεζικών δυνάμεων στη συνεχόμενη ζώνη της, η οποία απέχει 24 ναυτικά μίλια (44,4 χλμ.) από τις ακτές της. Όμως κατέρριψε ένα μη στρατιωτικό drone που εισήλθε στον εναέριο χώρο του κοντά σε μια νησίδα στα ανοικτά των κινεζικών ακτών πέρυσι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο, ο Chiu είπε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) θα μπορούσε να βρει δικαιολογίες για να πλησιάσει τον εδαφικό και θαλάσσιο χώρο της Ταϊβάν καθώς το νησί εντείνει τις στρατιωτικές ανταλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς οργή του Πεκίνου. Είπε ότι η PLA θα μπορούσε να κάνει μια "αιφνίδια είσοδο" στη συνεχόμενη περιοχή της Ταϊβάν και να πλησιάσει τον εδαφικό της χώρο, που ορίζεται από το νησί ως 12 ναυτικά μίλια από την ακτή.

«Κάνω ιδιαίτερα αυτά τα σχόλια φέτος, δηλαδή ότι κάνουν τέτοιες προετοιμασίες», είπε ο Τσιού, σύμφωνα με το Reuters, που μετέδωσε η Agerpres. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «θα χρησιμοποιούσαν βία αν όντως έπρεπε». Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να ασκήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα και αντεπίθεση εάν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εισέλθουν στο έδαφός της. Η Κίνα διοργάνωσε άνευ προηγουμένου στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν πέρυσι ως απάντηση σε μια επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η Κίνα προσπαθεί να «δημιουργήσει προβλήματα με κάποιο πρόσχημα», είπε ο Τσίου, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις στο νησί από ανώτερους ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους ή συχνές στρατιωτικές επαφές της Ταϊβάν με άλλες χώρες. Υποστήριξε ότι η PLA στέλνει περίπου 10 αεροπλάνα ή πλοία σε περιοχές κοντά στην Ταϊβάν κάθε μέρα. Μερικοί από αυτούς διασχίζουν σχεδόν καθημερινά τη διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, που συνήθως χρησιμεύει ως ανεπίσημος φραγμός.

Σύμφωνα με τον Chiu, από τη στιγμή που η Κίνα κατέστρεψε μια σιωπηρή συμφωνία για τη στρατιωτική κίνηση στα στενά, η Ταϊβάν έχει προετοιμαστεί για να "ρίξει την πρώτη βολή" εάν κινεζικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων drones ή μπαλονιών, εισέλθουν στον εδαφικό της χώρο. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι δική της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, εάν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο οι πολίτες της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους, υπενθυμίζει το Reuters.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ