Κίνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αποκαλύπτει σπάνια συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αποκάλυψε την Τετάρτη ότι έστειλε μερικούς από τους στρατιωτικούς του αξιωματικούς σε πολεμική σχολή του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας τη συνεργασία με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία που σίγουρα θα εξοργίσει την Κίνα.

Ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν, ο αντισυνταγματάρχης Wu Bong-yeng, είπε στους δημοσιογράφους ότι πήγε στο Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη το 2021 για ένα εξάμηνο μάθημα και επέμεινε ότι η συνεργασία ήταν καθαρά ακαδημαϊκή.

«Αυτή ήταν μια ακαδημαϊκή ανταλλαγή, όχι μια στρατιωτική ανταλλαγή», είπε. «Φυσικά, ήταν πολύ περίεργοι για την Ταϊβάν», ο Γου είπε ότι μελέτησε το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με αξιωματικούς από χώρες του ΝΑΤΟ και το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι άλλοι αξιωματικοί είχαν σταλεί στο κολέγιο.

Η Ταϊβάν είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, αλλά οι αλληλεπιδράσεις με άλλους ξένους στρατούς είναι πολύ πιο σπάνιες. Η αποκάλυψη έρχεται αφού το ΝΑΤΟ είπε ότι η Κίνα θέτει «συστημικές προκλήσεις» στη συμμαχία στο νέο έγγραφο Στρατηγικής Αντίληψης που εκδόθηκε το 2022.

Το ΝΑΤΟ κατέστησε για πρώτη φορά σαφές ότι είχε το βλέμμα του στην Κίνα το 2020 και είπε ότι εκείνη την εποχή η συμμαχία θα εργαστεί για να οικοδομήσει ισχυρότερες συνεργασίες στον Ινδο-Ειρηνικό.

Έκτοτε, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ενταχθεί με τις ΗΠΑ στην αποστολή πολεμικών πλοίων σε ευαίσθητα ύδατα κοντά στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν λάβει μέτρα για να αυξήσουν τους δεσμούς με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, κάτι που το Πεκίνο θεωρεί προσβολή της πολιτικής της ενιαίας Κίνας. Αυτές οι πολιτικές έχουν προκαλέσει αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το νησί.

Αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα Γερμανών νομοθετών επισκέφθηκε την Ταϊβάν και μια εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει στο νησί το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ