Κίνα

Η Κίνα κάνει κίνηση μέσω των νησιών του Σολομώντα-Η Αυστραλία του AUKUS θα βρεθεί σε κίνδυνο

"Η Κίνα ανακοινώνει ότι έχει υπογράψει σύμφωνο ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα", αναφέρει άρθρο Γαλλικού ΜΜΕ , κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι έχει επισφραγίσει ένα ευρύ σύμφωνο ασφαλείας με τις Νήσους του Σολομώντα, μια συμφωνία που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους φοβούνται ότι θα μπορούσε να δώσει στο Πεκίνο στρατιωτική βάση στον Νότιο Ειρηνικό.

Η επιβεβαίωση ήρθε μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον αποθάρρυνε μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των χωρών, με κορυφαίους διπλωμάτες των ΗΠΑ να κατευθύνονται στον Νότιο Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα για να περιορίσουν την εισβολή του Πεκίνου.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των Νήσων Σολομώντος υπέγραψαν πρόσφατα επίσημα τη συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

https://twitter.com/AFP/status/1516348380871540736

Δεν είπε πότε και πού έγινε η υπογραφή

Ένα προσχέδιo έκδοση της συμφωνίας, που διέρρευσε τον περασμένο μήνα, τάραξε τις δυτικές κυβερνήσεις με διατάξεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη κινεζικών δυνάμεων και του Κινεζικού  ναυτικού στο νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού που πλήττεται από την κρίση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ένοπλη κινεζική αστυνομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατόπιν αιτήματος των Νήσων Σολομώντα για τη διατήρηση της «κοινωνικής τάξης».

Η Αυστραλία ανησυχεί ότι η συμφωνία θα μπορούσε να δει το Πεκίνο να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία σε απόσταση μικρότερη των 2.000 χιλιομέτρων (1.200 μίλια) από αυτήν

Ο Γουάνγκ κατηγόρησε την Τρίτη τις δυτικές δυνάμεις ότι «σκόπιμα υπερβάλλουν δημιουργώντας  εντάσεις» σχετικά με το σύμφωνο και αμφισβήτησε τα κίνητρα πίσω από την επερχόμενη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων.

Η συμφωνία για την ασφάλεια αντιπροσωπεύει μια «κανονική ανταλλαγή και συνεργασία μεταξύ δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών», είπε ο Wang.

«Οι προσπάθειες παρέμβασης και παρεμπόδισης της συνεργασίας νησιωτικών χωρών με την Κίνα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», πρόσθεσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η ευρεία φύση της συμφωνίας

Οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού του Σολομώντα, Manasseh Sogavare, ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην Κίνα να χτίσει μια στρατιωτική βάση εκεί, ελάχιστα έχει  μετριάσει τις ανησυχίες της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ευρεία φύση της συμφωνίας για την ασφάλεια αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της ΛΔΚ στις Νήσους του Σολομώντα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η υπογραφή του συμφώνου «θα μπορούσε να αυξήσει την αποσταθεροποίηση εντός των Νήσων Σολομώντα και θα αποτελέσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή των νησιών του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

https://twitter.com/AFP/status/1516338098233303043

Η ανώτατη αντιπροσωπεία του Λευκού Οίκου στα νησιά του Σολομώντος αναμένεται να συζητήσει τις ανησυχίες της, καθώς και την επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του πρώην βρετανικού προτεκτοράτου, Χονιάρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού Ζεντ Σεσέλια ταξίδεψε στη Χονιάρα για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό αυτοπροσώπως να μην υπογράψει τη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ασιάτες σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για την επέκταση της Κίνας στον Ειρηνικό, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη σε πολλές εδαφικές διαμάχες με γειτονικές χώρες.

Η μετάβαση της διπλωματικής αναγνώρισης των Νήσων Σολομώντα από την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν στο Πεκίνο το 2019 ξεκλείδωσε τεράστια ποσά κινεζικών επενδύσεων, αλλά το ζήτημα ήταν γεμάτο εντάσεις.

Το νησιωτικό έθνος των 800.000 κατοίκων έχει καταστραφεί από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές και πολλοί από τους κατοίκους του ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Τον Νοέμβριο, διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο και προχώρησαν σε μια θανατηφόρα εξέγερση τριών ημερών, πυρπολώντας μεγάλο μέρος της Chinatown της Honiara.

Η αναταραχή πυροδοτήθηκε από μια σειρά εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης στην κυριαρχία του Sogavare, των ενδονησιωτικών αντιπαλοτήτων και της υψηλής ανεργίας, ενώ το αντικινεζικό αίσθημα έπαιξε επίσης ρόλο."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Κίνα επιχειρεί  μέσω των Νησιών του Σολομώντα, μια υπερκέραση του θαλάσσιου αποκλεισμού των ΗΠΑ , που την έχουν εγλωβίσει στη θάλασσα της νότιας Κίνας μέσω Ταϊβάν-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας

Εφόσον η Κίνα δημιουργήσει αεροναυτική βάση στα νησιά του Σολομώντα θα έχει πετύχει την έξοδό της στον Ειρηνικό Ωκεανό , ενώ θα βρίσκεται και σε κοντινή απόσταση από την Αυστραλία, η οποία ανηκει στο AUKUS

Τα παραπάνω είναι φυσικό ότι χτύπησαν καμπανάκι στην Ουάσιγκτον, η οποία σπεύδει με αντιπροσωπεία της να πείσει με το καλό την κυβέρνηση των νησιών του Σολομώντα να μην προβούν  σε εφαρμογή των προβλέψεων της υπογραφείσης με την Κίνα συμφωνίας

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε εσωτερικές εξελίξεις στα νησιά του Σολομώντα...

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...