Κίνα

O κινέζικος δράκος "σκέπασε" την Ταϊβάν! 39 πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες ότι 39 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της νοτιοδυτικής Ταϊβάν (ADIZ), καθώς το ναυτικό και η αεροπορία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν άσκηση μεγάλης κλίμακας στις Φιλιππίνες το Σάββατο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση ότι 39 πολεμικά αεροσκάφη της κινεζικής αεροπορίας εισήλθαν στην περιοχή ADIZ της Ταϊβάν και ότι ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε ραδιοπροειδοποιήσεις, ενώ άμεσα αναπτύχθηκαν πυραυλικά συστήματα αεράμυνας. Το υπουργείο τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραβίαση μέχρι σήμερα.

Το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ανέφεραν σε χθεσινή ανακοίνωση ότι πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, όπου βρίσκεται η Ταϊβάν, μεταξύ της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων στα δυτικά της Κινεζικής Ανατολικής Θάλασσας, στις 17-22 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη μεγάλης κλίμακας άσκηση στην οποία συμμετείχαν τα ναυτικά των δύο χωρών, εκτός από 10 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμμετείχαν και τα αεροπλανοφόρα USS Carl Vinson και USS Abraham Lincoln.

«Για να ενισχυθεί η αποτελεσματική ικανότητα αποτροπής και αντίδρασης της Συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ, διεξήχθη διμερής άσκηση νότια της Οκινάουα με δέκα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson και του USS Abraham Lincoln», ανέφεραν αξιωματούχοι της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε κοινή άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στα ύδατα νότια της Οκινάουα. Οι MSDF ανέφεραν ότι το αντιτορπιλικό Hyuga συμμετείχε στην άσκηση, η οποία διεξήχθη από Δευτέρα έως Σάββατο. Ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε 10 πλοία, μεταξύ των οποίων δύο αεροπλανοφόρα, καθώς και ένα αντιτορπιλικό και ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο.

Είναι ασυνήθιστο για τον αμερικανικό στρατό να στέλνει πολλά αεροπλανοφόρα από βάσεις στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ σε ύδατα γύρω από την Ιαπωνία.

Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν αεροσκάφη να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε κινεζικό αεροπλανοφόρο που έπλεε στα ύδατα, κάτι που θεωρήθηκε ως στρατιωτική εκπαίδευση.

Η τελευταία κοινή άσκηση Ιαπωνίας-ΗΠΑ προφανώς στοχεύει στην επίδειξη των ισχυρών δεσμών τους εν μέσω των αυξανόμενων θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Κίνας.

https://www.youtube.com/watch?v=XN1qdabFXgY&ab_channel=USNINewsVideo

Άσκηση μεγάλης κλίμακας του PLA κοντά στην Ταϊβάν

Αφού συνολικά 39 αεροσκάφη του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) εντοπίστηκαν κοντά στην Ταϊβάν την Κυριακή σε μια άσκηση που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην περιοχή φέτος, ο PLA φέρεται να συνέχισε τις ασκήσεις τη Δευτέρα στέλνοντας 13 αεροσκάφη στο περιοχή.

Οι ασκήσεις είναι μια απάντηση στην πρόσφατη «επίδειξη ισχύος» των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μετά τη διεξαγωγή κοινής άσκησης στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά έως το νησί της Ταϊβάν, δήλωσαν κινέζοι αναλυτές τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ο αυξημένος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών είναι ένα προφανές αντίμετρο για την αποτροπή των ξένων δυνάμεων παρέμβασης, οι οποίες προσπάθησαν και πάλι να προσφέρουν υποστήριξη στους αποσχιστές της Ταϊβάν.

Η αμυντική αρχή της Ταϊβάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι 39 αεροσκάφη του PLA, συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Y-9, 10 μαχητικά αεροσκάφη J-10, 24 μαχητικά αεροσκάφη J-16, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικών πληροφοριών Y-8 και ένα βομβαρδιστικό H-6, εισήλθαν στην αυτοαποκαλούμενη ζώνη αναγνώρισης της νοτιοδυτικής αεράμυνας της Ταϊβάν.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών του PLA που έχει παρατηρήσει η αμυντική αρχή στο νησί από τις αρχές του 2022. Το ρεκόρ όλων των εποχών, 56, σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ο PLA συνέχισε τις ασκήσεις τη Δευτέρα στέλνοντας 13 αεροσκάφη στην περιοχή, δήλωσε η αμυντική αρχή της Ταϊβάν τη Δευτέρα.

Μέσα ενημέρωσης Ταϊβάν ανέφεραν ότι οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν αφού οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Θάλασσα των Φιλιππίνων νότια της Οκινάουα, η οποία βρίσκεται ανατολικά του νησιού της Ταϊβάν, από τις 17 Ιανουαρίου έως το Σάββατο.

«Η αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών αεροσκαφών του PLA είναι ένα προφανές αντίμετρο στις κοινές ασκήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς οι τελευταίες λυγίζουν τη στρατιωτική τους δύναμη και επιχειρούν να προσφέρουν υποστήριξη στους αποσχιστές της Ταϊβάν -διατηρώντας την κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν υπό ένταση», ανέφερε ο Shi Hong, αρχισυντάκτης του κινεζικού περιοδικού Shipborne Weapons, τη Δευτέρα.

«Ο PLA επέδειξε τη σταθερή βούληση και την ικανότητα να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα με την εναέρια άσκηση», είπε ο Shi, σημειώνοντας ότι «τα πολεμικά αεροσκάφη που εμπλέκονται όπως το J-16 είναι πολύ ισχυρά και ευέλικτα, επιδεικνύοντας εξαιρετικές ικανότητες σε εναέρια μάχη, χερσαία επίθεση και αποστολές κατά πλοίων».

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, η κυβέρνηση της Ταϊβάν συνεχίζει τις προσπάθειές της να αντισταθεί στην επανένωση, καθώς το πρώτο πρωτότυπο υποβρυχίου "εγχώριας κατασκευής" φέρεται να ετοιμάζεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και θα μπορούσε να δρομολογηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Tsai Ing-wen αποφάσισε να προσθέσει ένα ειδικό ταμείο και να κατασκευάσει άλλα επτά υποβρύχια αυτής της κατηγορίας, ανέφεραν τα ΜΜΕ της Ταϊβάν τη Δευτέρα.

«Ανεξάρτητα από το τι όπλα αναπτύσουν ή προμηθεύονται στην Ταϊβάν, δεν μπορούν να αλλάξουν το τεράστιο χάσμα στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του νησιού και του PLA, καθώς ο τελευταίος έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Ωστόσο, ο PLA δεν θα υποτιμήσει καμία πιθανή απειλή, και γι' αυτό οι ασκήσεις ρουτίνας του PLA δεν διεξάγονται μόνο για να αποτρέψουν τους αποσχιστές και τις ξένες δυνάμεις παρέμβασης, αλλά και για να ενισχύσουν πρακτικά την ετοιμότητα μάχης», καταλήγουν οι ειδικοί.

https://www.youtube.com/watch?v=n1zD1UQ_qcQ&ab_channel=SouthChinaMorningPost

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ