Κίνα

Κίνα: Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μετά από αρκετές ημέρες διαμαρτυριών

Οι διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών λόγω του COVID-19 που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, με τη σημαντική αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στις κινεζικές πόλεις, γράφει το BBC .

Αρκετά οδοφράγματα τοποθετήθηκαν από τις αρχές κατά μήκος της λεωφόρου όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις. Οι αρχές επιβολής του νόμου απαγόρευσαν στους ανθρώπους να τραβούν φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και σε όσους  το έκαναν έχουν ήδη αναγκαστεί να τις διαγράψουν από τις συσκευές τους.

Οι διαδηλώσεις αυξήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά από πυρκαγιά σε πολυώροφο στο Urumqi, στη δυτική Κίνα, που σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη. Πιστεύεται ότι οι ένοικοι δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν από τη φωτιά λόγω των περιορισμών για τον COVID και παγιδεύτηκαν στο κτίριο, αλλά οι τοπικές αρχές το αμφισβήτησαν. Ένας δημοσιογράφος του BBC συνελήφθη στη Σαγκάη την Κυριακή ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση. Κατά τη σύλληψη, ο Εντ Λόρενς ξυλοκοπήθηκε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία. Κρατήθηκε για αρκετές ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, έγραψε στο Twitter ότι η σύλληψη ήταν «βαθιά ανησυχητική». Η Κίνα παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία με αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID-19, με τις τοπικές αρχές να καταπολεμούν ακόμη και μικρά κρούσματα με μαζικές δοκιμές, καραντίνα και άμεση απαγόρευση της μετακίνησης των ανθρώπων.

Πολλές εικόνες διαμαρτυριών κατά του αποκλεισμού στη Σαγκάη και την πρωτεύουσα Πεκίνο, καθώς και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Τσενγκντού και η Γουχάν, έχουν εμφανιστεί στον δημόσιο χώρο. Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, οι κοινωνικές πλατφόρμες στην Κίνα υπόκεινται σε αυστηρή λογοκρισία για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να τις δουν και να τις συζητήσουν. Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί και αφαιρεθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ τα κινεζικά μέσα δεν γράφουν πλέον για τον COVID, αλλά για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και τα διαστημικά επιτεύγματα της Κίνας.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ και στην πανεπιστημιούπολη του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα.

 

Το πρόβλημα του εμβολίου της Κίνας

 

Ενώ η Κίνα έχει αναπτύξει τα δικά της εμβόλια κατά του COVID-19, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η τεχνολογία mRNA - όπως τα εμβόλια Pfizer και Moderna - που χρησιμοποιείται αλλού. Δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech προσφέρουν 90% προστασία από σοβαρές ασθένειες ή θάνατο, σε σύγκριση με το 70% με το κινεζικό Sinovac. Επίσης, τα εμβόλια δεν χορηγήθηκαν επαρκώς στον πληθυσμό. Πολύ λίγοι ηλικιωμένοι έχουν ανοσοποιηθεί και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τις διαμαρτυρίες και δεν απάντησε με επίσημο τρόπο. Αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πρόκληση για τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping. Ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού - ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούν αποφεύγοντας τη λογοκρισία ή τη σύλληψη. Αλλά άλλοι προχώρησαν πολύ πιο μακριά και κάλεσαν ευθέως τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. Παρά τη βαριά λογοκρισία, τα νέα για τις διαδηλώσεις, τα βίντεο και οι εικόνες διαδόθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο διακεκριμένος Κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Ai Weiwei συνέκρινε τις αυστηρές πολιτικές της Κίνας για τον COVID με το σκάνδαλο δημόσιας υγείας του 1990 στην επαρχία Henan, όπου οι άνθρωποι έβγαζαν χρήματα πουλώντας αίμα, το οποίο οδήγησε στη μόλυνση με HIV εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο Ai Weiwei, επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης, είπε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις πληροφορίες. «Μια πολιτική μηδενικού Covid μπορεί να συμβεί μόνο στην Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα… και η κυβέρνηση δεν αφήνει ποτέ τον κόσμο να μάθει την αλήθεια», είπε στο BBC. «Η οικονομία καταρρέει, οι νέοι δεν έχουν δουλειά και οι φοιτητές δεν έχουν μέλλον, οι απόφοιτοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οπότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για τέτοιες διαμαρτυρίες».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ