Κίνα

Ραγδαία αύξηση των παραβιάσεων του FIR της Ταϊβάν από κινεζικά μαχητικά-Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο Κίνας-ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι περισσότερα από πενήντα κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ), ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ανάλογα  περιστατικά, από το 2020.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει τον εντοπισμό πενήντα δύο αεροσκαφών, ενώ  τέσσερα ακόμη εντοπίστηκαν το βράδυ, ανεβάζοντας το σύνολο στα πενήντα έξι.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΜ της Ταϊβάν, η εναέρια παραβίαση της ADIZ πραγματοποιήθηκε από τριάντα οκτώ μαχητικά Shenyang J-16, δώδεκα βομβαρδιστικά Xian H-6, δύο μαχητικά Sukhoi Su-30, δύο ελικοφόρα αεροσκάφη Shaanxi Y-8 και δύο  αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης  και ελέγχου  Shaanxi KJ-500 (AEW & C).

Τα αεροπλάνα είχαν πετάξει πάνω από τη νοτιοδυτική γωνία της ADIZ της Ταϊβάν  και μετά την είσοδό τους, ενώ  τα  αεροσκάφη  της Ταϊβάν τα κάλεσαν μέσω ασυρμάτου να  « φύγουν αμέσως», εγκαταλείποντας τον εναέριο χώρο της χώρας τους.

Πριν από τις αεροπορικές  εισβολές της Δευτέρας, το ρεκόρ μιας ημέρας είχε σημειωθεί το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, με τριάντα εννέα αεροπλάνα να παραβιάζουν την ADIZ. Οι πτήσεις εκείνης της ημέρας είχαν σπάσει το  ρεκόρ που είχε σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα, την Παρασκευή, με τριάντα οκτώ κινεζικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν εισβολή.

 Από τις αρχές Οκτωβρίου, σχεδόν 150 αεροσκάφη εισέβαλαν στην ταϊβανέζικη ADIZ.(FIR)

Το FIR μιας χώρας είναι σε γενικές γραμμές μια καθορισμένη περιοχή έξω από τον εναέριο χώρο της, πάνω από την οποία απαιτεί κάποια γνώση των εισερχόμενων αεροσκαφών. Ως ορισμός του FIR, εννοείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία  Πολιτικής Αεροπορίας ως «καθορισμένη περιοχή εναέριου χώρου πάνω από ξηρά ή ύδατα εντός της οποίας μια χώρα απαιτεί άμεση και θετική ταυτοποίηση, τοποθεσία και έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας των αεροσκαφών προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της χώρας ».

Ο πραγματικός εναέριος χώρος της Ταϊβάν εννοείται ότι ξεκινά δώδεκα μίλια από τις ακτές της, μια αμελητέα απόσταση για να διασχίσει ένα αεροσκάφος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις εισβολές  τη Δευτέρα, με τον εκπρόσωπο Νεντ Πράις να προτείνει ότι «κινδυνεύουν με λάθος υπολογισμούς και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε απάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε τις παρατηρήσεις του Πράις, υποστηρίζοντας ότι «υπονόμευσαν σοβαρά την αρχή της Κίνας», της οποίας η επίσημη θέση έναντι  των Ηνωμένων Πολιτειών,  είναι ότι η Ταϊβάν δεν είναι ανεξάρτητη χώρα.

 Παράλληλα στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου,  λέγοντας ότι ο εκτεταμένος και γρήγορος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας έχει γίνει εφάμιλλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά μέτωπα, επισημαίνοντας ότι  η Κίνα συνεχίζει να μετακινεί τα χρονοδιαγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της με ρυθμό εναλλαγής που ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κινέζικος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) έχει τώρα τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό και τη μεγαλύτερη συμβατική πυραυλική ικανότητα στον κόσμο και ασχολείται ενεργά με υπερηχητικούς πυραύλους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του δυναμικού ζητήματος, σημαντικοί φορείς όπως το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει όλοι να έχουν τον  ίδιο βηματισμό αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Στην Αμερική αρέσει να είναι πρώτη σε όλα, ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία , όπου η υπεροχή του αέρα είναι ο λόγος ύπαρξής τους.

Αντανακλώντας αυτές τις μελλοντικές ανησυχίες,  ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ,  είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει «ούτε ένα λεπτό για χάσιμο».

Ο Κένταλ ομολόγησε ότι οι προτεραιότητές του είναι «η Κίνα, η Κίνα και η Κίνα» - και είπε ότι οι αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις είναι τα βασικά μέσα εθνικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της Κίνας.

Αποκάλυψε ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει πέντε βομβαρδιστικά stealth B-21 σε παραγωγή στο εργοστάσιο του Northrop Grumman’s Palmdale, Calif., με την πρώτη πτήση να  έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2022.

Το αίτημα χρηματοδότησης της κυβέρνησης Μπάιντεν για περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022 ήταν 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έναντι 2,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

"Το πρόγραμμα κάνει καλή πρόοδο ", δήλωσε ο Kendall. «Αυτή η επένδυση σε σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες που προβάλλουν δύναμη και θέτουν σε κίνδυνο στόχους οπουδήποτε στον κόσμο αντιμετωπίζει την νούμερο ένα προτεραιότητά μου».

Στον αντίποδα η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε  ότι οι  πρόσφατες αεροπορικές εισβολές ήταν μέρος μιας σειράς κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ηπειρωτική χώρα απέναντι από την Ταϊβάν, ενώ σημείωσε επίσης την παρουσία του USS Ronald Reagan και του USS Carl Vinson, δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ταϊβάν αποτελεί  πρωταρχική χώρα στόχο για την Κίνα και είναι εκείνη η οποία θα δεχθεί μαζικό κτύπημα από αυτήν.

Οι ΗΠΑ μέσω του AUKUS προσπαθούν να  διατηρήσουν την κυριαρχία τους στον Ινδοειρηνικό. Ωστόσο η άμυνα της Ταϊβάν έναντι της Κίνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματική, αφού το σύνολο του εδάφους της βρίσκεται  λόγω εγγύτητας με την Κίνα , εντός βεληνεκούς των χερσαίων πυραυλικών συστημάτων της τελευταίας.

Όλα στον Ινδοειρηνικό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν από την Ταϊβάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ