Κίνα

Κίνα: «Εμπάργκο» στους υπολογιστές από ΗΠΑ και άλλες χώρες

Εντολή να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές ξένης επωνυμίας με εγχώριους μέσα σε δύο χρόνια έδωσε η Κίνα στις κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες και στις κρατικές εταιρείες, προχωρώντας σε μία από τις πιο επιθετικές προσπάθειες που έχει κάνει για να εξαλείψει τη βασική υπερπόντια τεχνολογία από τους ευαίσθητους οργανισμούς της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το προσωπικό κλήθηκε να παραδώσει τους υπολογιστές από το εξωτερικό και να τους αντικαταστήσει με μηχανήματα από την Κίνα, που διαθέτουν λογισμικό που αναπτύχθηκε στην εγχώρια αγορά.

Η εντολή δόθηκε από τις Αρχές της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ από ό,τι φαίνεται είναι πιθανό να αντικατασταθούν τουλάχιστον 50 εκατ. υπολογιστές μόνο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση αυτή προωθεί τη δεκαετή εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η Κίνα για να αντικαταστήσει την τεχνολογία που εισάγει με τοπικές εναλλακτικές, σε μια σαρωτική προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από γεωπολιτικούς αντιπάλους, όπως οι ΗΠΑγια τα πάντα: Από ημιαγωγούς μέχρι διακομιστές και τηλέφωνα.

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τις πωλήσεις της HP Inc. και της Dell Technologies Inc., των μεγαλύτερων εμπορικών σημάτων υπολογιστών της χώρας, μετά την τοπική πρωτοπόρο Lenovo Group Ltd. Το πρωί της Παρασκευής, στη Ν. Υόρκη οι μετοχές των HP και Dell υποχώρησαν περίπου 2,5%.

Την Παρασκευή στο Χονγκ Κονγκ η Lenovo διέγραψε τις απώλειές της ανεβαίνοντας έως και 5%, ενώ και η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Kingsoft Corp. ανέκαμψε από την προηγούμενη πτώση, κερδίζοντας έως και 3,3%.

Στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, η Inspur Electronic Information Industry Co., που κατασκευάζει διακομιστές, πρόσθεσε 6%, ενώ η Dawning Information Industry Co. κατέγραψε άλμα άνω του 4%. Η Inspur Software Co., θυγατρική του ομίλου Inspur, και η China National Software & Service Co. έπιασαν τα ημερήσια όρια αύξησης του 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκστρατεία της Κίνας να αντικαταστήσει τους ξένους προμηθευτές στην τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να «απεξαρτηθεί» τεχνολογικά από τις ΗΠΑ, αφού διαπίστωσε την «ευπάθειά» της μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες όπως η Huawei Technologies Co., οι οποίες έπληξαν τοπικές εταιρείες και επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύθηκε σε ρυθμό από το 2021, όταν η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας εξουσιοδότησε αθόρυβα μια μυστική υπηρεσία να ελέγχει και να εγκρίνει τοπικούς προμηθευτές σε ευαίσθητους τομείς, από το cloud έως τους ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ