Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Όλα έτοιμα για νέο μπαμ! "Επίθεση" Κίνας σε ιαπωνικά AWACS καθώς ο Μπάιντεν περιοδεύει στην Ασία (Δορυφορικές εικόνες)

Καθώς ο Μπάιντεν ξεκινά την πρώτη περιοδεία της προεδρίας του στην Ασία, η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα αντικείμενο που φαίνεται να είναι διαμορφωμένο σε αεροπλάνο αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) που χρησιμοποιείται από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF) σε μια έρημη περιοχή του Σιντζιάνγκ, αναφέρει η Nikkei μετά από ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών με ειδικούς.

Το αντικείμενο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον κινεζικό στρατό ως εικονικός στόχος για εκπαίδευση για επίθεση σε αεροσκάφη των JASDF με πυραύλους, επεσήμανε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος. Το αντικείμενο πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το αεροσκάφος E-767 της JASDF. Ο Thomas Shugart, βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS) είπε: «Κοίταξα γύρω μου για να δω τι είναι το AWACS αυτού του μεγέθους και σχήματος και έχει δύο κινητήρες, και υπάρχει ένας: ο E-767, ο οποίος είναι που λειτουργεί μόνο από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας».

Το E-767 κατασκευάζεται από την Boeing που εδρεύει στις ΗΠΑ και τα τέσσερα που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Χαμαμάτσου είναι τα μόνα που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. Πετά σε μεγάλο υψόμετρο με ταχύτητα άνω των 800 χλμ. την ώρα, χρησιμοποιώντας το ραντάρ που είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος για να ανιχνεύσει μακρινά αεροσκάφη και πυραύλους που δεν μπορούν να συλληφθούν από ραντάρ εδάφους. Έχει αυτονομία 9.000 km και μπορεί να παρακολουθεί μια εκτεταμένη περιοχή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η τοποθεσία που φωτογραφήθηκε πιστεύεται ότι είναι μια ειδική περιοχή που ελέγχεται από τον κινεζικό στρατό.

Το αεροσκάφος ονομάζεται επίσης «πύργος ελέγχου του ουρανού», επειδή έχει λειτουργίες ελέγχου που επιτρέπουν στα φιλικά μαχητικά να αναχαιτίζουν εχθρικά αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, θα ήταν υπεύθυνο για την αναζήτηση εχθρικών στρατιωτικών κινήσεων στον εναέριο χώρο μακριά από ζώνες μάχης. «Εάν χάναμε τα E-767 κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, η Ιαπωνία θα έχανε την ικανότητά της να παρακολουθεί τα νησιά Νανσέι», δήλωσε ο Κιγιοφούμι Ιγουάτα, πρώην αρχηγός του επιτελείου της Δύναμης Αυτοάμυνας στο έδαφος.

Με τις εκτεταμένες δυνατότητες επιτήρησής του, το E-767 είναι δύσκολο να καταρριφθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Θεωρείται πιο ευάλωτο σε επίθεση όταν είναι σταθμευμένο στο έδαφος. Οι στρατιωτικές ασκήσεις χρησιμοποιούν στόχους ίδιου σχήματος για να αυξήσουν την ακρίβεια του πυραύλου. Ο Γιότζι Κόντα, πρώην αρχηγός του στόλου αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, είπε ότι το αντικείμενο "πιθανότατα κατασκευάστηκε για να ελέγχει το σφάλμα της πρόσκρουσης του πυραύλου" για να προσομοιώνει επίθεση E-767.

Η τοποθεσία εντοπίστηκε με τη βοήθεια του Ματ Κόρντα, ανώτερου ερευνητικού συνεργάτη και διευθυντή έργου για το πρόγραμμα πυρηνικών πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, έναν οργανισμό που ειδικεύεται στην αποπυρηνικοποίηση και τον αφοπλισμό. Η Nikkei και οι ειδικοί ανέλυσαν φωτογραφίες υψηλής ακρίβειας από την Planet Labs, μια εταιρεία δορυφορικής λειτουργίας των ΗΠΑ. Οι φωτογραφίες έδειχναν μια δομή σε σχήμα αεροπλάνου με διπλούς κινητήρες και ένα ραντάρ σε σχήμα δίσκου, χαρακτηριστικό γνώρισμα του AWACS.

Στην περιοχή βρέθηκε επίσης ένα μοντέλο πλήρους κλίμακας αμερικανικού αεροπλανοφόρου και αντιτορπιλικού, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί την τοποθεσία για να δοκιμάσει όπλα. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αντικείμενο με σχήμα παρόμοιο με αεροσκάφος SDF. Κάποιοι ανησυχούν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας θα επηρεάσουν την Ιαπωνία σε ένα γεγονός που σχετίζεται με την Ταϊβάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιδιώκει μια τρίτη θητεία ως ηγέτης, έχει θέσει έναν στόχο επανένωσης με την Ταϊβάν. Ενώ αυτός ο στόχος βασίζεται σε μια ειρηνική ενοποίηση, η Κίνα έχει πει συχνά ότι «δεν θα αποκηρύξει τη χρήση βίας κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων ή δυνάμεων ανεξαρτησίας», μια θέση που δεν αποκλείει τη στρατιωτική επίθεση. Στην πραγματικότητα, ο κινεζικός στρατός δραστηριοποιείται στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Το μοντέλο E-767 εθεάθη σταθμευμένο σε διάδρομο προσγείωσης, υποδεικνύοντας ότι οι επίγειες βάσεις της Ιαπωνίας θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν επίθεση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) βρήκε επίσης μοντέλα πλήρους κλίμακας που μοιάζουν με αμερικανικό αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό στην περιοχή τον Νοέμβριο του 2021. Οι SDF και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία εργάζονται για να βελτιώσουν τη συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής δεδομένων. Τα αεροσκάφη AWACS είναι απαραίτητα στον σύγχρονο πόλεμο, καθιστώντας τα επιθυμητούς στόχους μεταξύ των δυνάμεων των SDF.

Επιπλέον, στις 11 Μαΐου, το USNI βρήκε επίσης στην ίδια περιοχή μοντέλα ενός αντιτορπιλικού και λιμενικής εγκατάστασης που έμοιαζαν με τη ναυτική βάση Su'ao στη βορειοανατολική Ταϊβάν. Η βάση θεωρείται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση οποιασδήποτε κινεζικής εισβολής από τη θάλασσα. Η Nikkei ρώτησε γραπτώς την κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία εάν το αντικείμενο που βρέθηκε ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με ένα E-767 και προοριζόταν για χρήση σε δοκιμές πυραύλων. «Η πρεσβεία δεν γνωρίζει ένα τέτοιο γεγονός», είπε ένας αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την περιοδεία του στην Ασία

Αφού συντόνισε την κινητοποίηση των Δυτικών έναντι της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε χθες για μια περιοδεία στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας επιθυμεί να επαναβεβαιώσει τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο 79χρονος Δημοκρατικός, για τον οποίο η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας θα αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή της Ασίας αφού ανέλαβε την προεδρία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει «σε νέα εκτόξευση πυραύλου» ή σε μια «πυρηνική δοκιμή» στη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ- γελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη Μπάιντεν αποτελεί ευκαιρία να γίνουν «πιο ισχυρές και πιο συμπεριληπτικές» οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που έχει στόχο να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται στο μέλλον», έγραψε στο Twitter ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών και στο Τόκιο θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ταϊβάν και Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ θέλουν «να παρουσιάσουν την εικόνα που θα μπορούσε να έχει ο κόσμος αν οι δημοκρατίες και οι ανοικτές κοινωνίες του κόσμου συσπειρωθούν για να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού» γύρω από την αμερικανική «ηγεσία», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα ακούσει αυτό το μήνυμα. Αλλά δεν είναι ένα αρνητικό μήνυμα και δεν απευθύνεται μόνο σε μία χώρα», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Ωστόσο η Κίνα και η Ταϊβάν θα βρεθούν στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Κίνα παρακολουθεί «προσεκτικά» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα εξάγει διδάγματα για «τα κόστη και τις επιπτώσεις» που θα υποστεί σε περίπτωση που προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της με τη βία την Ταϊβάν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν δεν θα επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο Κορέων, όπου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί το 2019 με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναφέρει επανειλημμένα, αλλά μάταια, ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Βόρεια Κορέα, παρά το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει τις δοκιμές πυραύλων.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές δοκιμές, τις οποίες έχει αναστείλει αφού πραγματοποίησε έξι από το 2006 ως το 2017. Μια πυρηνική δόκιμη από τη Βόρεια Κορέα θα προκαλέσει αλλαγές στη στάση των ενόπλων δυνάμεών μας στην περιοχή, τόνισε ο Σάλιβαν.

Όμως διέψευσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί ως πισωγύρισμα για τη διπλωματία του Μπάιντεν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

''Πνίγεται'' η Χερσώνα! Τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα- Δρόμοι γέμισαν νερά, ποτάμια κινούνται προς τα... πίσω! (Εικόνες-Βίντεο) (upd)

«Ουκρανικά πλήγματα χτύπησαν το φράγμα» λέει η Μόσχα – Συμβούλιο Ασφάλειας συγκαλεί ο Ζελένσκι