Κίνα

''Πόλεμος'' Κίνας-Τυρκίας για τους Ουιγούρους

Ένα δικαστήριο στην Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Κίνας να εκδώσει έναν «εξέχοντα τρομοκράτη από το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM)», τον Abudukadir Yapuquan.

 Η Κίνα ανέβασε τους τόνους, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της, Zhao Lijian, να διαμαρτύρεται για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσής του. "Το ETIM είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που αναφέρεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Τουρκία", δήλωσε ο Ζάο. Συνέχισε λέγοντας ότι ο εν λόγω «τρομοκράτης» είχε «σχεδιάσει πολλές φορές τρομοκρατικές δραστηριότητες στο κινεζικό έδαφος και είναι ένας από τους εμπνευστές του ETIM».

Ο Xu Jianying, ερευνητής στο κινεζικό ινστιτούτο Borderland της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, παρομοίωσε το ETIM με το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων (WUC). Κατηγόρησε και τις δύο οργανώσεις ότι έλαβαν «οικονομική ή πολιτική υποστήριξη από ορισμένες χώρες, που έχουν κοινά πολιτικά συμφέροντα κατά της Κίνας». Οι κινεζικές κατηγορίες απορρίφθηκαν από τη Δύση.

Ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό έγγραφο που γράφτηκε το 2014 από τη Δρ Christina Lin, πρώην διευθύντρια για την πολιτική της Κίνας στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με τίτλο «Η Αλ Κάιντα και το ISIS έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον της Κίνας - το Πεκίνο θα οπλίσει τώρα τους Κούρδους;», είπε: « Οι Κινέζοι υποπτεύονται ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτονομιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM).''
 
Ο γνωστός Αμερικανός εμπειρογνώμονας διεθνών υποθέσεων και συγγραφέας του «Πολέμου κατά των Ουιγούρων», Sean R. Roberts, έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο: ''Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η μικρή ομάδα ανθρώπων, υποκίνησε ποτέ την βία μέσα στην Κίνα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.''

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, άρχισαν να επικρίνουν την Κίνα για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Ο Ρόμπερτς, γράφει για το πώς η Κίνα είδε μια ευκαιρία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να συνδέσει τους Ουιγούρους με την ισλαμική τρομοκρατία.

Η Κίνα, ανέφερε ότι μια συγκεκριμένη ομάδα τρομοκρατικών δυνάμεων του Ανατολικού Τουρκιστάν «συνωμότησε με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν» και ότι «ήταν υπεύθυνη για πάνω από 200 τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στην Κίνα». Ο Ρόμπερτς ανέφερε, ότι «σχεδόν όλα αυτά τα βίαια περιστατικά ήταν αυθόρμητες συγκρούσεις μεταξύ Ουιγούρων και αστυνομίας ή κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, όχι προκαταρκτικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Από τον Οκτώβριο του 2020,  η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε έναν εμπορικό πόλεμο και αργότερα λόγω της της επιδημίας Covid-19, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίζει πλέον το ETIM ως «τρομοκρατική οργάνωση». Η Κίνα  τότε διαμαρτυρήθηκε, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες τρομοκρατικές ρίζες της ETIM για να δικαιολογήσει τη βίαιη καταστολή εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ. Από τότε, η Κίνα χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να πείσει την παγκόσμια κοινότητα, για να επαναπροσδιορίσει το ETIM ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οι προσπάθειές της εξακολουθούν να είναι μάταιες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ